Tarragona vol potenciar l'estudi i la divulgació del seu patrimoni històric vinculat a l'aigua i la seva arquitectura des de l'època romana. fruit d'un conveni que han signat aquest dimarts, 26 de febrer, la Universitat Rovira i Virgili, l'empresa municipal d'aigües EMATSA, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i l'Ajuntament de la ciutat.
[predef]tarragona-digital-84[/predef]
L'acord parteix de la base d'encetar un pla estratègic per a protegir, estudiar i difondre el valor patrimonial de la captació i el transport de l'aigua a municipis com Tarragona, la Canonja, els Pallaresos o el Catllar. Les propostes concretes de difusió encara són obertes, i s'iniciaran per l'elaboració d'un catàleg dels elements patrimonials destacables al territori. «Gràcies a la recerca, posarem en valor aquells elements patrimonials més potents de Tarragona», ha apuntat el director de l'ICAC, Josep Maria Palet.
El conveni vol aprofundir i posar en valor elements com aqüeductes, canalitzacions o pous fins ara desconeguts
«Posar en valor l'arquitectura de l'aigua és recuperar i posar en valor la nostra cultura», ha defensat la rectora de la URV, María José Figueras. «És un patrimoni molt ric que cal posar a al'abast de la ciutadania», ha afegit Figueras, qui ha volgut destacar el caràcter proactiu dels investigadors vinculats a la universitat pública de Tarragona.
L'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, ha manifestat l'interès per «aprendre i entendre el valor històric de la nostra estructura d'aigües». La voluntat de la recerca és establir un fons documental i de coneixement que abraci totes les èpoques, des dels primers elements de l'època romana fins a l'actualitat. «Som hereus d'un gran patrimoni que cal protegir i divulgar», ha aportat el batlle.
Ballesteros: «Estem compromesos amb la divulgació de la ciència»
Josep Fèlix Ballesteros ha contextualitzat l'acord en el marc d'un seguit d'accions en favor de la divulgació científica a la ciutat. «Estem compromesos amb la divulgació científica, com demostren projectes com el futur 'Rambla Science' del Banc d'Espanya», previst per al 2021, si bé no ha assegurat que aquesta denominació sigui la definitiva per a l'espai.
El fet que el ventall d'opcions per concretar aquesta difusió es mantingui tan obert és un dels detalls més significatius. A la signatura del conveni, han apuntat com una possible via comunicativa posar aquesta estructura aqüífera al centre del festival Tarraco Viva a partir del 2020, si bé són propostes molt concretes que encara hauran de madurar i concretar-se a mitjà i llarg termini.