Imatge d'un xàfec a Verges, Baix Empordà

A les portes del canvi de temps més important de Setmana Santa amb pluges: Previsió a Catalunya el dimarts 12

Una borrasca arribarà a partir d’aquest mateix dimarts amb encara incertesa sobre si ens afectarà de ple o no. Un cop passi el front, el temps serà més tranquil

Seguim molt pendents d’una potent borrasca que afectarà la zona del Mediterrani a partir d’aquest mateix dimarts, 12 d’abril. Segons els últims mapes, la part més activa arribarà les comarques de Lleida i l’Ebre, per on dimarts ja hi pot ploure a la tarda. A partir d’aquí la incertesa és força elevada fins i tot a poques hores vista.

En aquest sentit, els mapes no s’acaben de posar d’acord sobre si les pluges escombraran o no tot Catalunya dimecres. Tot sembla indicar que les zones més regades seran les de Ponent i l’Ebre, però l’aigua podria arribar a gran part del territori. Tot i això, la part més activa de la borrasca s’acabaria ubicant més al sud del Mediterrani, com ara les Balears i el País Valencià.

Una situació que haurem d’anar seguint amb atenció i que provocaria vent d’entre gregal i llevant amb baixada de temperatures. No obstant, sembla que a partir de dijous i durant el que resta de Setmana Santa, la calma dominaria en conjunt amb pujada dels termòmetres. Tan sols podrien caure alguns xàfecs de tarda a la meitat nord, poca cosa en principi.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 12 d'abril del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 12 d'abril del 2022
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

S’apropa la borrasca

Pel que fa a l’estat del cel, la nuvolositat serà present arreu i augmentarà amb el pas de les hores. Cel força carregat amb algunes tímides clarianes, sobretot al nord-est i al Pirineu, amb algun plugim de fang dispers al matí. De fet, a partir de la tarda arribaran precipitacions a les comarques de Lleida i a l’Ebre, en principi encara no a la resta.

Tot plegat amb vent d’entre gregal i llevant que s’anirà reforçant a la costa. La cota de neu es mantindrà molt alta al Pirineu, al voltant dels 2.300 metres en general. Dependrà finalment de la posició de la borrasca per veure si la pluja acaba arribant a més punts dimecres.

Tot plegat amb temperatures semblants o amb tendència a baixar en general. Per tant, seguirem amb aquest ambient primaveral una mica frenat i moltes màximes d’entre 15º i 20º. Poc fred de nit a causa de la presència d’intervals de núvols.

Pendents de les pluges

De cara al dimecres, la veritat és que encara hi ha forta incertesa sobre el pronòstic. Tot sembla indicar que les pluges es podrien generalitzar a gran part del país de forma transitòria. Però les zones més regades serien les de Ponent i, sobretot, les Terres de l’Ebre, ja que la borrasca es traslladaria més al sud.

A partir d’aquí, sembla que el temps seria molt més tranquil dimecres amb tan sols alguns ruixats de tarda a la meitat nord. Uns canvis que haurem d’anar confirmant i seguint amb molta atenció. Tot plegat amb temperatures que baixaran amb la borrasca i tornaran a pujar en el tram final de la Setmana Santa.