La situació de provisionalitat del govern espanyol, que es troba en funcions, s'allarga des de fa mesos. El decaïment del projecte de pressupostos generals de l'Estat va forçar la convocatòria d'eleccions espanyoles l'abril passat i, aquest diumenge, en viurem la repetició després de mesos d'infructuoses negocacions per formar govern. El resultat: vora nou mesos de govern en funcions, sense plenes facultats, que s'allargaran fins —qui sap quan— es formi un nou executiu.
Més enllà de la teoria, aquesta situació comporta conseqüències pràctiques: hi ha polítiques a aplicar que necessiten un govern en plenes funcions i que, per tant, porten mesos aturades, en situació d'«stand by». A TarragonaDigital aprofitem el dilluns preelectoral per analitzar, arreu de la regió, aquelles qüestions encallades per la manca de govern espanyol.
Tarragona i la costa, pendents del tercer fil
La ciutat de Tarragona no té grans mancances que siguin competència directa del govern espanyol. Ara bé, sí que hi ha un tema pendent, que s'arrossega des de fa diverses legislatures i que afecta no només la ciutat sinó tot el litoral de la regió: la posada en funcionament del tercer fil i, en conseqüència, la seva arribada a l'estació més important del territori, la de Tarragona ciutat.
Encara que no hi ha data oficial, extraoficialment el govern espanyol contempla el 2021 com a data de posada en funcionament d'aquesta infraestructura, sempre que la següent legislatura es posi en marxa i el govern espanyol pugui aprovar uns pressupostos generals de l'Estat.
Sense govern no hi ha solució a la rotonda de Torredembarra
Al Baix Gaià, al nord del Tarragonès, sí que s'espera amb ànsia la conformació d'un nou govern d'Espanya amb plens poders. L'embolic de la rotonda de Torredembarra, escapçada des de juliol de 2018, és competència del Ministeri de Foment. La situació genera malestar a la zona —en especial als veïns de la urbanització altafullenca de Brises del Mar— perquè el tall els obliga a fer un recorregut extra de 2,5 quilòmetres cada cop que surten de casa.
Després d'una onada de protestes i diverses reunions, a l'estiu van obtenir el compromís del subdelegat del govern central en funcions, Joan Sabaté, d'estudiar una mesura de descongestió: que els camions accedeixin de franc a l'autopista, en sentit nord, des de Tarragona o Vila-seca per evitar que circulin per la rotonda torrenca i per reduir el trànsit d'aquest punt.
La mesura no satisfà del tot ni als veïns ni als alcaldes, però suposaria un alleujament al problema. Ara bé, Sabaté sempre ha mantingut que la qüestió no es posarà sobre la taula fins que el govern espanyol deixi d'estar en funcions.
El baixador de Bellissens i el pont del barri Gaudí, deures pendents a Reus
El govern central compta amb dos projectes engegats i pendents d'execució a la capital del Baix Camp. Per una banda el llargament reclamant baixador de Bellissens. Situat a la part sud de la ciutat, ha de servir de segon punt des d'on agafar o baixar del tren per donar cobertura a una zona on hi ha el Campus Bellissens de la URV, l'Hospital Sant Joan, i un bon gruix de barris residencials.
La Generalitat va arribar a anunciar que assumiria el cost del projecte encara que no fos de la seva competència, però no s'ha avançat. Després d'una disputa entre els governs català i central sobre l'estat del projecte que hauria redactat la Generalitat, Adif va anunciar que en duria a terme un estudi de demanda per justificar la construcció d'aquest baixador, estudi del qual no es coneix res més.
La segona infraestructura en la qual el govern central s'ha compromès a actuar també és de la competència d'Adif. En aquest cas es tracta del pont del barri Gaudí, sobre el qual fonts municipals expliquen que «estem pendents de nou govern». En aquest punt s'ha de dur a terme una operació d'adequació i millora estructural que l'Ajuntament vol complementar amb una rentada de cara per millorar-ne l'aspecte i la mobilitat.
Demora històrica a la Comunitat de Regants de Valls
El projecte de modernització de la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de la capital de l’Alt Camp acumula un retard de més de quatre anys. El principal impediment ha estat que el Ministeri d’Agricultura del Govern espanyol havia de retirar la catalogació del reg de Valls com d’interès general.
El maig passat el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya va arribar a un acord amb el ministeri central per tal de dur a terme la segona fase de les obres entorn dels torrents de Valls. Amb aquest conveni, ja es pot donar continuïtat a l'obra i el govern català executarà el projecte amb una inversió de 4,5 milions d’euros en un termini de dos anys.
Aquesta actuació ha estat molt esperada entre els més de 400 regants de la zona, extremadament necessària i que arriba tard. Ara, però, sembla que ja hi ha el projecte i el pressupost encarrilat.
La Conca de Barberà, el contrapunt
A Montblanc passa justament el contrari. Hi ha dos temes sobre la taula que procedeixen del finançament estatal. Un d’ells és el túnel de Lilla per deixar pas a l’autovia A-27. Aquesta construcció havia estat paralitzada i endarrerida per diversos motius temps enrere però, precisament ara, les obres estan tirant endavant amb normalitat.
L’altre projecte és la recuperació del Portal de Sant Francesc, que pretén convertir-lo en una plaça imponent. Aquestes obres no han començat encara però els tràmits segueixen endavant, segons confirmen fonts de l’Ajuntament de Montblanc. En aquest cas, ara s’han de fer gestions de caràcter municipal, la qual cosa no implica que hi hagi govern estable de l’Estat.