Imatge d'un xàfec a Sant Quintí de Mediona

Compte amb els forts xàfecs fins a la matinada, i no fa net després: Temps a Catalunya dimarts 21 de setembre

Les tempestes poden ser destacades a punts de la costa de nit. Ambient fresc i seguim pendents de com ens acabarà afectant la gota freda del Mediterrani els dies vinents

La setmana ha començat amb un nou canvi de temps que ha fet reaparèixer els xàfecs i tempestes a molts punts dilluns. Uns patacs d’aigua que durant la nit i matinada del dimarts, 21 de setembre,  apareixeran a punts del litoral i prelitoral de Tarragona i Barcelona. Hi ha avisos activats en aquest sentit per possibles aiguats locals, precaució.

La inestabilitat anirà de baixa al matí, però quedaran encara ruixats a punts de Tarragona. Hi haurà intervals de núvols arreu, amb més sol cap a Ponent. A la tarda s’esperen alguns xàfecs dispersos al Pirineu, Prepirineu, meitat sud i prelitoral.

No se’n descarten a més zones de forma aïllada i localment aniran acompanyants de tempesta. Les temperatures baixaran més al sud i pujaran al nord-est amb ambient fresc de tardor en conjunt.

Seguim pendents de la gota freda del Mediterrani que, depenent dels seus moviments finals, ens portarà més o menys aigua els dies vinents. Una situació que haurem de confirmar i seguir amb molta atenció dia rere dia.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 21 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 21 de setembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Alerta per fortes tempestes fins al matí

Pel que fa a l’estat del cel, haurem d’estar pendents de les fortes tempestes de les últimes hores. Al llarg de la nit i matinada es concentraran de forma dispersa a punts del litoral i prelitoral de Barcelona. Compte perquè no es descarten alguns aiguats locals que deixin més de 30 o 40 l/m².

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) manté alertes activades entre la nit i primeres hores del dimarts:

Mapa d'alertes per fortes tempestes a Catalunya el 21 de setembre del 2021
Mapa d'alertes per fortes tempestes aquest dimarts | METEOCAT

Els intervals de núvols seran presents arreu al matí, però el sol dominarà cap a Ponent i extrem nord-est. A la tarda creixeran nuvolades que deixaran nous xàfecs dispersos a punts del Pirineu, Prepirineu, meitat sud i prelitoral. No se’n descarten a la resta i que vagin acompanyats de tempesta, però en principi seran xàfecs puntuals i poc destacats.

Segueix la fresca atípica

Si ens fixem en les temperatures, seguirà fent fresca per l’època. De matinada potser no baixa tant la temperatura a les zones costaneres afectades pels núvols, però l’ambient serà de tardor. Les màximes es mouran tan sols entre els 19º i 24º en conjunt, localment més altes.

El vent de mestral pot bufar fins a primeres hores a l’Ebre, però acabarà desapareixent. En canvi, a l’Empordà hi bufarà la tramuntana o el gregal al llarg de tota la jornada.

Pendents de la gota freda

Els mapes no s’acaben de posar d’acord sobre com ens acabarà afectant la gota freda que s’està formant al Mediterrani. En principi, les precipitacions més importants cauran a les Balears, País Valencià i sud-est peninsular. No obstant, els moviments erràtics de la DANA deixen marge perquè les pluges acabin arribant a Catalunya entre dimecres i divendres.

Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció dia rere dia a veure què acaba passant. Tot plegat amb ambient fresc que es mantindrà encara uns quants dies, coincidint amb l’arribada de la tardor el dimecres. Els termòmetres es recuperarien el cap de setmana i deixaríem enrere l’ambient d’octubre.