Quan tenim tota una vida professional a l'esquena, el que més desitgem és posar-hi fi i gaudir d'una merescuda jubilació. No hem de passar per alt que si ens jubilem més tard de l'edat legal, 65 anys amb 37 anys i 9 mesos cotitzats, l'Estat ens pot donar beneficis.
La veritat és que el govern d'Espanya ha aprovat fa uns dies la mesura per a aquells que volen continuar treballant més temps de l'indicat per llei. De fet, es poden combinar dos incentius vigents des de fa poc més d'un any.
Qui tardi a l'hora de jubilar-se, pot escollir entre cobrar un 4% de pensió o un xec instantani de 12.060 euros per any treballat de més.
Accedir a la jubilació més tard o deixar de treballar quan marca la llei
A més, el 17 de maig es va posar en marxa una norma que concedeix simultàniament la prestació d'un 2% superior i un xec de fins a 6.030 euros per cada any de retirada.
Cal ressenyar que, quan es compleixin els 11 anys de retard des de la jubilació esmentada, l'incentiu serà d'un pagament únic. I estarà fixat a cinc anys del període demorat i amb una pujada del 2% de la pensió per cada any de demora.
Després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres del 16 de maig passat, José Luis Escrivá va valorar aquesta mesura. La va definir com «la més eficaç per assegurar la sostenibilitat de les pensions».
Un xec de fins a 6.000 euros per jubilar-te aviat
Així, una persona amb 35 anys cotitzats i una pensió de 1.500 euros que es jubili un parell d'anys després de l'edat legal percebrà fins a 7.707 euros. I el que és més important, la seva pensió creixerà tota la vida fins a arribar als 1.560 euros mensuals.
Escrivá també va posar de manifest que ja són 200.000 les persones que s'han adherit a aquests xecs. I li satisfà que la jubilació demorada suposi ja el 7,8% de les noves altes de jubilació aquest primer tram de l'any.
Per si no n'hi hagués prou, el govern espanyol també ha executat un altre Reial decret que concedeix avantatges a la jubilació anticipada de les persones amb una discapacitat que superi el 45%.
Amb aquesta nova llei, es redueixen de 15 a 5 els anys de cotització obligatoris des que es diagnostica la discapacitat per poder deixar de treballar des dels 56 anys. Això sí, cal haver treballat un temps que equivalgui al període mínim de cotització.
Alhora, es fixarà el règim esmentat a aquells treballadors que tinguin més d'una patologia discapacitant si entre totes sobrepassen el 45% de discapacitat.
Amb tot, des de ja es podran sumar diverses malalties per acreditar que s'emporta aquest percentatge de discapacitat. I aviat s'augmentarà aquesta llista de patologies.
Arriben les dures crítiques de la CEOE
Després d'anunciar aquesta sèrie de mesures per part del govern espanyol, l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE) patrocinat per la CEOE carregava contra aquestes. No aprova aquesta segona reforma de les pensions de José Luis Escrivá.
L'organisme retreia que aquesta alça de cotitzacions retallarà un 0,6% del PIB i destruirà entre 100.000 i 190.000 llocs de treball a temps complet.
Alhora, ha alertat que la reforma de les pensions «deteriora la contributivitat del sistema i l'equitat intergeneracional». Denuncien que les pensions màximes creixeran a un ritme més baix que les bases màximes.
Amb tot, «això suposarà increments acumulats unes 12 vegades superiors a les cotitzacions que a les pensions. Aquesta situació, juntament amb la cotització addicional de solidaritat, es tradueixen en una clara ruptura de la naturalesa contributiva de les cotitzacions», va lamentar l'IEE.