Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'uns bitllets de cinquanta euros sortint d'un caixer.

Subsidi de 600 € per a majors de 52 anys: com demanar l'ajuda de 14 pagues

Comprova'n els requisits per accedir a aquesta ajuda del Govern

Els més grans de 52 anys que hagin esgotat la prestació contributiva d'atur es poden beneficiar d'un subsidi. A més, el pròxim any, aquests beneficiaris gaudiran d'un lleuger increment en les pagues, que arribarà fins als 600 €. Si vols conèixer com accedir a aquesta ajuda, estigues molt atent als requisits que exigeixen des del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

L'import d'aquesta prestació millorarà el 2023, tal com preveu el projecte de Pressupostos de l'Estat. Es pot percebre de manera indefinida fins que l'interessat assoleixi l'edat legal de jubilació, que ara està establerta als 66 anys i dos mesos.

Aquest subsidi té una particularitat que el fa molt interessant: és l'únic que cotitza per a la pensió de jubilació. Ofereix una certa cobertura als aturats fins que arriba l'etapa de retirar-se.

Quin és l'import d'aquesta ajuda?

L'import d'aquesta ajuda està associat a l'IPREM, l'indicador públic de renda d'efectes múltiples. El Govern va optar per incrementar-lo el pròxim exercici, cosa que beneficiarà els que percebin aquesta prestació, la quantitat de la qual és el 80 % de l'indicador.

Els comptes de l'Estat per al 2023 augmenten l'IPREM dels 579,02 € mensuals als 600 en 14 pagues. Per tant, implica un increment del 3,6 %. Les persones que cobrin aquest subsidi passaran d'ingressar 463,21 € al mes a 480 €, amb un augment de 16,79 € mensuals.

Les condicions per cobrar el subsidi per a majors de 52 anys

Molts desocupats tindran especial interès a conèixer els requisits per cobrar el subsidi dels majors de 52 anys. En primer lloc, cal que aparegui com a aturat i estar registrat com a demandant d'ocupació. Ha d'estar inscrit des d'almenys un mes abans que finalitzi la prestació de l'atur. Tampoc no ha de comptar amb la condició de treballador fix discontinu. Durant aquest mes tampoc no ha hagut de rebutjar ofertes de feina o cursos de formació. Pel que fa a les rendes, no han de sumar al mes el 75 % del salari mínim. Només així es podrà accedir a la prestació.

Foto d'una oficinad el SEPE
Els més grans de 52 anys que hagin esgotat la prestació contributiva d'atur es poden beneficiar d'aquest subsidi del SEPE. | Catalunya Diari

D'alguna manera, a excepció de l'edat, ha d'acreditar una sèrie de condicions com si es jubilés. Això implica que disposi d'almenys 15 anys cotitzats, amb 2 en els darrers 15 anys. A més, necessita haver cotitzat per desocupació un mínim de 6 anys. 

Sens dubte, es tracta d'una de les pagues més interessants per a aquells que esgoten la prestació contributiva de l'atur. Tot i que la quantitat que perceben no és elevada, almenys els permet cotitzar per a la jubilació.

Altres detalls que cal tenir en compte per reclamar la paga

Una altra condició per demanar la prestació és que en el moment de sol·licitar el subsidi es compti amb 52 anys, encara que no és imprescindible. Expliquen que, «si no tingués l'edat», n'hi hauria prou que estigués inscrit com a demandant d'ocupació al SEPE. Això sí, la sol·licitud només es podrà realitzar una vegada que en compleixi els 52.

Tanmateix, a més d'haver esgotat la prestació per desocupació contributiva, també poden haver-hi altres situacions. Hi ha altres grups de població que tenen la possibilitat de gaudir-ne. Per exemple: «emigrants que han tornat a Espanya sense dret a subsidi per desocupació». També els que hagin estat «alliberats de presó sense dret a prestació contributiva per desocupació». Altres beneficiàries seran les persones declarades amb incapacitat parcial a causa d'una situació de millora en la seva invalidesa.