L'Ajuntament de Tarragona ha celebrat el segon plenari telemàtic de la seva història que ha servit perquè l'equip de govern aconsegueixi el vistiplau pel seu primer paquet d'ajudes econòmiques contra la crisi de la Covid-19 i, també, per adonar-se que el confinament comença a desgastar la paciència d'algunes formacions polítiques, com el PSC o el PP, que comencen a augmentar el to de les seves crítiques polítiques.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
El plenari ha començat a les 9 del matí amb un minut de silenci en record a totes les persones que han perdut la vida pel coronavirus, i com a mostra de suport a totes les seves famílies i amic. El batlle tarragoní, el republicà Pau Ricomà, ha explicat, sobre les iniciatives que estan impulsant per combatre la Covid-19: «fer una foto de la situació és molt complicat. Les decisions que es prenen són diàries i depenen de molts factors. El que s'ha de fer és adaptar-nos a la realitat, que és molt canviant». Una de les persones de confiança de Ricomà, el conseller de Serveis Econòmics, Jordi Fortuny, s'ha manifestat en una línia semblant assegurant que, contra el coronavirus, «si hi ha una cosa que no fa aquest govern és estar-se de braços plegats».
El plenari ha aprovat els dos modificatius de crèdit que inclouen les ajudes al comerç, a la cultura, a l'esport i a la fumigació d'espais públics, entre altres, que l'equip de govern ja havia avançat el passat dimecres, 15 d'abril, en roda de premsa. Fortuny ha advertit, sobre aquests ajuts, en concret els del sector comercial, que «estem treballant per establir ajuts però anem amb compte per no trepitjar-ne que vinguin d'altres administracions. Hem d'afinar molt». El grup municipal del PP de Tarragona s'ha desmarcat del consens i ha votat abstenció als modificatius.
La portaveu socialista Sandra Ramos ha proposat «ampliar les ajudes al comerç de proximitat, també als propietaris de locals del petit comerç tarragoní, demanda que ens arriba del sector».
L'ordre del dia contenia diferents punts destinats a valorar la situació dels patronats municipals. Pel que fa al pressupost de l'Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, s'ha donat compte de la liquidació de l'any passat i la presidenta, Carla Aguilar, ha informat que «hem tingut un romanent d'1,7 milions d'euros». El portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha reclamat «modificatius de crèdit, perquè els serveis socials necessitaran ajuda».
Reforçar els serveis socials de la ciutat
L'Ajuntament de Tarragona contractarà setze persones per reforçar els serveis socials de la ciutat, a causa de l'increment de feina que han tingut arran de la crisi de la Covid-19. Així ho ha anunciat en el plenari d'aquest divendres la consellera de Serveis Socials, Carla Aguilar, que ha explicat que s'està ultimant una nova partida econòmica per donar suport a les entitats del tercer sector.
Així mateix, el plenari ha servit per conèixer que el Patronat de Turisme ha convocat, per aquest dilluns, 27 d'abril, una reunió de la taula estratègica del turisme. Laura Castel, presidenta del Patronat de Turisme, ha apuntat, en una intervenció amb nombroses dificultats tècniques, que «en aquesta reunió treballarem per accelerar la recuperació del sector». En una nota de premsa acabada d'enviar pel departament de Comunicació del consistori, s'ha avançat el llistat d'entitats que assistiran a la trobada, des dels hotelers fins al sector del càmping, i s'ha apuntat que «la reunió, presidida per Pau Ricomà, servirà per fixar noves mesures de suport i de reactivació de l’activitat econòmica, adients al sector turístic».
El portaveu de Junts per Tarragona, Didac Nadal, ha advertit que «és més que probable que el turisme que ens arribi sigui de proximitat, que vindrà a Tarragona en cotxe, a la recerca, també, de seguretat. Si aquest és l'escenari que ens trobarem, anem tard per preparar-nos».
L'altra gran pota dels patronats municipals tarragonins, el Patronat Municipal d'Esports, ha centrat part del debat. La consellera Mary López, presidenta del patronat, ha avançat que «treballem en un nou pla estratègic de subvencions. S'ha incrementat en 44.000 euros la dotació per a activitats i promoció esportiva». El conseller de Patrimoni, soci de govern d'ERC, Hermán Pinedo, ha felicitat la consellera per «la seva tasca». Elisa Vedrina, la seva antecessora al càrrec, del PP de Tarragona, ha recordat la necessitat de ser «transparents amb aquestes subvencions» i Eva Miguel, de la CUP de Tarragona, ha demanat «fer possible que els efectes de la Coivd-19 no colpegin l’esport de base de la nostra ciutat ni les oportunitats, garantint l’accés a la pràctica de l’esport».
Autobús gratuït durant els mesos d'estiu
El conseller i president de l'empresa municipal de transports (EMT), Jordi Fortuny, ha anunciat la gratuïtat del bus pels escolars també durant els mesos d'estiu. L'equip de govern s'ha compromès a estudiar, a proposta dels socialistes, ampliar la mesura a alumnes d'estudis postobligatoris. El batlle tarragoní ha fet lectura de la declaració institucional del consistori, acordada per unanimitat, en què es demana a l'Estat poder fer ús del superàvit disponible per afrontar la crisi del coronavirus.
En el torn de precs i preguntes, Begoña Floria, del PSC ha acusat al portaveu de l'equip de govern, el conseller Xavi Puig, de fer «mítings polítics a l'hora de respondre a les preguntes». Socialistes i Ciutadans han coincidit, amb to molt diferent els dos, a demanar l'expulsió de la consellera Paula Varas de la comissió de les terrasses per, segons ha explicat Sònia Orts, regidora taronja «tenir interessos un familiar seu en un restaurant que té terrasses». Ricomà ha defensat la legalitat de la presència de Varas a la comissió i ha demanat «calma» a la'oposició perquè «aquest tema enguany està perdut i per l'any vinent queda molt».
Al final de la sessió, l'alcalde de la ciutat, Pau Ricomà, ha demanat «màxima responsabilitat» a la ciutadania per afrontar l'inici del desconfinament, a partir de diumenge. «En la primera fase Tarragona ha actuat molt bé, i el que està en joc és no fer cap pas enrere», ha assenyalat Ricomà.