Tècnics d'infermeria alerten que les mesures contra la Covid «tendeixen a desaparèixer en clíniques privades»

El sindicat critica que els pacients poden contagiar el coronavirus a d'altres mentre esperen els resultats de la PCR

Pla general d'un professional sanitari atenent una pacient al servei d'urgències a l'Hospital de Palamós el 28 d'abril de 2020
El Sindicat de Tècnics d'Infermeria denuncia l'escassedat de proves en la sanitat pública. | ACN

El Sindicat de Tècnics d'Infermeria (SAE) ha denunciat que les mesures de protecció per la Covid-19 «tendeixen a desaparèixer a les clíniques privades» on «els pacients passen per diversos taulells, fins i tot per la cafeteria, fins que els lliuren els resultats de la seva PCR, que pot ser negativa o positiva, fet que possibilita en aquest cas la contaminació de diverses zones del centre i nous contagis».

Tanmateix, el sindicat apunta que a la sanitat pública hi ha «el perill que suposa l'escassetat de proves, de manera que si un professional dona positiu en una primera PCR i els símptomes van desapareixent fins a esdevenir asimptomàtic, en set dies s'ha d'incorporar sense una segona PCR, posant en risc companys i pacients».

El sindicat exposa que les baixes per la Covid-19 entre el personal sanitari «no deixen de créixer» a Espanya, fet que incideix en unes plantilles que consideren que «ja eren insuficients». «Els professionals estem cansats físicament i mental i veiem cada dia un descontrol manifest en diverses actuacions, tant dins de l'àmbit sanitari com fora», ha lamentat la secretària de comunicació de l'entitat, Isabel Lozano.

Satse reclama la implantació de mesures «amb celeritat»

Un altre sindicat d'infermeria, en aquest cas Satse Catalunya, ha reclamat aquest dilluns a la Conselleria de Salut de la Generalitat i al Govern centra que «aprenguin de l'experiència passada i implantin mesures preventives amb celeritat» davant l'augment de casos de la Covid-19.

«No podem tornar a veure imatges de les infermeres improvisant bates amb bosses de plàstic», ha alertat el sindicat en un comunicat, i ha assegurat que per superar una segona crisi és necessari proveir adequadament els centres amb equips de protecció, així com ampliar les plantilles dels hospitals.

En aquest sentit, Satse també exigeix que «s'assegurin les vies, canals i empreses per a reproveir les existències quan sigui necessari», que considera que és una lliçó que s'hauria d'haver après de la primera ona de la pandèmia.


Comentaris

envia el comentari