Cada cop són més freqüents les estafes a través d'Internet. De fet, cada vegada són més les persones que coneixen termes com ara 'smishing', completament desconegut fa tan sols uns anys.
Aquest terme, en concret, fa referència a aquells SMS que suplanten la identitat d'una empresa o institució i inclouen un enllaç fraudulent per enganyar les víctimes. Si aquestes hi cliquen, s'estaran descarregant un codi maliciós (malware), compartint informació personal o, fins i tot, enviant diners als ciberdelinqüents. Ara, ha aparegut una nova estafa d'aquest estil relacionada amb CaixaBank.
Així és el missatge de text amb què suplanten CaixaBank
Diversos han estat ja els usuaris de Twitter que han denunciat, els últims dies, haver rebut un missatge de text als seus mòbils en què se suplantava la identitat de CaixaBank. A l'SMS es pot llegir el següent: «Si ha rebut la devolució de la Renda, contacte amb nosaltres per regularitzar les seves posicions amb l'entitat».
Després, hi ha un número de telèfon al qual s'indica que cal trucar. Tot i això, des de l'entitat bancària han respost agraint que s'hagi avisat sobre això. Així mateix, han demanat que remetin la informació al correu que tenen per a aquests casos.
Com pots evitar aquest tipus d'estafes?
En cas que hagis rebut aquest SMS o qualsevol altre contingut similar, has de saber que has estat víctima d'un frau. És a dir, no hi has de fer cas. No obstant això, cal recordar que aquest tipus de estafes són cada vegada més freqüents. Per aquest motiu, des de CaixaBank han compartit una sèrie de recomanacions per evitar caure en aquestes estafes.
1. Activar filtre contra correu brossa
En primer lloc, des de l'entitat bancària aconsellen activar el filtre contra correu brossa que tenen els telèfons mòbils perquè el dispositiu avisi del caràcter fraudulent d'aquest tipus de missatges.
2. Revisa bé els teus SMS
Així mateix, també és recomanable revisar sempre bé els missatges que es reben. Encara que puguin semblar fiables, pel remitent o el contingut, hi pot haver detalls amb què se sàpiga que, en realitat, es tracta d'una estafa, per exemple: el to, l'ortografia o les paraules. Moltes vegades això fa que els estafadors es delatin.
3. Compte amb els enllaços
D'altra banda, des de CaixaBank posen molta atenció a no clicar a cap enllaç que es rebi a través d'un SMS. Aquest és el punt clau amb què els delinqüents poden aconseguir les teves dades.
4. No facilitis dades personals
Tampoc cal facilitar informació personal ni fer pagaments, com a resposta als SMS. De fet, és millor no contestar ni tampoc fer cap trucada. Segons CaixaBank, la raó és que: «Les entitats financeres, empreses de missatgeria o institucions públiques no demanen dades ni pagaments a través d'SMS, ni a través de webs enllaçats a SMS».
Si vols assegurar-te que no es tracta d'un missatge de l'entitat real, l'ideal és contactar amb aquesta i preguntar-ho a través d'un telèfon o aplicació oficial i de confiança, mai a través dels enllaços.
5. El darrer consell de CaixaBank
Finalment, des de CaixaBank també aconsellen estar al corrent de les recomanacions de l'Oficina de Seguretat de l'Internauta (OSI), que depèn de l'Institut Nacional de Ciberseguretat i comparteix anuncis als quals et pots subscriure.
Què passa si t'han estafat?
En el cas que ja hagis caigut en la trampa i sigui tard, el que has de fer és contactar amb l'entitat suplantada, en aquest cas seria CaixaBank, així com amb les autoritats per denunciar els fets.
Així mateix, també convé canviar les claus de qualsevol informació personal que es tingui al mòbil i restaurar-lo per deixar-lo en estat de fàbrica, sobretot si has descarregat un arxiu sospitós.