Ho confirma un epidemiòleg: La quantitat de contagis que es produeixen a l'hostaleria

Ha assegurat que és un dels llocs on més contagis es produeixen, després dels de l'àmbit privat

Imatge d'un cambrer servint un cafè a una clienta en una terrassa
Ho confirma un epidemiòleg: La quantitat de contagis que es produeixen a l'hostaleria | Europa Press

Les restriccions que s'han imposat durant tota la pandèmia al sector de l'hostaleria han generat, amb el pas dels mesos, una gran polèmica, en haver-se convertit en un dels sectors més castigats per les conseqüències del coronavirus. Ara, un expert ha confirmat que un 15% dels contagis que no es produeixen en àmbits privats podrien produir-se precisament en l'hostaleria.

La veritat és que en totes les comunitats els bars i restaurants, així com altres locals similars, tenen algun tipus de restriccions. Limitacions d'aforaments, limitacions horàries, tancaments d'interiors de locals o fins i tot tancaments complets són les mesures que s'han imposat en l'hostaleria per a tractar de frenar els contagis en bars i restaurants.

Es tracta d'una situació que s'ha estès al llarg de la pandèmia, per la qual cosa són molts els negocis que s'estan veient afectats a llarg termini per tot això. És per això, precisament, que s'ha generat una polèmica tan gran, que augmenta també per la diferència de restriccions en el sector d'unes comunitats autònomes a unes altres.

Mentre hi ha comunitats que mantenen l'hostaleria oberta amb mínimes limitacions en els horaris i aforaments, hi ha unes altres que han optat per tancar al complet aquest sector, permetent únicament les comandes a domicili o amb recollida en el local. Aquestes diferències han fet que l'hostaleria de les comunitats amb més limitacions s'estiguin queixant de la situació.

És més, com hem vist en els últims dies, fins i tot el sector hostaler del País Basc ha aconseguit, portant el cas als tribunals, que bars i restaurants de la comunitat tornin a obrir, malgrat les restriccions que hi havia imposades per la covid. Així ho ha acabat ordenant la Justícia.

Després d'això, precisament, alguns experts s'han mostrat ja preocupats que sigui una cosa que pugui succeir també en la resta de comunitats, perquè molts consideren que l'hostaleria és un dels sectors més perillosos respecte a la transmissió del virus.

L'epidemiòleg Quique Bassat ha parlat d'això recentment en el programa d'Antena 3 'Espejo Público', amb Susanna Griso. Preguntat per les queixes constants de bars i restaurants, l'expert ha argumentat que en aquests locals «es produeixen contagis».

De fet, ha assegurat quina és la dada amb el qual es compta actualment sobre els contagis en l'hostaleria: «Nosaltres sabem que al voltant del 15% de les infeccions que es produeixen en altres àmbits que no són dins de la llar ocorren dins de l'hostaleria».

Això sí, ha volgut matisar que aquests contagis es minimitzen bastant quan les taules que s'ocupen són en terrasses: «L'activitat de l'hostaleria a l'aire lliure té molta menys incidència».

Ha dit respecte a això que «és lògic» que siguin un focus de contagi —en referència a bars i restaurants—. «Això té una fàcil explicació, quan estem prenent-nos una canya o quan estem menjant no portem la mascareta. I moltes vegades no podem mantenir la distància de seguretat que es recomanen per a evitar la transmissió».

Més enllà del sector de l'hostaleria, Bassat ha volgut també parlar de la situació general de la pandèmia a Espanya: «Vam dir que aquestes mesures anaven a funcionar, i han funcionat. Però el que qüestionàvem era la velocitat, si serien prou ràpides per a canviar les tendències i començar a revertir aquesta tercera onada», ha assegurat, en referència a les mesures que es van anar prenent durant el pic de la tercera onada.

«Sí que han canviat les tendències, però cal explicar què ens ha costat. Quant al nombre d'infeccions i quant al nombre de morts», ha afegit.

📲 ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.


Comentaris

envia el comentari