El Tribunal Suprem ha suspès de manera cautelar la norma que establia que el termini de validesa de les inspeccions tècniques de vehicles (ITV) s'iniciava a partir de la inspecció realitzada, descomptant el període de pròrroga que es va donar per l'estat d'alarma a causa de la pandèmia de la Covid-19.
La norma suspesa ampliava de manera escalonada la pròrroga automàtica, que ja s'havia estipulat en una normativa anterior per als certificats d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) fins als 30 dies naturals posteriors a la finalització de l'estat d'alarma. Per això, encara que es retardés fins a diversos mesos la ITV pel tancament de les estacions per l'estat d'alarma, la data d'execució que constaria havia de ser la que hagués correspost en absència de pandèmia.
El Suprem atén a la petició de la Federació d'Associacions de Transport
Per a l'alt tribunal, en aquest cas «estan en conflicte no un interès públic enfront d'un interès privat, sinó només interessos privats enfrontats: les concessions d'ITV i els titulars de vehicles».
El Tribunal Suprem atén així la petició de la Federació Nacional d'Associacions de Transport d'Espanya (FENADISMER), que esgrimia que la mesura causava no sols un perjudici econòmic —pagar dues vegades la taxa amb tot just dies de diferència—, sinó també la pèrdua de productivitat per haver d'acudir dues vegades seguides a la ITV.
A més, no es comptarà com a data de la pròxima revisió la que li correspongui a partir d'aquesta data de realització de la revisió, sinó la que originalment li corresponia. Tot això, segons Fenadismer, sense que hi hagi cap raó que ho justifiqués.
La supervivència de les ITV pot arribar sense «imposar càrregues»
En la seva interlocutòria, el Suprem destaca que el seu criteri coincideix amb el ja exposat pel Defensor del Poble, perquè «en descomptar el període de pròrroga està escurçant (l'Administració) el període de manera artificial la durada de la ITV, produint l'efecte d'obligar els particulars a realitzar la següent operació abans del que es preveu».
Encara que veu «lloable» el desig d'assegurar la supervivència econòmica de les estacions d'ITV, que com altres sectors s'ha vist afectat per la menor activitat fruit de la crisi sanitària, entén que aquest objectiu pot aconseguir-se «per altres vies, sense imposar càrregues als particulars». El passat 21 de juliol, l'alt tribunal va admetre a tràmit un recurs interposat per Automobilistes Europeus Associats (AEA) contra aquesta normativa.