Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pablo Iglesias en el ple del Congrés per debatre la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma el 20 de maig del 2020

El sou que seguirà cobrant Pablo Iglesias després de deixar la política

L'exlíder de Podemos cobrarà durant 15 mesos la indemnització per haver estat vicepresident

«Deixo tots els meus càrrecs i la política, no seré un tap per a la renovació de lideratges de Podemos. Fins sempre». Amb aquestes paraules es va acomiadar ahir Pablo Iglesias després de 7 anys de trajectòria política. Per davant li espera un nou futur professional, tot i que el fins ara líder de Podemos seguirà cobrant la indemnització per haver estat vicepresident.

Segons publica OKDiario, Pablo Iglesias ha sol·licitat formalment la indemnització a la qual té dret per haver estat vicepresident. Es tracta d'un sou de 5.316 euros al mes durant 15 mesos, que surt de calcular el 80% del que cobrava com a vicepresident segon de govern de Pedro Sánchez. Això sí, deixaria de cobrar aquesta quantia en el moment que tornés a cobrar una altra retribució de les administracions públiques. Per exemple, ocupant el seu escó de l'Assemblea de Madrid.

Avui, molts recorden les paraules de Pablo Iglesias a La Sexta, on va assegurar que assumiria la seva responsabilitat com a diputat a l'Assemblea de Madrid fos quin fos el resultat. Una promesa que no ha complert, ja que després de conèixer la patacada electoral va anunciar que deixava els seus càrrecs en Podemos i la política.

La formació de Pablo Iglesias, cridada a jugar un paper clau en la formació d'un govern a Madrid, va quedar en cinquè lloc a més d'1,3 milions de vots el PP d'Isabel Díaz Ayuso. Es confirmava així el fracàs de l'estratègia de Pablo Iglesias, que va deixar el seu càrrec de vicepresident al març per encapçalar la candidatura del partit morat a les madrilenyes, conscient de la importància d'aquestes eleccions a nivell nacional. «Ja no ajudo a sumar», va reconèixer ahir davant els seus.

Per això ha canviat d'idea i no serà diputat a Madrid, sinó que iniciarà una nova etapa professional lluny de la política. La renúncia dels seus càrrecs i la seva responsabilitat política li garanteix el cobrament d'una indemnització, encara que el Codi Ètic de Podemos impedeix als càrrecs percebre qualsevol remuneració un cop finalitzats els seus càrrecs. No obstant això, Iglesias ha pres la decisió: es retirarà de la política i passarà a cobrar un sou públic de 5.316 euros mensuals durant 15 mesos.

El seu futur professional lluny de la política

Tot apunta que Pablo Iglesias tornarà als seus orígens, encara que no queda clar si com a professor a la universitat o en la seva faceta de periodista crític. Pablo Iglesias va saltar a la política des de La Tuerka, un espai televisiu de debat emès per Público TV a través d'Internet. I abans de les eleccions madrilenyes, el mateix Iglesias va insinuar la seva intenció de dedicar-se al periodisme crític quan deixés la política.

La nova etapa professional de Pablo Iglesias podria estar a la productora de Jaume Roures, personatge proper al cercle de Podemos. El diari ABC va publicar fa uns dies que Iglesias i Roures han estat parlant molt últimament sobre el nou projecte d'Iglesias en el cas que naufragués en les eleccions, com així ha succeït.

Però també s'ha rumorejat que al fundador de Podemos li agradaria tornar a fer classes a la universitat. Va ser professor i investigador de Ciències Polítiques a la Universitat Complutense de Madrid des de 2003 fins a 2014. Llavors va fer el salt a la política i set anys després de la seva aventura no descarta tornar a les aules.

Els diners de Pablo Iglesias, sempre sota polèmica

Des que Pablo Iglesias va iniciar el seu ascens dins de Podemos i en la política espanyola, els seus diners i el seu patrimoni han estat sempre objecte de crítiques. Asseguren que, d'una banda, fa un discurs populista contra els rics i, per l'altra, s'enriqueix amb la política. La seva decisió d'abandonar Vallecas, on havia viscut tota la vida, per anar-se'n a la luxosa urbanització de Galapagar va ser la gota que va fer vessar el got.

A Galapagar, Pablo Iglesias i la seva parella, Irene Montero, van comprar un xalet de 660.000 euros amb una hipoteca de 540.000 a 30 anys. Va ser el 2018, quan Podemos encara no era al govern. En aquesta campanya electoral per a les madrilenyes, el mateix Iglesias va defensar el seu «dret a comprar-me la casa que vulgui amb els diners que guanyo». Iglesias cobrava un sou d'uns 6.500 euros mensuals com a vicepresident.

El passat 26 de març, el govern espanyol va fer públic els béns i patrimoni dels seus membres. Segons aquestes dades, Pablo Iglesias té un patrimoni de 770.000 euros, mentre que Irene Montero, Ministra d'Igualtat, el té de 800.000. Iglesias té 111.000 euros al banc i Irene 107.000. A l'espera de prendre una decisió sobre el seu futur professional, Pablo Iglesias té coberts els pròxims 15 mesos amb un sou de més de 5.000 euros al mes.