El telèfon mòbil del president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, va ser hackejat, amb un programa espia, durant l'any 2019. Així ho revela una investigació conjunta dels diaris 'The Guardian' i 'El País', segons la qual l'iPhone del president de la cambra catalana va ser atacat per Pegasus, un programa de la companyia israeliana NSO al que només tenen accés els governs o les forces i cossos de seguretat que lluiten contra el crim i el terrorisme.
Segons els citats mitjans, entre abril i maig de 2019 WhatsApp va patir una bretxa de seguretat, que va ser la porta d'entrada per instal·lar aquest programa espia al mòbil de Roger Torrent i milers de mòbils arreu del món. El mecanisme per infectar el telèfon va ser una videotrucada a través de Whatsapp.
Pegasus: accés total al telèfon
La instal·lació de Pegasus al terminal, va permetre els responsables de l'atac escoltar converses, llegir missatges, accedir a la memòria del telèfon, fer captures de pantalla i, fins i tot, controlar de manera remota la càmera i el micròfon. Segons un informe de Citizen Lab, un grup de ciberseguretat de la Munk School situat en la Universitat de Toronto que ha investigat l'atac massiu, s'ha identificat 130 representants de la societat civil com a víctimes de l'atac, entre elles Roger Torrent.
Segons ha explicat el president del Parlament a 'The Guardian' i 'El País', durant els mesos de monitoratge «notava coses estranyes. Se m'esborraven missatges de WhatsApp i els historials de les converses, quan a la gent del meu entorn no li passava». Segons els investigadors, aquests símptomes indiquen que el mòbil hauria estat manipulat.
El govern espanyol no té constància de l'atac a Torrent
Ara com ara es desconeix qui són els responsables del pirateig del terminal del president del Parlament. En aquest sentit, en govern espanyol no té constància del hackeig del telèfon mòbil de Roger Torrent, mentre que des del CNI s'ha afirmat als citats mitjans que «actuem sempre amb ple sotmetiment a l'ordenament jurídic i amb absolut respecte a la legalitat vigent».
Així mateix, NSO, empresa responsable del programa Pegasus, no ha volgut aclarir si Espanya figura entre els seus clients. «A causa de la confidencialitat, no podem confirmar quines autoritats usen la nostra tecnologia», han explicat fonts de la companyia.
L'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, també piratejada
Segons l'advocat d'Anna Gabriel, Olivier Peter, l'exdiputada de la CUP també va ser víctima de Pegasus. Gabriel va marxar a Suïssa el 2018 per no declarar davant del Tribunal Suprem, que la investigava per rebel·lió, malversació i sedició durant el referèndum de l'1-O.
Segons el seu advocat, Gabriel va rebre una notificació de WhatsApp que l'informava que el seu mòbil podia haver estat espiat.