Imatge d'un termòmetre en plena onada de Calor

Arriba la pitjor part de l’onada de calor, i no es veu un final clar

Els termòmetres es dispararan més amb la majoria de màximes entre els 35 i 40 graus. Nits tropicals cada cop més extenses i ni rastre de les pluges

Ja tenim aquí la part més dura de l’onada de calor que notarem a partir d’aquest mateix dimecres, 13 de juliol. Les temperatures faran un salt endavant i la majoria de màximes es mouran entre els 35º i 40º a l’interior i al prelitoral. Un ambient de dur estiu i insuportable que a la costa es traduirà amb màximes més baixes, però amb una xafogor molt més pesada.

Les nits tropicals guanyaran cada cop més terreny i es registraran més enllà de la costa, ambient cada cop més dur de nit. Una situació que s’allargarà durant el que resta de setmana i no es veu un final clar... molta paciència.

El cap de setmana es mantindrà aquesta situació tòrrida que pot durar, com a mínim, entre deu i dotze dies. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té actives diverses alertes per onada de calor a moltes comarques interiors. De fet, a tota la zona del pla de Lleida l’alerta és vermella.

Tot plegat sense pluges a la vista, cosa que agreujarà encara més l’extrema sequera que arrosseguem. Més enllà d’algun ruixat local de tarda al Pirineu, no es veuen precipitacions a la vista. Això juntament amb la calor extrema que farà, serà un còctel molt perillós pel que fa als incendis forestals, màxima precaució als boscos.

Mapa de previsió a Catalunya el matí del 13 de juliol del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres al matí | Catalunya Méteo

Mapa de previsió a Catalunya la tarda del 13 de juliol del 2022
Mapa de previsió per aquest dimecres a la tarda | Catalunya Méteo

Calor extrema

Pel que fa a les temperatures, encara pujaran més a partir d’aquest mateix dimecres amb ambient molt tòrrid. La majoria de màximes es mouran entre els 35º i 40º a l’interior i prelitoral amb calor extrema al centre del dia. A la costa quedaran una mica més baixes, entre 28º i 33º, però amb una xafogor cada vegada més insuportable.

Atenció perquè les nits cada cop seran de més mal dormir, especialment al litoral i al prelitoral. Les nits tropicals s’estendran per moltes comarques els dies vinents, costarà dormir a molts punts de Catalunya. En definitiva, ens trobem en una situació de dur estiu que pot ser excepcional pel fet que durarà molts dies.

Sense pluges a la vista

Si ens fixem en l’estat del cel, no es veuen pluges per enlloc, cosa que agreujarà encara més la greu sequera que arrosseguem. Més enllà d’algun interval de núvol decoratiu i d’algun ruixat de tarda molt aïllat al Pirineu, no es preveu aigua. Molta precaució als boscos, ja que aquesta calor i la falta d’aigua fan que el risc d’incendis forestals sigui molt elevat.