Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Policia nacional

Si et demanen omplir un formulari del banc, sospita: la Policia alerta de l'estafa

Les estafes via SMS han afectat un conegut banc espanyol

Des de fa anys, cada vegada proliferen més els amics d'allò que és aliè al món virtual. Sí, aquells que ens intenten robar les nostres credencials i, el que és pitjor, els diners dels nostres comptes.

Les estafes fent-se passar per bancs és una cosa comuna avui dia. Però, en concret, hi ha un banc espanyol que està sent afectat darrerament per aquestes pràctiques fraudulentes i no és altre que ABANCA.

A molts clients els estan enviant missatges fent-se passar pel banc gallec amb falsos SMS amb què hem de tenir molta cura. I és que els intents de ciberatacs han crescut durant les darreres setmanes i la veritat és que una forta campanya de 'phishing' està fent efecte en aquest conegut banc.

Compte si t'arriba aquest SMS: t'estan intentant estafar

El tipus de frau comença amb un SMS. Ens envien un missatge de text amb el remitent d'ABANCA i en aquest text es posa de manifest que hi ha hagut un càrrec. Un que mai es va arribar a executar o fins i tot d'un accés al compte bancari autoritzat.

Foto d'una persona fent servir el telèfon mòbil.
Molt de compte amb el frau que suplanta la identitat d'ABANCA| Getty Images

«Si reps un SMS indicant-te que accedeixis a un enllaç o una trucada en què es fan passar per nosaltres, no piquis. Compte si et sol·liciten que creïs una targeta virtual per frenar una suposada operació fraudulenta», avisen des de les xarxes socials del mateix banc.

«No som nosaltres i si dubtes, pregunta'ns», diu el 'tuit' d'ABANCA. La veritat és que el missatge està acompanyat d'un enllaç a una web que es vol fer passar per l'entitat financera. Ens l'envia perquè punxem i intentem solucionar el problema que suposadament tenim.

Et diuen que executis una acció, en aquest cas punxar un enllaç. Així ho expliquen, el sergent Alberto González, responsable de l'equip '@' de prevenció de la ciberdelinqüència a la Guàrdia Civil a La Corunya i també l'expert en seguretat de la Policia Nacional, Agustín Vigo.

Desconfia si t'informen d'un càrrec al teu compte del qual no n'ets conscient

Si ens atenim als missatges més recurrents, podem referir-nos a aquell en què es pot llegir el següent. «S'ha realitzat un càrrec de 1.895 euros al vostre compte i aquest missatge apareix al costat d'una pàgina web», escriuen.

Foto d'una persona traient diners d'un caixer.
Un famós banc està sent objecte d'estafes en nom seu| Getty Images

Si punxem, teòricament entraríem a la web d'ABANCA, però no és així. Estem parlant d'una còpia de l'accés a la banca mòbil i hi sol haver un lleuger canvi respecte a l'oficial, com pot ser 'abanca.se'.

La veritat és que la direcció correcta hauria de ser 'abanca.com' o 'abanca.es'. A més, un altre detall que ens deixa clar que estem davant d'un frau és que la pàgina web és buida. El cas és que fins i tot les persones més incrèdules no saben al 100% si és real aquest el missatge en veure com a remitent 'ABANCA'.

El més complicat de tot és que l'SMS es carrega al mateix fil de missatges que els quals prèviament va enviar l'entitat bancària per a un altre tipus d'operació. Per això, cal caminar amb peus de plom quan ens passi això.

Consells per no caure al parany dels ciberdelinqüents

A l'hora de seguir certs consells per no caure a la trampa està el fet de desconfiar de qualsevol número desconegut. O bé de missatges que ens demanin accions urgents.

civerdelinqüència
Els ciberdelinqüents estan cada cop més estesos| Getty Images

Per això, no ofereixis informació personal, sobretot el teu DNI o les dades bancàries, ni punxar enllaços o bloquejar SMS que es considerin 'spam'. «Els bancs no demanaran mai per SMS que es faciliti ni claus d'accés, ni dades personals ni dades de targetes bancàries», exposa el portaveu de la Guàrdia Civil.

Tot i que en aquesta ocasió ens hem centrat en l'estafa en nom d'ABANCA, aquesta mateixa es pot donar a qualsevol altra entitat bancària. Sí, perquè els ciberdelinqüents actuen de manera constant en una entitat abans de canviar de banc.

Tanmateix, la veritat és que aquesta mena d'estafes són les que actualment estan augmentant més a la comunitat gallega, segons paraules de González.