Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una celebració de l'orgull gai

Sortir de la presó personal

Els que alimenten l'odi a la diferència ens volen callades i atemorides, però no renunciarem a seguir lluitant per canviar-ho

Desgraciadament, aquests últims dies hem estat testimonis d'una presumpta agressió homòfoba contra dos menors a Reus. Aquest és un cas recent, però la realitat és que les agressions per motius d'opció de gènere o de sexualitat segueixen augmentant. De fet, ja en són gairebé 200 les agressions denunciades oficialment pel col·lectiu LGTBI des de principi d'any, però les que patim a la nostra vida diària en són moltes més.

Cronològicament, la discriminació pot començar a les escoles i instituts, on moltes vegades es relaciona amb l'assetjament escolar i crea enormes discriminacions que marcaran la resta de la nostra vida, fent que la nostra percepció de la realitat, de l'amor, de l'existència i de la mateixa consciència sigui diferent per sempre.

L'àmbit laboral també està molt afectat per la por a perdre la feina per motius discriminatoris o per la mateixa acceptació de les companyes i companys. La situació encara s'agreuja en l'àmbit social, on ens sentim cohibides per anar agafades de la mà o mostrar qualsevol orientació sexual diferent de la resta.

A Reus, comptem amb un Servei d'Atenció Integral (SAI) que ofereix suport en cas de ser víctimes o testimonis d'una agressió. És una eina que permet mostrar la diversitat sexual i d'identitat de gènere i prevenir la LGTBIfòbia. Ens ofereix suport per combatre la por a la discriminació.

Vivim amb por, una por que frenarà segurament oportunitats, relacions, projectes i il·lusions. Una desigualtat que, en molts casos, es pot convertir en la pitjor de les presons invisibles, la presó personal, que farà que no ens creiem amb drets fonamentals com estimar o tenir una vida digna.

Els que alimenten l'odi a la diferència ens volen callades i atemorides, però no renunciarem a seguir lluitant per canviar-ho. No ho hem de fer per cadascú de nosaltres, sinó pel conjunt de totes i tots aquells que han lluitat i han aconseguit arribar fins on som ara. No ens farem enrere davant dels qui promulguen els discursos d'odi i violència. Som una societat diversa i això ens fa més grans.

Quan les lluites són compartides sempre són millors. Perquè cada cop que sortim al carrer, ho puguem fer amb la llibertat que ens mereixem com a persones lliures. Sense odi ni violència.

Per un Reus lliure de discursos d'odi i LGTBfòbia.

 
Eduard Mejías Montagut és membre de la coordinadora de Polítiques LGTBI+ d'ERC i membre de l'executiva d'ERC Reus