El temporal de pluges deixa 17 ferits a Catalunya

Cinc persones estan en estat greu i hi ha hagut molts problemes a causa d’uns aiguats que han deixat fins a 200 l/m2 i han desbordat els rius

El temporal de pluges provocat per l’arribada de les restes de l’exhuracà ‘Leslie’ ha causat 17 ferits a Catalunya, 5 dels quals estan greus.  Així ho informa Protecció Civil en un comunicat, on explica que els Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès els afectats, 6 dels quals han estat traslladats a centres mèdics i 11 han estat donats d’alta al moment. 

Els incidents s’han registrat entre les 21:00h de diumenge i les 08:00h del matí del dilluns.  Tot plegat per culpa d’uns aiguats torrencials que han deixat fins a 200 l/m2 en alguns punts i que han causat greus problemes, sobretot pel que fa a la mobilitat. De fet, el temporal ha anat acompanyat de grans patacs d’aigua i fortes ràfegues de vent que han arribat a registrar més de 120 km/h en zones altes del Pirineu. 

Pel que fa ales incidències, el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 1.276 trucades per 982 incidències relacionades amb el temporal, mentre que els Bombers de la Generalitat han atès fins a 628 avisos des del migdia de diumenge fins aquest dilluns en relació als efectes de la pluja i el vent. Molts dels problemes han estat per inundacions, rescat de vehicles i caiguda d'arbres. 

Destaca l’incident que ha tingut lloc en una gasolinera de la carretera N-11 al seu pas per Malgrat de Mar, al Maresme, on el vent ha aixecat i tirat a terra una teulada que ha deixat danyats 5 sortidors. No obstant, no s’han hagut de lamentar ferits. A més, 14.000 habitatges s’han quedat sense llum, 3.000 dels quals a Manresa, al Bages. Una avaria que ja ha quedat solucionada.

El riu Freser s'ha desbordat al seu pas per Ribes de Freser
El riu Freser s'ha desbordat al seu pas per Ribes de Freser | @niquartsnihores

 

Carreters tallades i rius ben plens

Encara aquest matí quedaven 8 carreteres amb restriccions al trànsit a causa del fort temporal a les demarcacions de Barcelona, Girona i Lleida. A més, 3 d’elles han quedat totalment tallades per despreniments a la calçada a causa dels aiguats, concretament la GI-544 a Espinelves, la GI-552 a Arbúcies i la B-432 a Oristà. Així mateix, sis línies de transport escolar al Ripollès han quedat suspeses. 

Molts rius s’han desbordat i han causat problemes. En concret, els rius Ter i Congost han entrat en alerta per perill en superar el cabal màxim, i el Fluvià, Llobregat, Sió i Corb estan en alerta. Altres rieres i rius també han causat alguns ensurts, com el Freser a Ribes de Freser, on l’aigua ha inundat part de la població.