Fa cosa d'una setmana, les principals organitzacions turístiques de les comarques tarragonines indicaven que l'impuls del mes de juny, pel que fa a l'activitat empresarial, s'havia vist refredat amb un mes de juliol ple de notícies de brots i rebrots arreu del país.
A conseqüència dels brots, diferents governs europeus, com França i el Regne Unit, han emès recomanacions als seus ciutadans de no viatjar a Catalunya i altres indrets de l'Estat. Les decisions dels socis europeus d'Espanya han suposat un duríssim cop al sector turístic i han afectat, de ple, a localitats de Tarragona com ara la capital de la Costa Daurada, Salou. Cal recordar que Salou, un municipi amb una economia bàsicament turística, fa molts anys que ha centrat la seva activitat a atreure mercats turístics estrangers. L'anunci de les recomanacions de no viatjar a Catalunya han deixat la temporada d'estiu de Salou contra les cordes.
Hotels que abaixen la persiana a principis d'agost
TarragonaDigital ha confirmat amb diferents fonts que alguns dels principals hotels de Salou, com el Marinada i l'Olympus, han abaixat la persiana a finals d'aquest mes de juliol, en el cas del Marinada, o la baixaran a començaments del mes d'agost, pel que fa a l'Olympus. De fet, no és possible reservar pel mes d'agost a la seva web en cap dels dos establiments.
Jaume Orteu, nou president de l'associació hotelera Salou-Cambrils-la Pineda, ha sigut molt clar a l'hora de valorar la situació: «Que un hotel tanqui en ple estiu... No hi ha gran cosa més a afegir. Sobren les paraules. Estem en una situació esperpèntica i davant d'un camí que hem de fer sense experiència en aquestes situacions. La darrera vegada que ens vam trobar amb un fet així va ser amb la grip espanyola i no queda ningú viu d'aleshores per explicar-nos com van tirar endavant».
Orteu ha lamentat que «tinguem pocs turistes. El nostre és un sector eficient, que s'adapta molt de pressa i la veritat és que la majoria dels hotels han creat uns protocols molt eficients contra la Covid-19. Estar ara als nostres hotels és segur; és sinònim de bon servei perquè hi ha poca clientela; i és assequible econòmicament». El nou líder dels hotelers de la Costa Daurada ha afegit que «davant la situació actual, esperem que les empreses gestionin amb habilitat i es preparin per poder remuntar l'any vinent».
La situació a PortAventura
La decisió de PortAventura, d'aquesta mateixa setmana, de reduir l'horari d'obertura en dues hores, avançant l'horari de tancament a les vuit del vespre, ha desfermat tota mena de rumors entre part de la plantilla del parc. Un dels rumors més destacats és que el parc tancaria les portes, per manca de visitants, el pròxim 15 d'agost. Fonts de PortAventura han desmentit aquesta informació de manera rotunda.
Ara bé, segons han indicat a aquest mitjà fonts del consistori de Salou, «des de fa una mica més de 10 dies, la situació ha canviat radicalment. L'obertura del centre va anar millor del que s'esperava la direcció, tot i tenir unes expectatives baixes. Ara bé, el constant degoteig de notícies sobre brots i els anuncis de diferents executius europeus recomanant no viatjar a Catalunya, han fet caure en picat les reserves».
«Ara per ara», han afegit aquestes fonts, «PortAventura no té al cap tancar a l'agost però la impressió que tenim és que, si la situació no millora, si no hi ha un canvi pel que fa al turista europeu, alguna decisió prendran». En aquesta mateixa línia s'han expressat fonts de treballadors del parc, assegurant que «no sabem fins a quant aguantarà el centre perdent diners. Hi ha locals de restauració, dels pocs que estan oberts, que estan servint 40 sopars i tenen a més de 10 persones en nòmina per fer el servei de nit».
El conflicte amb els locals d'oci
Ha sigut una constant des de l'inici de «la nova normalitat» o «represa». L'equip de govern de Salou no manté la millor de les relacions amb alguns dels principals empresaris de la nit de Salou. S'han creuat acusacions públiques per excessos d'aforament, s'han tancat locals i s'han presentat recursos als jutjats.
De fet, el penúltim episodi d'aquest estira-i-arronsa, es va produir a finals de la setmana passada quan el consistori va manar tancar a tots els locals d'oci nocturn aplicant, segons ells, la resolució de la conselleria de Salut del govern català. La decisió va aixecar molta polseguera perquè molts d'aquests establiments estan en possessió d'una doble llicència d'activitat, un permís per fer de bars i un altre per fer de sala de ball o discoteca.
L'equip de govern va prohibir qualsevol de les dues activitats a l'espera d'un aclariment per part de l'executiu català. Ara, però, ha fet marxa enrere i ha permès que actuïn com a bar tot i que amb condicions, segons expliquen empresaris del municipi: «Vol prohibir que posin música i no sabem sobre quina base legal volen imposar aquesta prohibició».
Segons fonts consultades, «alguns empresaris de la nit estarien estudiant la possibilitat de reclamar pel tancament a què es van veure obligats el passat cap de setmana». Així mateix, sempre segons fonts del municipi, diferents homes de negocis del sector de l'hostaleria de Salou estarien estudiant impulsar «una associació de bars i restaurants per poder parlar amb una sola veu».
L'estiu pintava malament a tot arreu i, amb el pas de les setmanes, va agafant una tonalitat cada cop més fosca en l'epicentre per excel·lència del turisme, Salou.