Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imagen de empleados de una funeraria portando un féretro

Un estudi revela les dades reals de taxa de mortalitat per coronavirus

Els experts asseguren que molts països compten amb moltes més defuncions que les recollides en dades oficials

Imatge d'empleats d'una funerària portant un taud
Alguns països estarien ocultant més de la meitat de defuncions per coronavirus | Catalunya Diari

A hores d'ara tots som conscients que els morts per coronavirusal món són molts més dels que figuren en les estadístiques oficials facilitades pels governs. Els criteris de recompte a cada país i l'absència generalitzada de proves sanitàries han provocat que molts pacients sense diagnòstic no estiguin inclosos en les xifres oficials.

Inevitablement, l'absència d'aquestes persones en els recomptes oficials comporta que la  taxa de mortalitat de la malaltia sigui molt més baixa del que en realitat és.

Estudi de la mortalitat a Itàlia i EUA

Patir coronavirus podria duplicar les nostres possibilitats de morir  aquest any, segons conclou un estudi realitzat per la Universitat de Berkeley i la de Califòrnia sobre la base de la taxa de mortalitat en alguns llocs concrets d'Itàlia i Estats Units.

Els investigadors han dut a terme una comparació entre les morts diàries registrades des de gener de 2020 amb les que es van produir els cinc anys anteriors en el mateix període de temps. D'aquesta manera, han arribat a la conclusió que la taxa de mortalitat d'Itàlia és almenys del 0,8%, mentre que la taxa de mortalitat a Nova York rondaria el 0,5%, és a dir, 1 de cada 200 contagiats per coronavirus acabarien morint.

Així, el professor de física de la Universitat de Berkeley, i membre de l'Institut Berkeley de Ciència de Dades, Uros Seljak, assegura que tenir COVID-19 duplica les possibilitats de morir aquest any. «Si voleu saber quines són les possibilitats de morir per COVID-19 si s'infecta, observem que una resposta molt simple sembla encaixar amb moltes dades: és el mateix que la possibilitat que mori en els pròxims 12 mesos de causes normals» assenyalava el professor.

Llombardia vs Nova York

Segons la investigació, el nombre real de morts a Itàlia és més del doble de la xifra oficial i l'anàlisi de la taxa de mortalitat de la regió de  Llombardia va revelar xifres sorprenents pel que fa a l'alta incidència del virus sobre les persones grans. Gairebé el 13% dels majors de 90 anys van morir, les persones amb edats compreses entre els 80 i els 89 anys tenien gairebé un 6% de taxa de mortalitat i aquells entre els 70 i els 79, un 2,3%.

No obstant això, els investigadors alerten que el coronavirus no només ataca per l'edat, ja que a Nova York, -que té una població més jove- acabaria tenint una major taxa de mortalitat entre aquesta població. Segons la investigació, al voltant del 26% de totes les morts per coronavirus a Nova York es produiran entre els menors de 65 anys, mentre que a Itàlia el 10% de les morts italianes seran menors de 65 anys.

Finalment, la investigació ha conclòs que a Bèrgam estarien a prop d'aconseguir la immunitat de grup amb el contagi de dos terços de la població, mentre que a Nova York els afectats serien una quarta part de la població.

Què passa en altres països?

Investigacions similars realitzades a casa nostra també han obtingut resultats igual de desoladors. Els informes realitzats pel Sistema de Monitoratge de Morts diàries (MoMo) de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII) han revelat un excés  de mortalitat del 51% a tot Espanya entre el 17 de març i el 6 d'abril.

Segons els seus registres durant aquest període que en altres anys hagués registrat unes 23.590 morts, però el 2020 van morir 35.673, 12.083 més del que és habitual. D'aquesta manera, les xifres reals de morts per coronavirus al nostre país podrien duplicar les oficials.

Aquesta seria la mitjana general a Espanya, però hi ha comunitats que registren un increment aclaparador de la mortalitat. A Castella-la Manxa, per exemple, hi ha hagut fins a un 196,1% de morts més entre el 18 de març i el 3 d'abril. Ja el cas més extrem seria el de la Xina, qüestionada des de l'inici de la crisi sanitària per ocultar les dades reals de morts al país.

Segons un estudi de l'American Enterprise Institute (AEI), al país asiàtic s'haurien produït almenys 136.000 morts per coronavirus, 133.000 més de les que admet el Govern xinès.