Muntatge amb unes gandules a la platja i un cercle amb un senyal de perill

Els 8 fets prohibits a la platja a Espanya: multes de fins a 3.000 euros

La majoria de banyistes desconeix que aquests gestos tan comuns impliquen altes sancions

Tot i que anar a la platja és una activitat molt plaent a l'estiu, el cert és que podem anar en qualsevol moment de l'any. Tant a l'hivern com a l'època estival, n'hi ha que decideixen fer-se una bona capbussada i els que prefereixen gaudir de la calma a la sorra.

Per això, és indiscutible la gran quantitat de gent que recorre les nostres platges. Tot i això, totes aquestes persones es poden trobar davant la següent disjuntiva: no saber si el que estan a punt de fer és legal o no a la platja.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Les 8 prohibicions més importants de la platja

Si vols evitar ser sancionat, el més recomanable és evitar aquells gestos sancionats i prohibits a la platja. Recorda que algunes accions poden suposar multes que van des dels 700 fins als 3.000 euros. A continuació, recollim una llista de les prohibicions més comunes.

1. Fumar

Cada cop són més les platges que adopten una postura lliure de fums, motiu pel qual gairebé totes les províncies costaneres compten amb mínim una platja sense tabac. De fet, la majoria conté un senyal a l'entrada, que deixa clara la seva prohibició. No obstant això, la multa dependrà de la comunitat autònoma, encara que la sanció mitjana ascendeix als 450 euros.

2. Jugar

Encara que pugui sonar sorprenent, en algunes platges està prohibit jugar amb pilotes o pales, pel risc de ferir terceres persones. En alguns municipis, les multes pugen als 500 euros.

Muntatge amb sorra de la platja i tres cercles amb nens jugant, gossos banyant-se i persona fumant
Hi ha certes accions que estan prohibides a la platja | Getty Images, Getty Images Signature, Lifestyle Graphic

3. L'entrada d'animals

Molt qüestionat pels amos d'animals, aquesta decisió engloba la majoria de platges del territori espanyol. Avui dia, n'hi ha que no poden resistir a portar la seva mascota a la platja, però la seva decisió els podria costar milers d'euros.

Com en els casos anteriors, cada municipi escull el tipus de sanció. La prohibició només contempla la possibilitat de permetre el pas a gossos d'assistència com ara els pigalls o guies i els de salvament.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

4. Ús de productes com a gels

Per comoditat i higiene són molts els que decideixen dutxar-se amb gels o xampús a les dutxes de les platges. No obstant això, la majoria tenen prohibit fer servir aquest tipus de producte per mesures ecològiques.

Així mateix, la prohibició engloba també l'ús de detergents per netejar utensilis. Per això, si s'incomplís aquesta norma, el sancionat es podria veure en l'obligació de pagar uns 750 euros.

5. Cuinar i encendre foc

Planeges estar molt o poc temps, la veritat és que anar a la platja sol obrir-nos la gana més del compte. Tot i que la majoria de les platges tinguin permès el menjar, la veritat és que no pots cuinar pel teu compte encenent el foc. I és que, fer foc en una platja sense permís, pot portar multes de fins a 1.500 euros.

Dos agents de la Policia Nacional d'esquena
Algunes accions a la platja poden suposar multes de 700 fins a 3.000 euros | Cedida

6. La venda ambulant

Gairebé totes les normatives municipals estan en contra de la venda ambulant. Des de les persones que venen a primera línia de platja fins a les que munten parades, han de demanar permís als ajuntaments per dur a terme aquest tipus d'activitat. I és que vendre sense el permís corresponent, es tradueix en una multa que oscil·la entre els 500 i els 1.500 euros.

A més a més, recorda que la majoria dels productes venuts així no han passat per cap control de seguretat o sanitat. D'aquesta manera, l'ús o el consum podria ser perillós.

7. Fer soroll

Trobar la pau a la platja no sempre és possible. Si decideixes anar en hora punta, la congregació tan abundant de persones acaba creant un so de fons una mica molest. A aquesta situació s'hi afegeix l'ús d'altaveus per posar música, una pràctica cada cop més comuna. Respecte a això, posar música a tot volum impliquen multes de 700 euros.

8. Fer les nostres necessitats

Passar molta estona a la platja suposa una cosa inevitable: tenir ganes de fer les teves necessitats. I, tot i ser una pràctica normalitzada, està prohibit que els banyistes orinin o defequin dins o fora de l'aigua.

En cas de necessitar-ho, s'haurà d'accedir als banys públics més propers. Així que, si s'opta per fer-ho a la platja, les autoritats podrien multar-te amb una sanció que ronda entre els 300 i els 750 euros.