L'Ajuntament de Tarragona aplaudeix el consens, «la mobilitat sostenible» i l'aposta pel projecte del trem-tranvia que vertebri la Costa Daurada, però té coll avall que la inversió neix «amb algunes mancances importants» que s'està a temps de revertir. L'alcalde i el conseller de Territori, Pau Ricomà i Xavi Puig, han comparegut aquest dijous al matí per confirmar que el consistori tarragoní ha presentat una bateria de nou al·legacions al projecte actual del tren-tramvia.
«Estem d'acord amb la recuperació del traçat ferroviari entre Cambrils i Vila-seca», ha volgut deixar clar l'alcalde, «i amb un model de transport públic eficient i descarbonitzat» que pugui suposar una alternativa competitiva al vehicle privat. Pau Ricomà ha opinat que, malgrat les virtuts del projecte, la proposta actual «no és suficient per ajudar a que el Camp de Tarragona es vertebri amb èxit». «Són una sèrie d'al·legacions constructives i exigents que Tarragona fa des de la capitalitat» de la regió, ha subratllat.
Tarragona insisteix en el traçat de l'N-340 per acostar el tren-tramvia als barris de Ponent
La principal al·legació passa per garantir el pas del servei pels barris de Ponent, una cobertura que actualment no estaria prevista degut a la poca centralitat de les estacions de Tarragona i Reus per on passaria el tren-tramvia. «La proposta exclou a les persones i no fa passar el tramvia per on viu la gent», ha retret Puig, qui proposa adoptar com a connexió el traçat de la carretera N-340 entre Tarragona i Vila-seca. «No podem oferir una mobilitat pública que competeixi amb els cotxes si no la fem passar per allà on hi ha els usuaris», ha valorat.
En aquesta mateixa línia, l'Ajuntament proposa que no es faci servir el traçat de la xarxa ferroviària actual d'ADIF, «que quedarà saturada pel Corredor Mediterrani i això repercutirà en la puntualitat, en les freqüències i en la perillositat del tren-tramvia del Camp de Tarragona», ha dibuixat el conseller Puig. L'al·legació de Tarragona passa, en aquest sentit, per «fer una variant segregada per l'actual traçat de l'N-340, entre Vila-seca i Tarragona», que reculli passatgers a Ponent «i sigui capaç de vertebrar els barris fins al centre de Tarragona».
Intermodalitat, connectivitat i tecnologies verdes
El document també contempla la necessitat «d'identificar i unir els pols generadors de mobilitat» del territori vinculats al traçat, com ara centres educatius, hospitals, centres comercials, aeroport o esportius, a través dels quals es pot concentrar la demanda. Per a l'executiu municipal de Tarragona, és imprescindible «la cobertura i integració dels veritables nuclis de població» del Camp de Tarragona, i per tant assumir una línia per a passatgers que passi pels nuclis de població i derivar els trens de mercaderies a un altre traçat interior, allunyada de les persones, que reordeni el disseny.
Les al·legacions restants fan referència a aspectes més tècnics com ara la instal·lació d'una via d'ample europeu i no ibèric, l'absència de catenàries aèries, l'ús «de les millors tecnologies verdes disponibles» i una aposta decidida per la intermodalitat que permeti connectar el servei amb qualsevol altre mètode de transport: ferrocarrils, autocars, bicicletes, l'aeroport o la mobilitat a peu. L'alcalde Ricomà no ha dubtat a assegurar que «si el futur tren-tramvia no és intermodal tindrà una utilitat pràctica molt relativa».
Els dos pesos pesants de l'Ajuntament han insistit en la recerca «de l'eficiència» en un projecte que sembla prendre forma i optarà a una de les inversions més importants dels Fons Europeus per a la Recuperació. «Són al·legacions proposades des de la participació i l'expertesa», ha avalat l'alcalde, «i on esdevé impresdindible la inclusió de la Canonja i dels barris de Ponent» a la implementació del servei. El disseny original del projecte ha anat a càrrec de la Generalitat i altres entitats relacionades amb el transport públic també han presentat al·legacions en la mateixa direcció.