Els mitjans de comunicació ens mostren determinades notícies que poden impulsar molts temes diferents de debat, gairebé tants com el nombre d'esdeveniments que passen cada dia al planeta, tal com ha avançat 'Carácter Urbano'. Per aquesta raó, hem volgut compartir un recull de diversos temes de debat realment interessants que poden ajudar a passar estones d'allò més entretingudes mentre es contrasten amb altres persones i perspectives.
Els millors 20 temes per tenir debats apassionants
Algunes temàtiques impliquen preguntes d'allò més complexes i interessants, i s'haurien d'analitzar pausadament, perquè segons l'angle des del qual les contemplem podem arribar a unes conclusions o a unes altres.
1. La ciència i la religió
Actualment, la ciència i la religió són dos temes amb un paper molt important a la societat, que desperten argumentacions ben diferents en funció dels objectius que haurien de perseguir i de les aportacions que fan.
Fa segles que observem aquesta dualitat entre ciència i religió, dues disciplines que miren d'explicar tot allò que passa al nostre voltant i que originen disputes aferrissades entre els individus partidaris dels coneixements empírics i els que s'inclinen més aviat a favor de la fe per damunt de tot. A banda de parlar al voltant de com es va crear el món que coneixem, també podem, entre altres, mirar d'explicar fins a quin punt la ciència pot respondre a la nostra història com a espècie o quin és el rol de la religió dins dels centres educatius.
2. La vida i el seu significat
Com és que hem nascut i hem vingut a parar en aquest món? Molts individus tenen una resposta única: per tal de reproduir l'espècie humana i garantir la seva supervivència. Ara bé, molts altres qüestionen aquesta perspectiva i es pregunten si les persones no tenen alguna altra motivació que vagi més enllà de la reproducció de l'espècie i que pugui reforçar l'argument de tipus biològic.
En un període que veu com la superpoblació del planeta està posant fi sense remei als recursos de la natura, com cada cop hi ha més llocs contaminats i més espècies animals en perill d'extinció, el fet de tenir fills és una necessitat o simplement respon als capritxos hedonistes de les persones que no tenen ganes de veure que, si continuem perpetuant aquest sistema, les hores del planeta estan comptades? Som una mena de zombis que estem programats amb una finalitat única i prou? Quin paper té l'entorn quan es tracta d'adoptar aquestes decisions?
3. L'eutanàsia
La facultat d'escollir si morim dignament és un tema de debat molt interessant, per exemple, dins de les classes relacionades amb l'àmbit de la psicologia o de la filosofia. Què passa quan una persona té una malaltia terminal i es troba sentenciada a viure amb un patiment inesgotable fins al darrer minut? I amb els individus que estan condemnats a passar-se la resta de la seva vida en un llit o en una cadira, sense tenir la possibilitat de moure's? Realment, l'Església té la potestat de decidir al voltant de tot això?
- No et perdis: L'eutanàsia a Espanya, postures favorables i contràries
4. L'avortament
Alguns ho consideren un crim, d'altres simplement una interrupció de la gestació. L'avortament genera un debat amb posicions enfrontades, en què uns prioritzen els interessos de la mare i els altres posen la moralitat per davant de tot. Els contraris a l'avortament, de fet, consideren que el fetus ja és un ésser humà que pot tenir sentiments i patiment, i que es mereix seguir amb vida.
Aquest polèmic tema de debat té molts elements vinculats que poden fer que parlem durant hores sobre això amb persones que no pensen com nosaltres: des de les repercussions a nivell psicològic que l'avortament pot tenir per a la mare fins a l'oposició de determinats professionals mèdics a l'hora de dur a terme aquesta intervenció, passant per qui pot decidir sobre el tema, pel període màxim indicat per tal d'interrompre l'embaràs, pel poder d'influència que l'Església té sobre el tema o per la despenalització en els territoris que el prohibeixen, entre altres.
5. El reciclatge
Als oceans hi ha autèntiques illes d'escombraries que, quan es van descomponent, sentencien els pobres animals que n'ingereixen les micropartícules i, de retruc, perjudiquen la nostra salut quan arriben al nostre aparell digestiu. Tot això sembla no tenir prou pes per a les persones que no estan d'acord amb el reciclatge, que argumenten que no és més que un pànic i un alarmisme social rere els quals s'amaguen uns interessos específics perquè, segons diuen, el planeta Terra té la capacitat de curar-se per si mateix.
En qualsevol cas, ens hauríem de preguntar si hi ha prou conscienciació al voltant del nostre planeta o si realment pensem que estem fora de la cadena i que no ens afecten les mateixes coses que tenen efectes sobre l'ecosistema.
6. La rellevància de l'aspecte físic
Avui en dia, en alguns sectors encara es valoren més els individus atractius amb un cos esvelt o que entri dins dels cànons estipulats de bellesa. Això no obstant, també hi ha moltes persones que miren d'acabar amb aquests prejudicis i patrons, que es titllen de poc realistes i d'obsolets.
A banda, pel que fa a l'àmbit de l'aspecte físic, també hi ha altres temàtiques que es poden debatre, com ara els prejudicis que existeixen al voltant de les persones que tenen pírcings o tatuatges i els patrons de bellesa predominants, que han calat ben endins a l'imaginari de les persones, que veuen la necessitat d'imitar-los, a banda de parlar sobre els efectes que aquests patrons tenen entre els joves.
7. La pena de mort
Hi ha diversos països del continent asiàtic i estats dels Estats Units en què la llei permet posar fi a la vida de les persones que han comès crims terribles. En alguns altres indrets, el càstig que se'ls pot proferir no és tan sever i té la voluntat de servir d'exemple, com ara en el cas de la cadena perpètua.
Es tracta d'un càstig que pugui servir d'exemple? Sabem del cert que el condemnat és culpable i que no hi ha marge d'error? Què pot aportar als familiars i amics d'una persona que ja no hi és que el botxí que li va llevar la vida sigui executat?
8. La tecnologia i el seu abast
La tecnologia apareix amb l'objectiu de salvar-nos i facilitar-nos la vida o bé esdevindrà la nostra perdició? Alguns deuen preguntar-se de quina perdició parlem.
En una època en què les màquines tenen un rol vital, en un planeta que viu connectat i avança a través dels clics, en què perdem el nord quan internet o els ordinadors no funcionen, el fet d'apuntar que la tecnologia podria tenir un pes excessiu dins de la nostra vida i que aquesta dependència de les màquines podria fer-nos caure si es produís una apagada generalitzada és un tema que pot originar un gran debat.
9. La llibertat d'expressió
És probable que aquest sigui un dels temes de debat més controvertit de tots. Avui en dia, l'opinió pública es veu condicionada per la imposició d'un pensament únic que estigmatitza i silencia les visions diferents, que no formin part de la línia imposada de pensament. En part, això es produeix a causa de la influència dels mitjans de comunicació i, en darrer lloc, a causa de les elits polítiques, culpables de la delimitació del camí que hauria de seguir el públic.
La llibertat d'expressió realment existeix? Quan hem de donar la nostra opinió al voltant de determinats temes sensibles, s'hi val qualsevol cosa o només podem dirigir les nostres consideracions per una via única, per arribar a una conclusió i prou? Com que tenim una resposta clara a aquesta qüestió, no ens és possible mostrar-la sense reserves.
10. El canvi climàtic
És un fenomen cert i comprovat que té greus riscos per al planeta o es tracta simplement d'una creació dels mitjans de comunicació per estendre el pànic entre la població? Un altre dels debats que creen més controvèrsia a l'època actual és, sense cap mena de dubte, el del canvi climàtic. Ara bé, durant els darrers anys sembla que no té tanta pistonada. Podria ser que això ens indiqués que anem per bon camí?
Entre els diversos punts que ens poden fer debatre sobre aquesta temàtica hi trobem des de la deliberació al voltant de la seva existència fins als riscos que podria comportar per al planeta i els seus habitants, així com també les repercussions per a les properes generacions, passant pel debat al voltant de les millors maneres per enfrontar-nos-hi.
11. La societat en què vivim, és un patriarcat?
Es tracta d'un concepte que posa les bases per a la tercera onada del feminisme i que té defensors que diuen que això permet justificar el combat del moviment que mira d'aconseguir una igualtat que no arriba mai. Encara que es pretén fer passar com a tabú sense possibilitat de qüestionament, algunes persones posen en dubte que existeixi quelcom com el patriarcat, fins i tot quan s'arrisquen a rebre dures crítiques.
És real aquest concepte omnipotent, que es manifestaria de maneres diferents per tal d'oprimir les dones i fer que passin a un segon pla amb l'objectiu de residir dins d'una estructura de poder on l'home seria a la base? O el concepte de patriarcat és una paraula comodí que permet amagar una ideologia que vol castigar els homes actuals per la submissió que les dones van patir en un moment del passat?
12. La droga i la seva legalització
Hi ha persones que consideren que es tracta d'una substància que s'hauria de legalitzar per tal que, amb el seu consum, es recollissin impostos com passa amb qualsevol altre producte. Les persones a favor de la legalització de la droga expliquen que una mesura d'aquesta mena no només tindria repercussions de tipus econòmic, sinó que també s'hi hauria d'afegir un control més important pel que fa a les condicions higièniques de les persones consumidores i un descens de la propagació de malalties que es vinculen amb el consum de la droga.
Ara bé, les persones ens han demostrat diverses vegades que és molt difícil actuar amb mesura en aquests casos i evitar els abusos quan es poden cometre. Realment seria ètic fer que la societat pogués tenir accés a les drogues dures i toves amb tots els perjudicis que se'n poden desprendre? Quines serien les repercussions que això tindria per a la salut pública?
13. La immigració il·legal
Avui en dia, es tracta d'un dels temes més actuals de debat entre adults i joves, que darrerament apareix en moltes de les converses que es mantenen i que origina posicionaments molt diversos. Sigui com sigui, quan es demana una valoració de les repercussions de la immigració per al país que la rep i per a la població que hi viu, a banda de les raons de tipus humanitari hi ha moltes consideracions que no es comparteixen perquè s'estima que són impopulars.
Algunes de les preguntes que originen més interès són, per exemple, què podem fer amb els fluxos d'immigració massius que ens arriben dels dels països més castigats econòmicament, per quina raó es produeixen o quins són els interessos que es podrien amagar rere l'altruisme aparent que defensa l'acollida dels immigrants il·legals.
14. Treballar per viure o viure per treballar?
Sense cap mena de dubte, es tracta d'una de les qüestions vitals amb què ens trobem sovint i que, de la mateixa manera que passa amb la quadratura del cercle, tot sembla indicar que està condemnada a quedar sense resposta.
Les posicions existents són ben oposades. Hi ha les persones que defensen que ens trobem dins d'un sistema fonamentat en el treball dur que ens pot oferir uns privilegis i un benestar que ha costat dècades que es consolidessin. Ara bé, hi ha altres persones per a les quals el treball només és un mitjà perquè la persona subsisteixi i tingui la capacitat de desenvolupar-se de manera plena en altres facetes i aspectes vitals. En quin grup et trobes tu?
15. De les formes de govern que existeixen, quina és la millor?
S'ha parlat, escrit i debatut molt al voltant del sistema de govern que millor garantiria la consolidació d'un estat del benestar millor, en cas que les persones hagin de sotmetre's a un govern.
Anarquisme, federalisme, feixisme, monarquia, comunisme, república o l'eternament qüestionada democràcia? Un tema de debat que, sens dubte, fa gaudir tant els politòlegs com els sociòlegs, i que contribueix a fer que exposem els punts positius i negatius dels sistemes mentre busquem el que considerem que té menys problemes.
16. El respecte cap a l'autoritat
Avui en dia, els uniformes ja no fan que se'ns profereixi el mateix respecte que abans. Per quin motiu? Cada cop es qüestionen més les actuacions dels cossos de seguretat durant les intervencions que fan, i es diu que duen a terme accions que no són proporcionades pel que fa a l'ús de la força. Alguns individus, a més, es poden arribar a enfrontar a la policia sempre que pensen que se'ls tracta d'una manera injusta. Qui s'excedeix?
17. Classes de parella noves
Els dogmes al voltant de l'amor i les parelles estan desapareixent a causa de la caiguda dels tabús al voltant del sexe, la sexualitat i les formes que hi ha d'experimentar-los. De manera gradual, les persones comencen a entendre el sexe i l'amor d'una manera diferent que s'allunya de les imposicions socials de les parelles convencionals i que aposta més aviat pel sexe i l'amor lliures, com ens mostren les parelles obertes, liberals i poliamoroses. Una forma d'alliberament o de perversió?
- També pots llegir: La sexualitat, el sexe i 8 maneres de practicar-ne
18. La medicina: tradicional o alternativa?
Un altre tema de debat ben controvertit que podria ajudar-nos a escriure un altre article. Estem sotmesos al domini de les farmacèutiques que ens tindrien medicats en excés? Les vacunes tenen una utilitat o són una manera de controlar la població? En cas que mostréssim la nostra oposició a determinats tractaments destinats a curar les pitjors malalties, la nostra salut milloraria? Dins de la medicina, els nous remeis són una enganyifa?
El debat queda obert.
19. Els experiments amb animals
Per a les persones que estan més conscienciades amb el patiment dels animals, és essencial garantir el respecte als seus drets i el fet que no pateixin de manera innecessària a causa de l'acció dels homes, cosa que ara mateix no sembla gaire possible.
El fet de parlar dels experiments amb els animals implica poder expressar la nostra opinió al voltant de l'ètica o la manca d'ètica pel que fa a les proves de determinats productes farmacèutics i cosmètics amb porcs, ratolins o micos, entre altres, i al voltant del fet de si per millorar el benestar dels humans podem justificar que els animals pateixin les repercussions de productes en desenvolupament, com ara la mort, malformacions o algunes classes de càncer.
Ara bé, aquesta temàtica no només implica això: igualment, es podria ampliar cap a les condicions de vida de les granges de cria i dels escorxadors, unes condicions que hi ha moltes associacions que denuncien fa uns quants anys.
20. El lliure arbitri
Podem adoptar un posat ben filosòfic i posar-nos ulleres per endinsar-nos en una temàtica de debat tan profunda com aquesta. En què consisteix el lliure arbitri: es tracta d'una il·lusió que no podem abastar i que ens fa creure que tot allò que escollim ho triem de debò i no està predeterminat o, en canvi, és una cosa que fa que siguem humans i que puguem viure tal com volem?
- Et recomanem: Les 44 preguntes que no tenen resposta i que et faran reflexionar