L'Ajuntament de Tarragona destinarà 4,4 MEUR a la construcció d'habitatge social

El pressupost per despesa corrent serà de 157 milions d'euros i el d'inversions de 17,2: 11,3 provenen de prèstecs i 5,9 se supediten a venda de patrimoni

L'Ajuntament de Tarragona destinarà 4.405.016,66 euros a la construcció d'habitatge social de lloguer. Aquest és el gran anunci del consistori pels pressupostos municipals de l'any 2019, que s'emmarquen en un Pla d'Inversions de 52 milions d'euros pels pròxims quatre anys. El regidor d'Hisenda, Pau Pérez, detallava que el pressupost per despesa corrents s'enfilarà fins als 157 milions d'euros. «És l'any de les inversions», afegia Pérez, i informava que el pressupost per aquest àmbit serà de 17,2 milions d'euros: 11,3 provenen de préstecs i 5,9 se supediten a la venda de patrimoni. Els capítols d'inversions més destacats passen per la Via Pública i els autobusos municipals. 

Pérez es mostrava «molt satisfet» d'uns comptes que, assegurava, «són de fàcil consens». Els pressupostos es debatran en el pròxim plenari, però s'aprovaran previsiblement gràcies als vots a favor de l'equip de govern (PSC-PP) i l'abstenció de Cs, que ja ha pactat amb l'alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Pérez destacava el sanejament del deute municipal, que s'ha reduït al 104%. «Això ens permet endeutar-nos i recuperar les inversions», deia al respecte.  El total dels préstecs s'enfila fins als 11.341.686,66 euros, un 65,7% de les inversions. 

L'Ajuntament construirà més de 40 habitatges socials per llogar

L'Ajuntament de Tarragona vol vendre un solar municipal ubicat a la Vall de l'Arrabassada per construir, en uns altres terrenys adjacents, més de 40 habitatges socials destinats al lloguer. Es tracta d'una inversió de 4.405.016,66 milions d'euros en total, distribuïts al llarg dels quatre anys del Pla d'Inversions que preveuen els socialistes. Els primers 2,8 milions haurien d'arribar l'any 2019 amb la venda del solar. 

Pérez confiava que la venda del solar municipal es produirà perquè «la seva ubicació és molt bona, compta amb tots els serveis a prop i és un dels últims solars a la venda de la Vall de l'Arrabassada». El Servei Municipal de l'Habitatge i Actuacions Urbanes (SMHAUSA) s'encarregarà de gestionar l'operació i de tirar endavant una de les inversions més destacades del consistori. «Mai fins ara s'havia apostat així per l'habitatge social de lloguer», deia Pérez. Es preveu que la venda es produeixi durant el primer semestre de 2019.

Els habitatges socials per lloguer s'edificaran al carrer Joan Fuster de l'Arrabassada.
Els habitatges socials per lloguer s'edificaran al carrer Joan Fuster de l'Arrabassada. | Google Maps

 

Dos milions d'inversions per Via Pública i dos més per l'EMT

Dos dels capítols més destacats de les inversions tenen a veure amb l'Empresa Municipal de Transports i la via pública. L'Ajuntament destinarà 2 milions d'euros a la compra de vuit autobusos més per l'EMT, en el marc del pla de mobilitat anunciat per l'alcalde Ballesteros i que hauria d'acabar amb la gratuïtat del transport públic.

El Pla de Via Pública és un altre dels anuncis ambiciosos del govern socialista. Preveuen una despesa de 9,2 milions d'euros per als pròxims quatre anys. Gairebé 2,2 milions es destinaran a la millora de l'enllumenat de barris, 925.000 euros a la construcció i arranjament de parcs infantils, 1,4 milions a la jardineria i 4,7 més a les infraestructures en via pública.  La inversió per l'any 2019 serà de 2 milions d'euros. Tots els diners provenen de préstecs menys 1.221.560,57 euros, que sorgeixen dels romanents de l'any 2018. 

Aules escolars i càrregues urbanístiques del PP-10

Entre les inversions també destaca una partida de 400.000 euros per al condicionament d'aules escolars i una altra de 2,7 milions d'euros per sufragar les càrregues urbanístiques del PP-10, el reconegut Pla Parcial que havia d'acollir Ikea. Ambdues inversions es costejaran amb préstecs que demanarà l'Ajuntament de Tarragona. 

El PDeCAT critica uns pressupostos marcats pel deute

El portaveu del PDeCAT a l'Ajuntament de Tarragona, Dídac Nadal, ha criticat amb duresa uns pressupostos «penosos i de propaganda electoral». «El senyor Ballesteros endeuta la ciutat per complir amb els compromisos que fa més de deu anys que té sobre la taula i que sabem que tornaran a quedar sense executar», ha recalcat Nadal, que fa referència al més del 65% del préstec en el capítol d'inversions.