Sanitària portant material a una companya en una UCI de l'Hospital del Mar amb pacients Covid-19, en la tercera onada de la pandèmia del coronavirus

Un home supera la Covid però es reinfecta greu amb la variant sud-africana

Fins ara, la majoria dels pacients que tornaven a contagiar-se tenien símptomes lleus

El cas d'un home que s'ha infectat dues vegades amb el coronavirus està causant preocupació entre els metges de França. Pel que sembla, es tractaria d'un pacient que ja va superar la malaltia fa uns mesos, però que ara s'ha reinfectat amb el cep sud-africà i es troba en estat greu.

Es tracta d'un cas singular, primer per haver-se infectat en dues ocasions —que encara que s'estan donant casos, no són molts—, també per haver-lo passat amb conseqüències diferents les dues vegades i per haver-se infectat ja de dos variants diferents.

Així doncs, el cas s'està tractant amb preocupació al país veí. «El que ens preocupa és la gravetat d'aquesta segona infecció amb una variant nova del virus», va assegurar un responsable d'urgències, coneixedor del cas del qual parlem. I és que, fins ara, la gran majoria de reinfeccions que hi ha hagut havien estat amb símptomes lleus per als afectats.

Principalment, la preocupació és causada pel fet que la soca d'ara sigui una diferent de la que ja va tenir fa uns mesos, cosa que faria pensar que, realment, aquesta nova variant sí que podria ser més agressiva que l'original, encara que no es tracta de res confirmat.

Cal tenir en compte que l'home és un pacient amb asma que ja s'havia contagiat de covid el mes de setembre, llavors va aconseguir superar la malaltia, però ara ha tornat a infectar-se i sembla que la situació és greu.

Segons s'ha pogut saber, en haver-se publicat el cas en la revista científica estatunidenca 'Clinical Infectious Diseases', després d'haver-se infectat aquesta segona vegada, el pacient portaria ja tres setmanes ingressat en estat greu i ha hagut de ser connectat a un respirador.

Sobre el cas ha volgut parlar Jean-Damien Ricard, professor de Medicina Intensiva a l'hospital de Colombes, en el qual es troba ingressat el pacient. Ha assegurat que malgrat que el cas en concret preocupa, no cal alarmar-se perquè «es tracta d'una situació excepcional, la primera que s'ha descrit».

Així doncs, ja s'estan estudiant diverses hipòtesis que podrien donar explicació al que li està succeint a aquest pacient, que dista del que ha passat ja amb altres pacients reinfectats de covid.

Una d'aquestes hipòtesis passa perquè l'home sofreixi ara un possible dèficit immunitari després d'haver passat la covid per primera vegada, o el que seria el mateix, «insuficient generació d'anticossos després de la primera infecció».

Tampoc descarten, com hem esmentat, la possibilitat que realment aquesta nova soca de la covid es tracti d'una nova versió més agressiva del virus i, per tant, estigui causant en ell una infecció més greu de la que solen tenir pacients que es contagien dues vegades.

A més, han assegurat també que ha d'investigar com estan funcionant ara els seus anticossos, després d'haver-se contagiat de la variant original de la covid i ara de la sud-africana. Segons han explicat, faria falta saber si els anticossos que va desenvolupar durant la seva primera infecció eren o no capaces de lluitar també contra aquesta nova soca o si, per contra, resulta que aquesta nova versió del virus «escapa parcialment a una immunitat adquirida per una infecció prèvia».

De moment el cas ja està sent investigat, encara que ja s'ha repetit en diverses ocasions que es tracta d'una cosa aïllada, un «cas excepcional». «Un cas que ha de ser estudiat per a no ser generalitzat», han assegurat els experts.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.