Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Turista a l'Aeroport de Reus.

Incertesa al sector turístic de Tarragona: «Un segon confinament acabaria amb nosaltres»

Les empreses turístiques noten com la multiplicació de brots arreu el territori ha frenat l'impuls que els hi havia donat el mes de juny

Turista a l'Aeroport de Reus.
El sector està rebent menys turisme estranger del que esperava | Àngel Ullate

És una allau d'informació constant. Les xifres sobre els brots, i rebrots, de coronavirus  que es donen arreu del territori han tornat a monopolitzar l'actualitat periodística. Aquesta situació, encara cap científic l'ha anomenat segona onada, té una clara repercussió econòmica, més encara en plena temporada estiuenca i en un país, com aquest, on el turisme representa un 12% del PIB.

Les comarques del Camp de Tarragona viuen, principalment, de la indústria i el turisme, en una situació d'equilibri amb llums i obres però que, sens dubte, ha generat molta riquesa pels tarragonins i tarragonines. TarragonaDigital s'ha dirigit a la Federació d'Empresarials d'Hostaleria i Turisme (FEHT); amb l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria de la Província de Tarragona, i els seus homòlegs de la capital; i amb un propietari d'una agència de viatges de Tarragona, per saber com viuen aquest  estiu pandèmic i com pateixen els rebrots.

Només una de les fonts consultades, Javier Escribano, s'anima a dibuixar una pinzellada d'optimisme en un context on tots coincideixen que «la situació és  molt complicada»; «patirem molt a l'hivern, hi hauria una  onada de tancaments» i «un segon confinament seria un desastre colossal».

 

«Tots els sectors funcionen malament»

Xavier Guardià, responsable de comunicació i relacions institucionals de la FEHT, apunta que «tots els sectors funcionen malament, des de la restauració, a les agències de viatges o les activitats per turistes, com ara els kàrtings o els parcs d'atracció».

Les males notícies es multipliquen. «Arriben  menys turistes  del que esperàvem» afegeix Guardià qui puntualitza el següent: «dels mercats habituals de les nostres comarques, com ara el britànic, veiem com els turoperadors no han operat amb Reus. Els russos no poden sortir de Rússia i els francesos, que n'esperàvem més, per la proximitat, veiem com França els anima a fer turisme al seu país i, a més a més, els hi posen la  por al cos amb informacions sobre possibles tancaments de fronteres».

La traducció en números d'aquestes declaracions és la següent: segons la FEHT, han obert entre el 35 i el 40% dels diferents establiments turístics que hi ha a Tarragona. Els establiments  que han obert estan al  30% d'ocupació, fins i tot els càmpings, que són dels pocs negocis que han pogut obrir completament.

Imatge del càmping Las Palmeras de la ciutat de Tarragona
Els càmpings de Tarragona han pogut obrir completament | Àngel Ullate

«Després de l'estiu, poden tancar més del 30% dels locals de restauració»

Parlem ara amb dos representants de l'AEHT, el seu president provincial, Francesc Pintado, i el seu màxim representant a la ciutat de Tarragona, Javier Escribano. Els hi demanem que posin l'accent en el sector de la restauració. Pintado: «Al mes de juny vam notar un impuls molt fort però ara, al juliol, estem vivint un reajustament perquè hi  torna a haver por». Escribano és cru i gràfic en la seva valoració: «aquell que vol facturar el mateix aquest estiu, que en un estiu normal, és un ingenu».

El president de l'AEHT de Tarragona aporta un bri d'esperança matisada pel principi de realitat: «A Tarragona ciutat, la gent surt més i d'aquesta manera, l'empresari pot cobrir despeses. Si la gent confia en nosaltres, i en les mesures que prenem, podem viure un temps de la  ciutadania de Tarragona. Ara bé, el problema el tindrem a l'hivern, perquè l'empresariat tarragoní del sector fa servir l'estiu per tenir estalvis de cara als mesos més fluixos i anem de patac cap a un hivern sense estalvis, amb limitacions d'aforaments i amb el client amb por per entrar a un lloc tancat».

Francesc Pintado havia donat la dada que, segons les seves previsions, després de l'estiu ens podríem quedar amb un 30% menys de locals de restauració. Ara, creu que podria ser superior: «poden  tancar més del 30%  d'aquests locals».

Un cambrer netejant una cadira envoltat de taules i cadires vermelles el 12 de març de 2020
Després de l'estiu, el sector preveu que puguin tancar més del 30% dels locals | cedida

«Un segon confinament seria el tancament absolut de tot el sector»

Està en les converses del dia a dia i, fins i tot, s'ha convertit en matèria de broma a Internet. Ens  tornaran a confinar? És una pregunta pertinent davant de la incertesa que genera la pandèmia i les dificultats per explicar-la de manera precisa. Ningú sap la resposta però Francesc Pintado, Xavier Guàrdia, Javier Escribano i Luis Olivar tenen clar, lleugerament matisat, que estaríem davant d'un desastre «colossal».

Xavier Guàrdia: «Un segon confinament seria el  tancament absolut de tot el sector»; Francesc Pintado: «acabaria amb el sector turístic de Tarragona, ho passaríem fatal i s'hauria de veure si podríem tornar a obrir o acabaríem tancant la meitat»; Javier Escribano: «seria un desastre, un desastre colossal»; Luis Olivar: «un segon confinament suposaria el  tancament del 50% de les agències de viatge».

Olivar, gerent de l'agència Més Viatges, a tocar de l'estació d'autobusos de Tarragona, transmet la seva situació en termes molt semblants als de la resta de fonts consultades: «fins fa 15 dies, anàvem bé però ara, amb els rebrots, el client té por. Hi ha por, fins i tot, per reservar un cap de setmana als Pirineus. Tornem a fer turisme amb cotxe. El  possible turista, en general, està intranquil, amb por per si podrà tornar o no un cop passi la frontera i preocupat per si podrà gaudir de les seves vacances. Decisions com l'obligatorietat de la mascareta han afectat bastant».

Mentre s'esperen bones notícies sobre la xifra de contagis, el sector turístic anima a venir a les comarques de Tarragona: «els pocs que han vingut  estan meravellats  perquè troben taula als restaurants que volen, lloc a la platja quan volen i es poden moure amb total llibertat pel nostre territori».