Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Una jove d'ulls blaus amb un Hijab porpra

Suïssa aprova la prohibició del vel femení en un referèndum

El resultat preliminar del plebiscit d'aquest diumenge sobre la prohibició total de qualsevol tipus de vel al rostre de les dones apunta a una victòria del 'Sí'
Una jove d'ulls blaus amb un Hijab porpra
Suïssa aprova la prohibició del vel femení en un referèndum | Pexels | Bess Hamiti

El resultat preliminar del plebiscit d'aquest diumenge a Suïssa sobre la prohibició total de qualsevol tipus de vel al rostre de les dones apunta a una victòria del 'Sí' per un 52,7 per cent a favor davant d'un 47,3 per cent en contra, segons els percentatges que ha recollit Swiss Info, a poques hores que acabi el recompte.

Fins ara, 17 de 26 regions han aprovat la mesura, que necessitava una majoria tant en el percentatge de població com en el nombre de cantons. El resultat significa que la prohibició ara s'ha d'incorporar a la Constitució i s'aplicarà a restaurants, botigues i espais públics.

Una iniciativa impulsada per la formació conservadora UDC

La iniciativa l'han impulsada els diputats de la formació conservadora Unió Democràtica de Centre (UDC), que vol prohibir l'ús del burca o el nicab, així com altres formes no religioses d'ocultar el rostre, i l'han rebutjada la resta de partits de l'espectre polític suís.

La UDC, per contra, argumenta que aquesta prohibició contribuiria a impedir atemptats terroristes i altres formes de violència, i facilitaria la promoció de la igualtat de gènere en alliberar les dones que estan «controlades, oprimides i captives».

UDC creu és una iniciativa «alliberadora per a les dones»

El comitè impulsor de la iniciativa ha aplaudit la victòria de la iniciativa antiburca. Jean-Luc Addor, diputat de la Unió Democràtica de Centre ha saludat a «totes les personalitats d'esquerra i musulmanes que s'han atrevit a comprometre's amb aquesta iniciativa alliberadora per a les dones».

Així mateix, Addor estima que el text ha pogut reunir un ampli front que va molt més allà de les files de la UDC. «Alguns musulmans han entès que el nicab és una manifestació ostentosa de l'Islam radical», diu.

Cal recordar que els suïssos van aprovar en referèndum fa 12 anys una proposta, amb el suport de la dreta per prohibir la construcció de nous minarets. Al centre de la campanya se situava un controvertit cartell que mostrava una dona amb un burca i uns minarets amb forma de míssil de fons. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]