Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge símptomes òmicron

El temps que tarden a aparèixer els símptomes d'òmicron al teu cos

Òmicron és la variant del coronavirus que més ràpid es reprodueix entre la població

La nova variant del coronavirus, òmicron, ha estat la causant que a Espanya estiguem submergits dins la sisena onada de la pandèmia. La seva aparició al país ha fet que el nombre de contagis creixi estrepitosament, provocant que fem un pas enrere en el nostre llarg camí cap a la tornada a la normalitat.

Segons les últimes dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, el passat 11 de gener es van diagnosticar al territori espanyol un total de 79.601 nous casos de coronavirus. I això no passa només a la nació, sinó que gran part d'Europa està vivint una situació crítica.

Una dona passejant per Madrid amb la mascareta posada.
La sisena onada de coronavirus és devastadora a Espanya | EP

Òmicron, que va sorgir a Sud-àfrica, està causant estralls a la població mundial, i això que encara no ha vingut el pitjor. Ara, d'altra banda, un estudi ha volgut ajudar-nos a desxifrar els 'secrets' que oculta aquesta nova variant, totalment diferent de les altres.

Creiem que és una grip, però és òmicron

No obstant això, no tot són males notícies amb l'arribada d'òmicron a Espanya. És cert que la velocitat de propagació i de contagis és molt més alta comparada amb temps anteriors, però el nombre d'ingressos i de morts ha baixat. Així que, es pot dir que la malaltia és més ràpida, però també més lleu.

Tot i això, la nova variant és difícil d'identificar sense una prova, ja que els símptomes que causa són molt semblants als que té un refredat o una grip comuna. Diversos exemples són la febre, el mal de cap i de coll, la tos i la mucositat.

La incubació s'aprecia abans que en altres variants

El període d'incubació és el termini de temps que passa entre que un individu s'infecta de coronavirus, es contagia de la malaltia i finalment apareixen els primers símptomes.

En primer lloc, les autoritats sanitàries van assenyalar que els primers signes del coronavirus apareixien en una mitjana de cinc o sis dies després del contacte estret amb un positiu. Encara que aquest temps es podria allargar fins a les dues setmanes.

Home mocant-se.
Els símptomes d'Òmicron poden ser idèntics als d'un refredat. | Catalunya Diari

Tanmateix, sembla que aquest interval de temps ha canviat amb l'arribada d'òmicron. Un estudi publicat per l'European Centre for Disease Prevention Control (ECDC) i realitzat per l'Institut Noruec de Salut Pública (NIPH) ho ha demostrat.

És a dir, van suposar l'exemple que la situació s'hagués generat en una festa de Nadal a Oslo. Si l'exposició al coronavirus es va produir a la festa, el període d'incubació als contagiats va oscil·lar entre els zero i els vuit dies, establint una mitjana de tres dies.

Dona tossint al carrer.
El temps d'incubació d'òmicron és molt més curt que altres variants del coronavirus | Canva

El procés de recerca va informar que van ser 81 persones les que es van infectar per òmicron durant aquest esdeveniment, on van assistir un total de 117 persones. Aquestes xifres van justificar l'alt percentatge de transmissió que té la nova variant.

A través de la publicació duta a terme per ambdues institucions, es pot esbrinar que el període d'incubació d'òmicron és curt en comparació amb informes anteriors. Per tant, la velocitat de propagació de delta i d'altres variants és més lenta respecte a l'actual.

L'esprint final

Hem de ser cauts i previnguts en la nostra lluita contra el coronavirus, que ja ha causat força conseqüències. Respectant les mesures d'higiene i fent cas a les restriccions imposades pels governs, potser així ens podrem desprendre d'una vegada per totes d'aquest virus que ens turmenta.

Persona agafant la mà d'una persona ingressada.
El coronavirus ha acabat amb moltes vides | ISTOCKPHOTO (KIEFERPIX)

I és que potser aquests siguin els últims cops de cua de la sisena onada, tal com ens va explicar Santi Cremades, un matemàtic de la Universitat Miguel Hernández d'Elx. Ara no s'ha d'abaixar la guàrdia, ja que potser estem més a prop del que pensem del final de la pandèmia.