Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un matí mig ennuvolat amb estrats i clarianes

Millora el temps, però no del tot i compte amb les TºC: El Temps a Catalunya el dijous 15 d'octubre del 2020

Els xàfecs van a menys, però la notícia seran les atípiques i baixes temperatures que tindrem

Imatge d'un matí mig ennuvolat amb estrats i clarianes
Els ruixats minvaran aquest dijous, però la gran notícia seran les baixes temperatures | Àgueda Animalista

El temps  serà una mica més assolellat aquest dijous, 15 d'octubre, a Catalunya, tot i que no a tot arreu, després dels forts aiguats torrencials de dimecres que han causat força estralls i d'unanevada  que s'ha desplomat de cota i que, per primera vegada aquesta temporada, ha saltat fora del Pirineu, arribant inclús al Montseny.  Encara es mantindrà un cel força cobert amb alguns xàfecs dispersos de tarda a punts del litoral i prelitoral central i la meitat nord del territori. La neu  seguirà caient al vessant nord però de forma més anecdòtica, per sobre dels 1.200 metres. A la resta, el sol esmorteït per núvols prims dominarà a la resta del territori.

El més destacable d'aquest dijous, seran les temperatures a primeres hores del matí, seran encara de  2  a  3ºC inferiors a les d'aquest passat dimecres, sobretot a les comarques de Girona i al Pirineu. Puntualment podria glaçar  al nord de la Catalunya  central o fins a alguna raconada del prelitoral nord de forma local. També serà destacable el vent de mestral, que seguirà bufant amb ganes i puntualment podria superar els 70 km/h  al pla de Lleida o els 90 km/h en moltes zones de les terres de l'Ebre i, al nord de l'Alt Empordà, la tramuntana.

Els xàfecs de tarda, cada cop més febles

Aquest dijous, 15 d'octubre, començarà amb sol  i molt fred  per l'època en general, matí d'hivern. Aquest sol  es mantindrà durant tota la jornada a la meitat sud de Catalunya,  però amb una sensació de fred que es veurà accentuada pel vent  de mestral, que serà més intens durant la segona meitat del dia.

A partir de la tarda, les restes d'aire fred  en alçada faran feina i tindrem una nova tongada de ruixats  i tempestes que  s'iniciarà pel Prepirineu i anirà escombrant el nord-est al llarg de la tarda. Aquests xàfecs  seran menys extensos que els d'aquest dimecres, però puntualment poden tornar a ser forts. La  cota de neu es mantindrà al voltant dels 1.200 metres  al vessant nord, on les nevades  també aniran a menys final de la jornada.

Mapa del temps a Catalunya pel dijous 15 d'octubre del 2020
El sol guanyarà cada cop més protagonisme, però encara hi haurà alguns ruixats de tarda al nord-est | Catalunya Diari

Ambient de quasi desembre a primeres hores del matí

Les temperatures  cauran en picat aquesta nit  de dimecres  a dijous un cop hagin passat els ruixats del vespre i, aquest dijous al matí, ens llevarem amb valors que tornaran a recordar més a finals de novembre que no pas a mitjans d'octubre. En general, gran part del Pirineu quedarà per sota dels 0ºC i, fins i tot, zones de la Catalunya  central i alguna raconada del prelitoral es podrien acostar a aquesta xifra. A la costa, arreu es baixarà dels 10ºC i alguna zona més freda com la desembocadura del Foix o la Tordera, podrien acostar-se als 5ºC. Durant el dia, amb més sol, es recuperaran una mica les temperatures, però no massa, amb valors que en general quedaran al voltant dels 18ºC a 22ºC.   

Clara millora, però segueix el fred

De cara a divendres i en dies posteriors, tot apunta que el temps  millorarà clarament amb un sol  que dominarà a gran part del territori, però amb un ambient encara fred  o molt fred per les dates en què ens trobem. Fins i tot, els termòmetres baixaran dels 10ºC  a molts punts de la mateixa costa a primeres hores del matí i algunes glaçades  sortiran del Pirineu. D'altra banda, fins a mig matí encara podrien quedar alguns núvols  baixos al litoral central i alguna nevada residual al vessant nord per sobre dels 1.400 metres, però que acabarà desapareixent amb el pas de les hores.