Un carret de la compra ple al passadís d'un supermercat

El superaliment que pots trobar a qualsevol supermercat i que et canviarà la vida

Les tàperes son un superaliment molt beneficiós per a la salut i imprescindible a la teva cuina

En els darrers temps s'han popularitzat els anomenats 'superaliments'. Es tracta de productes amb un altíssim valor nutritiu, que els experts recomanen incloure a la nostra dieta per gaudir d'una salut i alimentació excel·lents.

Alguns ni son a l'abast de tothom, ni tampoc agraden a tothom, com és el cas d'algunes algues. Però la veritat és que a Espanya podem trobar un d'aquests aliments a qualsevol supermercat amb relativa facilitat. Es tracta, de fet, d'un aliment imprescindible en la dieta de qualsevol que apreciï el menjar mediterrani: les tàperes.

Les tàperes, el superaliment que trobem a qualsevol supermercat

Les tàperes no son res més que els capolls comestibles d'un arbust perenne originari del mediterrani. La tàpera, les flors de la qual son blanques, produeix aquests capolls tres anys després de la seva plantació. S'han de recollir abans d'obrir-se, per posteriorment rentar-los, assecar-los i marinar-los només amb sal, o afegint-hi vinagre.

Bol ple de tàperes
Les tàperes tenen una gran presència a la cuina mediterrània | Catalunya Diari

A més de ser un aperitiu i acompanyant ideal per al menjar, les tàperes tenen moltíssims més usos. Per exemple, aquest aliment es pot fer servir també com a condiment o com a guarnició en pizzes, pastes, amanides o diferents peixos o carns.

La tàpera creix en diferents climes, malgrat que on millor s'adapta és als països de temperatures càlides. Van ser els grecs els qui van incorporar aquest aliment a la Mediterrània, lloc on el clima era i és ideal per a aquest arbust. El seu consum a Espanya és molt comú, malgrat que predomina més a les zones com Catalunya, Andalusia, la Comunitat Valenciana o les Illes Balears.

Un aliment mediterrani molt ric en nutrients

Més enllà del seu magnífic sabor, les tàperes contenen una gran quantitat de nutrients, amb enormes beneficis per a la salut. És evident que els seus nutrients poden variar segons la seva quantitat i preparació, però és indiscutible que és un aliment que amb prou feines conté greixos. A més, és ric en ferro, proteïnes, calci, fibra, iode, magnesi, vitamina B1, B2, D, E i fòsfor, entre d'altres.

La revista internacional Avicena Journal of Phytomedicine (AJP), que publica centenars d'estudis clínics sobre diverses plantes, no deixa cap dubte. Assenyala que les tàperes podrien ser la solució definitiva per millorar trastorns metabòlics com la diabetis. Tot això de manera totalment lliure i autosuficient a l'hormona de la insulina.

Cullera amb tàperes
Contenen una gran quantitat de nutrients molt beneficiosos | Getty

A més, investigadors de la prestigiosa Universitat de Califòrnia han verificat que la quercetina, un pigment vegetal que es troba en moltes plantes, també es troba a les tàperes. I n'és molt beneficiós, ja que activa tota mena de proteïna necessària per al cervell i el cor dels éssers humans.

Aquest descobriment ha estat publicat a la famosa revista Communications Biology i ha estat realitzat pel professor de Fsiologia i Biofísica Geoffrey W. Abbott i l'estudiant Kaitlyn E. Redford.

Els experts afirmen que la quercetina modula els canals de ions de potassi a la família dels gens KCNQ. Aquests canals de potassi son proteïnes que tenen una gran influència en la salut humana i formen part de les cèl·lules cardíaques i nervioses. En definitiva, les tàperes son un superaliment molt accessible, que ens aporta una gran quantitat de beneficis nutricionals.

Altres superaliments que tenim al nostre abast

A més de les tàperes, hi ha abundants superaliments molt complets que contenen nutrients beneficiosos per als humans i no son difícils d'aconseguir. Entre ells destacaríem, per exemple, l'alfàbrega, una herba utilitzada a totes les cuines del món.

És un ingredient que posseeix una característica aroma fresca i un sabor intens i amarg. És beneficiosa per a la salut, ja que té propietats antibacterianes, diürètiques i també pot funcionar com a tranquil·litzant, analgèsic i antisèptic.

Un altre aliment molt nutritiu és la col morada, que aporta nutrients com el ferro, calci i magnesi. A més, destaca per ajudar a portar una salut intestinal i visual.

Plat amb verdures
Al nostre abast tenim una gran quantitat de superaliments | Getty

La ceba tendra, una planta que la seva composició destaca per ser rica en proteïnes, sodi, ferro i fòsfor. Son diürètiques i ajuden a millorar la circulació. A més, és un aliment on predomina la vitamina K.

El julivert sec, un condiment dels més utilitzats a tot el món, destaca pel seu alt contingut de vitamines C i K, a més de calci, ferro i gran quantitat de fibra.

Les ametlles, un fruit sec molt popular, destaca per les fibres, proteïnes, ferro, vitamina E i calci. És un aliment nutritiu que protegeix el cor, enforteix els ossos i pot ajudar a portar uns nivells de colesterol adequats.

Els pèsols verds, llavors que pertanyen a la família dels llegums, son un altre aliment molt nutritiu. Aquestes aporten fòsfor, calci, fibres, hidrats de carboni, potassi. Aquests nutrients les fan molt beneficioses per als éssers humans, i molts experts les recomanen per a les persones diabètiques.