Imatge d'una sortida de sol a Cardedeu, Vallès Oriental

Molta paciència i precaució, l’onada de calor va a més i anirà per llarg

Les TºC encara han de tocar sostre amb calor insuportable de dia i nits d’insomni a moltes comarques. Es voltaran els 40ºC a l’interior durant molts dies

Segur que moltes i molts de vosaltres ja us esteu preguntant quan acabarà aquest episodi de calor tan intensa. Doncs portem molt males notícies, ja que l’onada de calor no només persistirà, sinó que encara ha de tocar sostre. Aquest dijous, 14 de juliol, els termòmetres es mantindran encara semblants amb moltes màximes de 34º a 39º, inclús 40º a Ponent.

Però divendres sembla que tindrem un dels dies més tòrrids amb moltes màximes entre els 38º i 41º a l’interior. No es descarta superar lleugerament aquestes xifres a Ponent, i a la costa es mouran de 30º a 35º amb molta xafogor. El més preocupant és que aquest ambient tòrrid durarà encara molts dies, no es veu un final clar.

Una durada de la forta calor que pot ser extraordinària, haurem de fer balanç final per veure si s’han batut alguns rècords. Tot plegat amb sol i sense pluja a la vista que agreujarà encara més la sequera, màxima precaució als boscos. No es descarta algun ruixat de tarda aïllat al Pirineu fruit de la mateixa calor i la pols en suspensió anirà a més els dies vinents.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 14 de juliol del 2022
Mapa de previsió per aquest dijous al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 14 de juliol del 2022
Mapa de previsió per aquest dijous a la tarda | Catalunya Méteo

Onada de calor sense treva

Les temperatures seguiran disparades aquest dijous i es mantindran semblants a les de dimecres. Això es traduirà en moltes màximes de 34º a 39º a l’interior i prelitoral i entre 30º i 35º a la costa amb molta xafogor. Un ambient molt sufocant que de nit també deixarà mínimes tropicals a gran part de Catalunya, tornarà a costar dormir.

Però compte perquè els termòmetres es dispararan divendres, quan podem tenir un dels pics d’aquest episodi. Serà llavors quan la majoria de màximes voltaran els 40º a l’interior i les nits poden ser, fins i tot, tòrrides al litoral i prelitoral. Això vol dir que alguns valors no baixaran dels 25º de nit amb un ambient molt insuportable i d’insomni.

Ni rastre de les pluges

Pel que fa a les precipitacions, seguirem sense tenir ni rastres d’elles amb una sequera extrema sense treva. El sol seguirà dominant sense pràcticament excepcions i no es veuen pluges a mitjà ni llarg termini. No es descarta algun ruixat de tarda molt aïllat al Pirineu els dies vinents, però poca cosa i serà fruit de la mateixa calor.

Una situació molt crítica tenint en compte la greu sequera que patim a Catalunya, tant en els boscos com en els pantans. Màxima precaució si fem activitats a l’exterior, ja que el risc d’incendi forestal és molt elevat. Molta paciència i prevenció també pel que fa a la calor amb hidratació constant i evitar fer esport durant les hores centrals del dia.