Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dona feliç fent el gest d'aprovació amb les dues mans i amb una imatge de fons de recipients plens d'oli d'oliva

La tècnica de molts espanyols per comprar ara l'oli d'oliva més barat

Els consumidors se les enginyen per estalviar uns quants euros en l'oli d'oliva

El preu de l'oli d'oliva verge extra, que ja ronda els 10 € l'ampolla, s'ha convertit en un article pràcticament de luxe. Al consumidor no li queda més remei que recórrer a l'enginy per poder aconseguir aquest producte tan utilitzat a la cuina espanyola.

Esgrimeixen que la raó d'aquesta pujada la trobem, sobretot, per les males collites a causa de la sequera dels darrers mesos. Tanmateix, els increments ja venen de lluny, en concret des de la guerra d'Ucraïna; a més a més, s'hi han aguditzat amb la inflació.

En vista de tot això, la ciutadania s'ha vist en l'obligació de cercar noves alternatives. D'una banda, és cert que alguns han decidit prescindir de l'oli d'oliva i reemplaçar-lo pel de gira-sol. De l'altra banda, uns altres intenten evitar-se els intermediaris i, en lloc d'adquirir-lo al supermercat, el compren directament a les cooperatives.

Qualsevol idea és bona per estalviar-se uns euros. Almenys això és el que han de pensar uns quants espanyols que opten per una altra mesura que s'acaba de conèixer recentment. Cada vegada són més les persones que decideixen desplaçar-se a Portugal per aconseguir l''or líquid', on es troba molt més barat.

A les famílies espanyoles cada cop els costa més arribar a final de mes i la cistella de compra s'ha encarit notablement. En el cas de l'oli d'oliva verge extra, l'augment és exagerat. Segons l'establiment i la marca, la variació pot arribar a rondar el 68 %, segons Facua.

Muntatge d´oli d´oliva amb bitllets d´euro
El preu de l'oli d'oliva ha augmentat exponencialment els darrers mesos. | Getty Images

L'oli d'oliva més barat a l'estranger

Ara bé, allò realment cridaner és la diferència de valor que té aquest producte d'un país a un altre. Les últimes setmanes es donava a conèixer que Espanya era el que pagava una quantitat més gran per aquest producte. I això que n'és un dels grans productors.

Tanmateix, les cadenes de supermercats s'encarregaven d'aclarir els motius pels quals resultava més econòmic l'oli en altres llocs. En general, es tractaven de lots que van ser enviats fa temps, abans que hi hagués aquest important increment. Ara bé, en qüestió de poc temps també s'espera que arribin als preus d'Espanya.

En qualsevol cas, mentre no s'igualin, els ciutadans continuaran comprant-lo a Portugal. Allí es pot adquirir el verge extra de marca blanca fins a un 27 % més barat que a Espanya. La diferència és rellevant, de 6,86 € a 8,72 €, publica el portal Xataka. És cert que en el nostre cas hem d'assumir un 5 % d'IVA, mentre que els lusitans en tenen el 0 %, però això no explica aquest marge de gairebé 2 € entre tots dos territoris.

14 € de diferència en una garrafa de 5 litres

Des de l'organització de consumidors Facua denuncien que hi pot haver una diferència de fins a 14 € en una garrafa de 5 litres. És el que passa en el cas de la marca blanca de El Corte Inglés. Analitzant la botiga en línia a Espanya es pot comprar un envàs d'aquestes característiques per 41,95 €.

Garrafa d'oli d'oliva amb una imatge destacada a l'esquerra d'El Corte Inglés i una foto a la dreta d'una dona mirant el tiquet
FACUA va denunciar l'exagerada diferència de preus de El Corte Inglés. | Getty Images

Ara bé, el mateix producte a la botiga web de El Corte Inglés de Portugal es paga a 27,89 €. Resulta complicat entendre-ho quan es tracta de la mateixa ampolla i envasada per Aceites del Sur Coosur (Jaén), apunten.

Des de Facua han posat el cas en coneixement del Ministeri de Consum. Recorden que des del començament d'any està prohibit incrementar els marges de benefici en els aliments afectats pel descens de l'IVA. Tanmateix, com es podia esperar, la reacció de El Corte Inglés no es va fer esperar. Van optar per elevar el preu de l'oli a Portugal per equiparar-lo al d'Espanya abans d'impostos.

L'oli es compra a 6,5 €

Al país veí, en concret a dos supermercats de Valença de Minho i Miranda do Douro, el preu de l'oli continua estable. Un reportatge de El País revela que el litre ronda entre 6,5 € i 8 €. Els dependents asseguren que el 90 % dels espanyols que hi van a comprar ho fan per adquirir l''or líquid'.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!