Totes les mirades segueixen posades a la borrasca Blas i a la seva imprevisible evolució. Aquestes últimes hores hem tingut pluges a molts punts i un fort temporal de mar i vent de gregal a la costa. Una situació que es mantindrà de cara al dijous, 11 de novembre, amb un temps que seguirà ben mogut.
Però la pregunta que es fa tothom és la següent: la borrasca s’acabarà convertint en un minihuracà mediterrani? Ja fa dies que alguns mapes contemplen aquesta possibilitat, i el Meteocat ha fet un comunicat recent alertant sobre aquesta opció cada cop més probable. També és conegut amb els noms de ‘Medicane’ o, en català, ‘Medicà’.
Segons el servei meteorològic català, si això arriba a passar seria entre dijous i divendres. Si finalment se’ns presenta aquesta situació, l’ull del cicló s’ubicaria a l’est de les Balears amb fortes ventades i aiguats. Un panorama no gaire diferent del que hem tingut aquestes últimes hores, mentre que a Catalunya seguiríem estant afectats de retruc.
No cal dir que haurem d’anar seguint amb atenció aquesta situació, ja que l’evolució de la borrasca és erràtica. En tot cas, el que sí que és segur és que aquest dijous seguiran arribant algunes pluges. Cauran sobretot a les comarques de Girona i Barcelona, sense descartar-les a la resta de forma dispersa tot i ser menys probables.
Això passaria sobretot fins a primeres hores de la tarda, ja que després es podrien obrir grans clarianes amb restes de poques precipitacions. Com més a Ponent més improbable serà veure caure gotes i més clarianes hi haurà. No es descarta que, en tot l’episodi, a les comarques del nord de Girona es puguin acumular 100 l/m² o més.
L’altra notícia meteorològica seguirà sent el fort vent de gregal i el temporal de mar al litoral i prelitoral. Un dia més, es poden superar els 70 km/h i les onades poden assolir els 3 o 4 metres d’altura.
Entre la borrasca i el minihuracà
A l’espera de veure si finalment la borrasca es converteix en un minihuracà transitori, aquest dijous mantindrem la inestabilitat. El fort vent de gregal continuarà manxant al litoral i prelitoral amb alguns cops forts i molt mala mar. No es descarten cops de 70 km/h o superiors.
Pel que fa a les pluges, afectaran bàsicament les comarques de Girona i de Barcelona, sense descartar ruixats dispersos a la resta. Com més a Ponent i sud, menys probables seran i més clarianes hi haurà. És probable que, en tot l’episodi, al nord de Girona es puguin assolir o superar els 100 l/m².
En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté les alertes activades. N’hi ha per fortes ventades, temporal de mar i acumulacions de fins a 100 l/m²:
Aquesta situació es mantindria fins a primeres hores de la tarda, ja que entre la tarda i vespre es poden obrir grans clarianes. De fet, les precipitacions també anirien a la baixa, però seguirà el temporal de vent i mar.
Temperatures més altes
Si ens fixem en les temperatures, pujaran una mica en general i no farà fred intens enlloc de nit. Tindrem mínimes de 5º a 10º a molts llocs i de 10º a 15º a la costa. Les màximes se situaran entre els 15º i 20º amb ambient fresc de tardor o, fins i tot, una mica suau.
Pendents del minihuracà
De cara als dies vinents, seguirem molt pendents de l’evolució de la borrascaBlas. Ens seguirà afectant de retruc i el plat fort continuarà instal·lat a les Balears, però haurem de vigilar amb els seus moviments imprevisibles. El més destacat és que podria derivar de forma transitòria en un minihuracà mediterrani entre dijous i divendres.
Una situació complicada i de mal preveure més enllà de 24 o 48 hores vista que ens obligarà a seguir al detall cada moviment.