Imatge d'un fort temporal mediterrani

Alerta per l’arribada de la llevantada: temporal de pluges, nevades, fort vent i mala mar

La borrasca colpejarà de ple Catalunya i les zones més afectades seran les de l’Ebre, la costa i punts del nord. Atenció amb la cota de neu a partir de dimecres

El temps s’embolicarà de valent de cara a les properes hores amb l’arribada del plat fort de la DANA. La borrasca que s’està consolidant al Mediterrani provocarà una llevantada de llibre a Catalunya aquest dimarts, 23 de novembre. Ens arribarà una important tongada de pluges, nevada destacada al Pirineu, vent intens i dur temporal de mar.

Una situació que avançarà de sud a nord i que començarà de nit i matinada per les Terres de l’Ebre. Anirà avançant per la meitat sud i serà a la tarda quan les precipitacions arribaran a tot Catalunya. Les zones més afectades seran les Terres de l’Ebre i punts de la costa i del nord del territori.

Hi ha moltes alertes activades per aiguats locals, acumulacions importants d’aigua, vent i mala mar. Compte perquè a l’Ebre el Meteocat ha activat l’alertavermella per acumulacions que, en tot l’episodi, poden superar els 200 l/m². Tot plegat ambient de finals de tardor i molt mala mar, preocupen especialment els efectes del temporal al Delta de l’Ebre.

La nevada al Pirineu serà important a partir dels 1.500 o 1.700 metres, tot i que la cota podrà anar baixant més. Un cop passi el plat fort de la llevantada, dimecres continuaran les precipitacions a molts punts i entrarà més aire fred. Això provocarà una baixada de la cota de neu fins als 1.000 i 1.200 metres en conjunt, però fins a 800 o 600 a l’Ebre.

Una situació molt complicada i oberta a variacions al llarg de la setmana que haurem d’anar seguint amb atenció. La baixada progressiva de les temperatures farà que aquesta setmana sigui pràcticament de ple hivern. Toca abrigar-se i tenir el paraigua ben a prop en tot moment.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 23 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 23 de novembre del 2021
Mapa de previsió per aquest dimarts a la tarda | Catalunya Méteo

Alerta pel fort temporal

La llevantada escombrarà durant tot el dia el conjunt de Catalunya de sud a nord. Entre la nit de dilluns i el matí de dimarts, les precipitacions cauran a les Terres de l’Ebre, on poden ser fortes. Durant el matí avançaran a més punts de la meitat sud, però serà a partir del migdia i la tarda quan arribaran arreu.

Seran localment fortes i abundants, amb les zones més afectades ubicades a l’Ebre, la costa, prelitoral i terç nord. Compte perquè en tot l’episodi es poden acumular 100 l/m² en alguns punts, però a l’Ebre, Tarragona i Empordà es poden superar els 200 localment. Tot plegat amb forta ventada de llevant i dur temporal de mar a tota la costa.

La cota de neu encara es mantindrà alta, entre els 1.500 i 1.700 metres, amb gruixos importants a la cara sud pirinenca. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat moltes alertes per aiguats, més de 100 o 200 l/m² en tot l’episodi, vent i mala mar. Destaca l’alertavermella al Montsià i al Baix Ebre, on s’espera el plat fort del temporal i estralls a la costa.

Mapa d'alertes per pluges, fort vent i mala mar a Catalunya el 23 de novembre del 2021
Mapa d'alertes per pluges, fort vent i mala mar aquest dimarts | METEOCAT

Ambient d'avançada tardor 

Pel que fa a les temperatures encara pujaran una mica més de nit i no farà fred intens, però de dia l’ambient serà d’avançada tardor. A més, el vent i la pluja faran augmentar aquesta sensació de fredor. Per tant, la majoria de màximes es mouran entre els 9º i 14º, més baixes a punts de muntanya i lleugerament superiors a la costa.

Més pluja i pendents de la cota de neu

De cara al dimecres, les pluges es repetiran a molts punts i podem tenir nous aiguats a punts de la costa i prelitoral. La novetat serà que la borrasca es mourà una mica i això provocarà que entri més aire fred, especialment per la vall de l’Ebre. Això es traduirà en un descens clar de la cota neu, sobretot a l’extrem sud de Catalunya.

D’aquesta manera, la cota pot situar-se als 1.200 o 1.000 en conjunt, però compte perquè a l’Ebre pot caure més avall. Es pot veure nevar als 800 metres o, localment, fins als 600 a l’interior de l’Ebre, sud de Lleida i interior sud de Tarragona. Una situació de ple hivern que haurem d’anar seguint amb atenció.

La resta de dies, la inestabilitat aniria marxant de la majoria de comarques, alhora que entraria vent del nord i el fred s’intensificarà. La nevada anirà a més a la cara nord del Pirineu i serà persistent a pràcticament totes les cotes. Una situació que haurem d’anar seguint amb molta atenció per anar perfilant els detalls.