Darrer plenari de l'any al consistori de Tarragona amb els pressupostos pel 2019, i el POUM, com a temes més destacats de l'ordre del dia i que han generat més debat polític. Els pressupostos han tirat endavant amb el vot a favor de socialistes i populars i l'abstenció de Ciutadans. La sessió d'aquest divendres, 21 de divendres, ha començat a les vuit en punt del matí i, ja a l'hora de tractar el primer punt, la portaveu del grup municipal de la CUP, Laia Estrada, ha anunciat que el seu grup abandonava el plenari i se sumava, i convidava a sumar-se, «a les mobilitzacions contra el règim del 78 i la provació innecessària que suposa el consell de Ministres del govern espanyol a Barcelona».
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona, ha corregit a Estrada per «no haver demanat una qüestió d'ordre», ja que, segons el batlle, «el que estàvem tractant ara és si s'aprovava l'acta de la sessió anterior».
«Fets, no paraules»
Les línies mestres dels números per la ciutat de Tarragona ja es coneixien. Les va presentar el passat 10 de desembre el regidor d'Hisenda Pau Pérez. Així doncs, aquest divendres tocava el debat polític i no hi ha hagut gaire novetat. Pau Pérez ha recuperat el clàssic del president José Montilla, aquell eslògan de «fets, no paraules», i ha explicat que «nosaltres no ens hem limitat a crear discursos sentimentals, hem impulsat fets».
També ha llançat alguna crítica velada contra ERC, quan Pérez ha començat a explicar què significa ser d'esquerres i com els seus són uns pressupostos d'esquerres. Per Pérez, els seus són uns números d'esquerres perquè impulsen «el fons social extraordinari per pagar el rebut de l'aigua; una inversió decidida en habitatge social de lloguer; en medi ambient, mitjançant l'adquisició de vehicles sostenibles; i en ensenyament».
La crítica als republicans ha arribat quan la mà dreta de Ballesteros ha assegurat que «no fem com altres governs, que es diuen d'esquerres i encara no han tornat les pagues extres als funcionaris». També, segons Pau Pérez, no es pot dir que el PSC no sigui catalanista perquè «hem destinat un milió d'euros a les reformes dels locals de les colles castelleres».
L'oposició, en contra dels pressupostos
Pau Pérez ha convidat a tots el grups a sumar-se als pressupostos votant-ne a favor. El seu crit ha quedat en el no-res, ja que només el Partit Popular, soci de govern dels socialistes, ha donat el sí als seus números, mentre que han aconseguit una abstenció de Ciutadans, «aquests no són els nostres pressupostos» ha deixat clar el portaveu taronja Rubén Viñuales, i el no de la resta de grups municipals: PDeCAT; ERC; ICV i Units per Avançar.
En ordre de menor a major, Josep Maria Prats, antic soci de govern del pacte PSC-PP, ha anunciat el seu vot en contra i ha assegurat que «dubto de les inversions que prometen i no veig idoni proposar projectes a quatre anys amb eleccions en sis mesos». Arga Sentís, la portaveu d'Inciativa, ha sigut contundent i ha afirmat que «es tracta d'un pressupost de propaganda, d'any electoral, que només serveix per donar una pista sobre quins són els seus socis preferents després de les eleccions del pròxim mes de maig».
Així mateix, Sentís ha posat l'accent en un seguit de partides concretes: «l'anunci de la inversió en habitatge social de lloguer no es farà perquè està lligada a la venda de patrimoni. També posem en dubte la valoració exitosa que fan dels Jocs Mediterranis perquè no han dotat, pressupostàriament, millor el patronat municipal d'Esports».
«Gairebé estan als tribunals per la seva política social»
Dídac Nadal, portaveu del PDeCAT de Tarragona, ha llançat alguns dards que poden servir d'indicador de l'estat de les seves relacions amb l'equip de govern, i més concretament amb els socialistes tarragonins. Nadal ha dit, sobre l'anunci d'inversions socials dins el pressupost segons Pau Pérez, que «gairebé estem als tribunals per la seva política social», en una clara referència al cas Inipro.
El líder dels antics convergents ha aixecat un seguit d'interrogants sobre la viabilitat dels números de Pérez, sobretot quan ha declarat que «el 65% de les inversions previstes van lligades a préstec i el 35% a venda de patrimoni». Així mateix, el successor del malaurat Albert Abelló, ha definit els pressupostos de Tarragona com uns números «mancats d'imaginació, sense estratègia i amb una absoluta absència de l'Alcalde».
Pau Ricomà, líder dels republicans al consistori tarragoní, s'ha preguntat «si saben cap a on volen portar Tarragona amb aquests pressupostos». «Pressupostos amb els quals volen dissimular el seu final d'etapa anunciant plans d'inversions a quatre anys», ha reblat Ricomà. L'alcaldable d'Esquerra ha denunciat que «amb el PP10 vostès volen fer negoci, crear unes Gavarres 2, al davant de les Gavarres, mentre tenen abandonats els eixos comercials tradicionals de la ciutat».
Ricomà ha assegurat que «el futur que vostès proposen per Tarragona és la ciutat amb l'aigua al coll i els tarragonins escanyats. Tarragona és la ciutat que paga més impostos».
El PP a favor i Ciutadans s'absté
Per part del soci de govern de Ballesteros, el Partit Popular, l'encarregat d'expressar la seva posició sobre els pressupostos ha sigut el regidor Josep Acero. El regidor popular ha dit, tots han intentat guanyar posicions de cara a la cursa electoral que començarà a inicis d'any i acabarà el pròxim diumenge 26 de maig, que «la presència del PP ha aportat estabilitat al govern i això ha permès accions tan concretes com el pla de millora de parcs infantils; la millora en l'enllumenat públic; les 30.000 actuacions de la brigada d'intervenció ràpida i programes com el 'juguem a nedar, del patronat municipal d'Esports».
Acero ha tancat la seva intervenció afirmant que «esperem poder continuar treballant al servei de la ciutat durant molts anys».
Tots els ulls estaven posats sobre Rubén Viñuales, portaveu del grup municipal de Ciutadans, qui ha sigut l'únic grup que s'ha mogut del no a l'abstenció, una mica però no gaire, ja que segons el mateix Viñuales «aquests no són els nostres pressupostos però són uns pressupostos que, com a mínim, tenen capacitat d'inversió».
Pel portaveu taronja, que s'ha autodefinit, en un posterior intercanvi amb el portaveu del PDeCAT, Dídac Nadal, com un «paio sensible», «els nostres números haurien apostat pel tema del personal de l'Ajuntament, la promoció comercial; la promoció turística; més inversió en patrimoni; més cultura al carrer; i la gestió de l'Anella Mediterrània».
El POUM, sobre la taula
L'altre punt de l'ordre del dia destacat, de l'àrea de territori, era un seguit de modificacions del POUM que han servit perquè Esquerra, mitjançant el seu regidor Xavi Puig, hagi demanat que «es replantegi el pla urbanístic, ja que ha quedat desfasat, i entenem que està justificat aquest replantejament perquè la ciutat ha viscut un canvi en les necessitats demogràfiques i de previsions de creixement»
Josep Fèlix Ballesteros ha recordat que «aquest POUM, vigent, va trigar 13 anys a tramitar-se» mentre que Dídac Nadal ha assegurat que «els documents que avui s'han aprovat són documents fets per una empresa externa i quye responen a un intent de salvar la situació judicial del pla urbanístic» mentre que Milà ho ha negat i ha replicat que es tracta «de dos estudis necessaris per demostrar que el planejament és viable per la part privada i sostenible per l'Ajuntament».
Milà també ha negat que «aquests estudis modifiquin la ciutat, tal com està planejada. És un model d'una ciutat compacta que preveu i respecta el territori i com a exemple, l'anella verda, de tres milions de metres quadrats».