Aquest diumenge, 5 de juliol, a les vuit del vespre, Tarragona retrà un homenatge públic a les víctimes per la Covid-19 a la ciutat. S'arriba a aquest acte després que totes les formacions polítiques, amb representació a la plaça de la Font, es comprometessin a impulsar-lo. Des d'un primer moment, la iniciativa ha comptat amb el suport decidit del batlle republicà de Tarragona, Pau Ricomà, a qui la pandèmia ha tocat molt de prop: a començaments del mes d'abril, en les setmanes més difícils, Ricomà deia adéu, per coronavirus, al seu cunyat.
L'acte està previst que es dugui a terme al Parc Francolí i que serveixi també com homenatge a tots els col·lectius que han lluitat des del primer dia per vèncer la pandèmia. En un escenari a peu pla, es procedirà a plantar una olivera i col·locar una placa commemorativa. Serà un acte a l'aire lliure, amb limitació d'aforament, i on un grapat de testimonis posaran veu a l'experiència que han viscut durant aquestes dures setmanes. I és que la Covid-19, encara present en el nostre dia a dia, ha colpejat durament les comarques tarragonines.
Més de 400 morts a la demarcació
La pandèmia del coronavirus ha sigut una sacsejada que ho ha capgirat tot. Ara, en la mal anomenada «nova normalitat», alguns treballadors del territori que s'estan reincorporant als seus llocs de treball veuen, amb sorpresa, que han passat el coronavirus i no se n'han assabentat. Tenen aquesta informació gràcies a les proves que els hi fan les seves empreses. Ells són els afortunats però, durant aquests llargs mesos de confinament, molts s'han quedat enrere.
A la demarcació de Tarragona, entre casos sospitosos i confirmats, es comptabilitzen 444 defuncions i, entre les dues regions sanitàries, el Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre, hi ha constància de 2.542 contagiats confirmats. Es tracta d'unes xifres que han posat al sistema sanitari contra les cordes i que, com a conseqüència, han provocat un augment destacat de les llistes d'espera.
Aquest diumenge, Tarragona capital no dirà adéu a la pandèmia però, amb l'homenatge als difunts i als col·lectius implicats en la lluita contra el coronavirus, marcarà un punt i a part, amb l'esperança d'haver après de la situació i està en millors condicions per encarar els rebrots. És el mínim que es mereixen els qui s'han quedat enrere.