Imatge d'un nen amb paraigua en un dia de fred

Canvi radical amb el retorn sobtat de l’hivern aquest cap de setmana: Temps a Catalunya del 5 al 7 de febrer

Divendres d'impàs abans d'una forta clatellada de les TºC amb retorn del vent i les pluges els propers dies per deixar enrere l’ambient primaveral

El temps ha estat molt plàcid aquests últims dies a casa nostra amb ambient atípicament primaveral, però tot plegat té les hores comptades, ja que aquest cap de setmana arriba un canvi radical amb el retorn sobtar de l’hivern, ja que les temperatures baixaran entre 5 i 10 graus en general amb una forta clatellada. 

Tot plegat serà conseqüència de l’arribada d’un front atlàntic que obrirà la porta a una entrada d’aire clarament més fred, sobretot a partir de les últimes hores de dissabte i, especialment, de cara al diumenge. A més, dissabte serà un dia de cel mig o força ennuvolat amb ruixats més probables com més al sud i Ponent, sense descartar alguna gotellada a la resta. Atenció perquè diumenge pot ser un dia passat per aigua a gran part de les comarques de Barcelona, Girona, Pirineu i Prepirineu, mentre que el mestral i la tramuntana seran els protagonistes al sud i L’Empordà. La cota de neu pot caure en picat fins als 800 metres. Abans, però, divendres seguirem sense canvis  amb màximes força suaus i nous intervals de núvols  que deixaran més sortides i postes de sol espectaculars. 

Divendres 5 de febrer

Pel que fa al divendres, 5 de febrer, hi haurà encara pocs canvis amb un temps força semblant al de dijous. Per tant, seguiran creuant moltes bandes de núvols alts i prims arreu i també hi haurà alguns núvols baixos costaners on, juntament amb l’extrem sud del territori, pot estar puntualment força ennuvolat. També hi haurà força boires, sobretot de nit i primeres hores. No obstant, no s’esperen precipitacions, amb sol menys esmorteït com més a l’interior i al Pirineu i ambient encara suau per l’època al migdia, màximes de 15º a 20º. Vent localment moderat de gregal i llevant a la costa.  

Mapa de previsió a Catalunya el 5 de febrer del 2021
Mapa de previsió per aquest divendres | Catalunya Méteo

Dissabte 6 de febrer

Els canvis comencen a arribar de cara al dissabte, 6 de febrer, quan ens començarà a arribar el front atlàntic actiu amb intervals de núvols que aniran a més i que seran especialment abundants a Ponent, sud i Pirineu, més clarianes com més al nord-est. Ja arribaran els primers xàfecs per Ponent, sud de Catalunya i Pirineu i Prepirineu de Lleida, en conjunt febles i deixant quantitats poc importants, tot i que a la cara nord del Pirineu poden ser més destacades amb una cota de neu que anirà baixant dels 1.800 als 1.200 metres.

Mapa de previsió a Catalunya el 6 de febrer del 2021
Mapa de previsió pel dissabte | Catalunya Méteo

Si ens fixem en les temperatures, es mantindran semblants fins al migdia, però a partir de llavors quedaran més curtes, inclús amb un descens destacat al Pirineu. De fet, la majoria de mínimes es donaran al final del dia. Moltes màximes encara de 14º a 19º, més baixes al Pirineu. El vent girarà a garbí i serà localment moderat o amb algun cop fort a la Costa Brava.

Diumenge 7 de febrer

El canvi més radical de temps l’esperem de cara al diumenge, 7 de febrer, quan les pluges afectaran inclús de forma persistent gran part de les comarques de Barcelona i Girona, així com molts punts del Pirineu i Prepirineu. No s’esperen aiguats ni estralls, però en aquestes zones es poden acumular entre 5 i 20 l/m². Un dia força gris, plujós i fred. Atenció perquè la cota de neu pot baixar fins als 800 metres.   

I és que les temperatures patiran una forta patacada amb màximes que, comparades amb les d’abans del cap de setmana, seran entre 5 i 10 graus més baixes en general, especialment a la meitat nord de Catalunya. Màximes entre 5º i 10º tan sols a gran part de l’interior, comarques de Barcelona i Girona. En definitiva, un dia de ple hivern més normal per l’època que no pas dies enrere.

Però tindrem una clara excepció: les zones amb vent. I és que el mestral bufarà amb ganes a les comarques de Tarragona, sud de Ponent i extrem sud de les de Barcelona. En aquests punts, farà més sol sense pluges, amb màximes que quedaran més altes, entre 8º i 13º. Compte perquè les ventades poden deixar ràfegues d’entre 60 i 80 km/h, localment més intenses, però lluny del temporal tan fort de principis de setmana. La tramuntana també bufarà al nord de l’Empordà.

Mapa de previsió a Catalunya el 7 de febrer del 2021
Mapa de previsió pel diumenge | Catalunya Méteo

La setmana vinent serà clarament més freda que aquesta i l’ambient plenament hivernal, inclús una mica més fred del normal, seguirà els primers dies, juntament amb el pas d’alguns fronts que deixarien nous ruixats, sobretot dimecres. No obstant, la muntanya russa meteorològica  segueix i sembla que, ens dies següents, podria tornar el temps atípic.