Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'un flascó de Moderna

Suspesos de sou i feina: el nou càstig per als que no es vacunin

La patronal catalana de pimes sol·licita suspendre els empleats sense test negatiu o certificat covid

Alerta entre els treballadors catalans davant el propòsit de la patronal de la petita i mitjana empresa de Catalunya. I és que volen endurir els requisits en matèria de covid-19 per a poder treballar. El secretari general de PIMEC, Josep Ginesta, ha demanat que se suspengui de sou i feina els treballadors que no aportin un certificat covid.

I si no tenen aquest certificat, els treballadors haurien de mostrar el resultat d'un test que acrediti que el seu risc de contagiar és mínim.

En una entrevista a RAC1, Ginesta ha demanat que «se suspengui el contracte laboral i la persona deixi de rebre el salari» si no pot lliurar aquesta documentació.

El certificat covid el pot demanar tothom que estigui vacunat amb pauta completa. També el pot sol·licitar qui hagi passat la malaltia fa poc o qui disposi d'una prova de diagnòstic amb resultat negatiu.

Ginesta ha posat en valor que aquesta mesura «no limita els drets individuals», sinó que reforça el grup i l'interès general. A més, afavoreix que els centres de treball siguin espais de mínim contagi.

«No estem d'acord que aquest dret individual[referint-se a la no vacunació]sigui a costa d'exposar altres companys o les empreses a un major risc de contagi», ha sentenciat.

Des de PIMEC s'han posat en marxa perquè hi hagi reunions amb el Govern per a parlar d'aquest tema. De moment, però, el Departament de Salut no ha volgut seure amb la patronal de pimes, segons ha exposat Ginesta.

Actualment, prop de 350.000 treballadors catalans no estan vacunats

Ginesta, que en la passada legislatura va ser secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies a la Generalitat, ha proposat que es fixi un mecanisme de control mitjançant una aplicació mòbil que «verifiqui l'estat de la persona».

El cas és que, segons el secretari general de PIMEC, uns 350.000 treballadors catalans no estan vacunats.

Per a Ginesta, aquesta mesura és un «incentiu» perquè els treballadors finalment es vacunin i s'aconsegueixi una immunitat de grup gran. Al seu torn, ha assegurat que en alguns països teletreballar no eximeix de vacunar-se. A més, els treballadors que no es volen vacunar s'han de comprar les proves de diagnòstic, que tenen una validesa d'entre 48 i 72 hores, segons quina sigui.

Actualment, a Catalunya només s'exigeix el certificat covid-19 per a accedir a l'oci nocturn, que fa uns dies va tornar a l'activitat.

Itàlia aplica una mesura similar des de divendres passat

En altres països, com Itàlia, s'ha exigit el certificat als llocs de treball. Allà, però, la població vacunada ronda el 70%, mentre que a Espanya és del 80%.

Des de divendres passat, 15 d'octubre, Itàlia aplica l'obligació de presentar el certificat sanitari per a poder entrar al lloc de treball, ja sigui amb la vacunació o amb un test negatiu.

Tot i que la gran majoria d'empreses han acceptat aquesta mesura, hi ha alguns sectors discordants. Per exemple, els transportistes o els estibadors, que han posat el crit al cel i anuncien vagues i protestes.

La negativa del govern de Mario Draghi a que les proves siguin gratuïtes per als treballadors que han decidit no vacunar-se han provocat moltíssima tensió.

Més del 80% dels italians s'han vacunat, però un 10% dels treballadors, no. Són molts els que protesten per haver de pagar el test (que costa 15 euros) cada dos dies.

S'esperen protestes en ports com Trieste. Allà, els estibadors faran mobilitzacions que podrien acabar en una aturada del sector logístic. En aquesta zona, el percentatge de no vacunats és de prop del 40%.