Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Banc Sabadell

Si t'arriba això del Banc Sabadell, els teus diners estan en perill: avisa la policia

El Banc Sabadell també s'ha vist afectat per una estafa que afecta molts bancs

Si ets client del Banc Sabadell, cal estar molt alerta. Cada cop cal estar més atent davant de les possibles estafes perpetrades pels ciberdelinqüents. Sembla que les amenaces no paren d'augmentar i, per això, els usuaris es poden enfrontar a greus perills.

Una de les últimes estafes que ha cridat l'atenció de les autoritats ha estat una en què el Banc Sabadell és el protagonista. Per descomptat, no es tracta més que d'una mostra més de 'smishing' , la nova pràctica preferida dels lladres de dades.

Perquè no siguis tu el següent a notar que el teu compte corrent es troba en dubte, has de conèixer tots els detalls. Això t'ajudarà a estar-ne al corrent i també a prevenir qualsevol tipus d'atac d'aquest tipus de manera segura.

Què és el 'smishing', la nova pràctica dels ciberdelinqüents?

El 'smishing' és una pràctica cada cop més freqüent entre els ciberdelinqüents per robar les dades dels usuaris. En aquest sentit, consisteix a enviar un SMS a una persona fent-te passar per una entitat bancària.

Una oficina del Banc Sabadell amb el color blau corporatiu i la porta de metall
Els delinqüents no dubten a fer-se passar pel banc per aconseguir les nostres dades | Europa Press

Generalment, sol ser un banc al qual l'usuari pot estar vinculat. L'objectiu, com no pot ser altrament, és aconseguir la màxima informació possible. Sobretot, en relació amb les finances.

En aquest darrer cas, el Banc Sabadell ha estat el protagonista d'aquesta pràctica. Això no és més que un altre intent d'estafa dut a terme per ciberdelinqüents cada cop més professionals.

Aquesta és l'estafa que et pot arribar de Banc Sabadell

Perquè puguis estar al corrent d'aquesta última estafa, sobretot si estàs vinculats al Banc Sabadell, has de saber que els estafadors t'enviaran un missatge de text en què et demanaran contactar amb l'entitat.

Al mateix missatge, ofereixen un número de telèfon que, a primera vista, sembla normal. En realitat, però, és un dels que pertanyen a la tarifació especial. És a dir, suposarà un enorme càrrec extra a la teva factura si decideixes trucar.

Una altra manera que tenen els pirates d'estafar-te

Però, aquesta no és l'única manera com els ciberdelinqüents se serveixen de les entitats per estafar els usuaris. Una altra de les opcions consisteix a incloure a l'SMS un enllaç que redirigeix a una web fraudulenta.

Tot i que  pot semblar normal i encara que la web pugui semblar la del Banc Sabadell o qualsevol altra entitat legal, no ens n'hem de refiar. A través d'aquesta, també intentaran aconseguir diners obtenint dades personals o financeres.

Què has de fer si tens alguna sospita?

Perquè no et passi res semblant, el primer que has de fer és recordar que la teva entitat bancària mai no et demanarà dades sensibles. A més, l' Institut Nacional de Ciberseguretat d'Espanya ha volgut llançar alguns consells sobre què fer si has estat víctima de 'smishing'.

1. Elimina el fitxer

En cas que dins de l'SMS trobis qualsevol tipus d'arxiu o que fins i tot l'hagis arribat a descarregar, el primer pas és eliminar-lo. Això val tant per a arxius que estaven a l'SMS o que hagis descarregat a través de l'enllaç fraudulent.

Dona gran
Si has rebut aquest sospitós SMS i creus que podrien tenir les teves dades, reacciona ràpidament | Getty Images

 

2. Actualitza el teu antivirus

El següent pas que has de fer és dur a terme un escaneig del teu mòbil fent servir el teu antivirus. Recorda que, perquè sigui més efectiu, aquest programa sempre ha d'estar actualitzat a la seva última versió.

3. Activa la verificació

D'altra banda, una de les millors maneres que els teus comptes siguin segurs consisteix a activar la verificació en dos passos. Fes-ho en tots els comptes que t'ho permetin a fi que l'entitat mai no pugui ser suplantada.

4. Modifica la teva contrasenya

Si ha patit aquest tipus d'atac, un altre bon consell és modificar les contrasenyes dels teus comptes. Fes-ho amb aquelles que hagin pogut ser atacades i també amb la resta per reforçar la seguretat.

Ciberdelinqüent
Recorre a la policia per posar una denúncia | GETTY IMAGES

 

5. Parla amb la teva entitat bancària

Una bona manera de comprovar què ha pogut passar és parlar directament amb el banc. A més, a través de l'entitat, també podràs cancel·lar els pagaments que no hagis autoritzat en cas que els ciberdelinqüents hagin fet servir el teu compte.

6. Digues adeu a l'spam'

Una altra de les coses que pots fer és bloquejar immediatament qualsevol missatge de text que pugui ser spam. D'aquesta manera, no us arribaran aquest tipus de missatges fraudulents mai més. A més, no dubtis a acudir a la policia si has rebut un atac per interposar la denúncia.