L'empresa minera 'Montajes Rus' acomiadarà 248 treballadors en comptes dels 66 que havia anunciat

L'empresa argumenta problemes econòmics després de perdre dos treballadors en accidents laborals

Un grup de treballadors de Montajes Rus concentrats davant de la mina de Vilafruns. 26 de juny de 2020.
Un grup de treballadors de Montajes Rus concentrats davant de la mina de Vilafruns | ACN

Sorpresa al Bages pels Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO) que ha presentat l’empresa minera Montajes Rus. Tot i que en un primer moment només havien de presentar 66 expedients, finalment 248 seran acomiadades en els propers dies de la mina de Vilafruns.

Montajes Rus, subcontracta d’Iberpotash, ja va perdre dos treballadors per accidents laborals a la mina després que els hi caiguessin pedres de grans dimensions al capdavant. Després del segon accident mortal, l’empresa va decidir aturar momentàniament el treball realitzat a la mina. Aquest juliol, però, Iberpotash ha fet pública la seva decisió de tancar definitivament la mina per motius econòmics i presentar un total de 248 EROs.

Els sindicats consideren aquesta decisió molt «oportunista»

Per la seva banda, el sindicat Comissions Obreres (CCOO) va efectuar un pla de reunions on els empleats treballarien en un pla per minimitzar els danys ocasionats pels ERO, així com diverses mobilitzacions per pressionar la direcció en la seva decisió.

CCOO apunta la decisió tan «oportunista» de la direcció de tancar l’empresa després dels dos accidents laborals que van acabar en mort. Així, el sindicat alerta que la decisió suposa «un cop molt dur» econòmic per a les comarques del Bages i Berguedà. I és que, si sumem també els treballadors indirectes que patiran les conseqüències d’aquests ERO, més de 400 persones i desenes d’empreses es veuran afectades per aquests expedients. Per això, el sindicat demana a la plantilla directiva de Montajes Rus i d’Iberpotash un pla de transició per a poder ajudar a aquells que perdrien el seu lloc de treball.

El secretari de CCOO afirma que encara no hi ha un pla per salvar els treballadors

Josep Rueda, secretari general de CCOO d’Indústria del Vallès Occidental-Catalunya Central, va realitzar unes declaracions al mitjà ‘Regió 7’ on lamentava la decisió dels acomiadaments d’Iberpotash. Rueda argumenta que han pres la decisió «més fàcil», és a dir, «fer pagar el tancament als treballadors de Montajes Rus». Tot i el constant treball dels sindicats, Rueda afirma que actualment no hi ha un pla per ajudar els treballadors que quedaran a l’atur.

Per altra banda, Montajes Rus rep un altre dur cop després d’anunciar que no tindria representació al Fòrum de la Mineria. L’esdeveniment havia de tenir lloc al setembre, però finalment va anunciar-se per dimarts que ve pel Consell Comarcal del Bages. Aquest any, l’empresa del Bages no participarà en la reunió on coincideixen tots els agents públics i privats relacionats amb l’activitat minera de la comarca.


Comentaris

envia el comentari