Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de diversos cotxes atrapats en unes inundacions

Previsió Catalunya: forta traca final de la borrasca Glòria

Entre la nit de dimarts i dimecres al matí ens creuarà una línia de pluges i tempestes molt fortes i abundants que poden causar molts problemes arreu del territori

Mapa de previsió de la nit del 21 al 22 de gener del 2020
Mapa de previsió per la nit de dimarts a dimecres | Catalunya Méteo

La potent borrasca Glòria està deixant un rastre de destrucció a Catalunya amb molts danys materials, onades gegants que estan destrossant tota la costa, pluges molt abundants, fort vent i nevades excepcionals. Després d’un dimarts molt complicat en què s’ha viscut el pitjor dia de la llevantada amb milers d’incidències, entre la nit de dimarts i dimecres al matí passa una línia de pluges i tempestes a tot arreu que serà el clímax de la llevantada i que pot comportant molts problemes.

Clímax del temporal de nit

La línia de tempestes i pluges fortes i abundants que ha arrencat a la tarda pel sud de les comarques de Tarragona escombrarà tot el territori durant la nit i matinada sense excepcions, de sud a nord, amb precipitacions que entraran de llevant. Atenció perquè poden caure forts aiguats acompanyats localment de tempesta i calamarsa, amb ràfegues huracanades.

Segons indiquen els mapes, el front es pot reactivar entre el Camp de Tarragona i l’àrea de Barcelona, així com zones properes de l’interior, cosa que pot fer que uns dels llocs més afectats pels forts aiguats siguin aquestes dues àrees tan densament poblades. Molt de compte si hem de sortir de casa, i procurem no conduir de nit en el moment de màxim temporal. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat alertes per pluges fortes de més de 20 litres en tan sols mitja hora:

Mapa d'alerta per aiguats el 21 i 22 de gener del 2020
Mapa d'alertes de forts aiguats entre dimarts i dimecres | Meteocat

Pel que fa a les quantitats, en tota aquesta situació es poden acumular entre 50 i 100 l/m² que se sumaran als ja caiguts fins ara, amb algunes estacions pel damunt dels 100 litres ja. En tot el temporal s’acumularan entre 100 i 200 litres a moltes zones del litoral i prelitoral, inclús 300 a punts de Girona. El SMC alerta de quantitats pel damunt de 100 l/m² en 24 hores:

Mapa d'acumulacions de pluja de 100 l/m² a Catalunya el 21 de gener del 2020
Mapa d'acumulacions de més de 100 l/m² entre dimarts i dimecres | Meteocat

Pel que fa a la neu, en moments de forts xàfecs la cota es pot desplomar i es veurà nevar, de nou, als Ports i segurament a les muntanyes de Prades, així com al Montseny i, per descomptat, al Pirineu. No obstant, la cota se situarà entre els 1.200 i 1.600 en general. Al Ripollès la nevada pot ser històrica per sobre dels 1.600 metres,  ja que el gruix de precipitació arriba després que ja s’hi hagin sumat més de 50 centímetres a les cotes altes.

Molta precaució amb rius i carreteres

Molt de compte amb rius i rieres i el més recomanables és no agafar el cotxe de nit. Atenció amb la pujada dels cabals, especialment als rius de Girona, ja que l’Onyar i el Daró es trobaven al límit el matí de dimarts i, després de la treva de la tarda, la pluja abundant de les properes hores i el desgel de la neu caiguda en cotes baixes poden provocar el desbordament d’aquests rius i d’altres.

En aquest sentit, comerciants i veïns de la capital gironina ja han posat barreres a portes i finestres davant un possible desbordament. Compte també amb les inundacions de baixos, passos subterranis i zones properes al mar, on la intensa pluja s’ajuntarà amb el fort temporal marítim. També és important seguir les recomanacions dels serveis d’emergència.

Últim dia de temporal dimecres

Un cop passi aquesta principal línia de precipitacions, el temps millorarà una mica dimecres, tot i que continuaran les pluges, especialment a les comarques de Girona, on les precipitacions seran continuades i abundants, fent que el risc de desbordament de rius sigui encara més elevat. El vent ja anirà clarament a la baixa, però el temporal de mar continua.

Probablement, a partir de la tarda i vespre torni a arrencar una nova línia de precipitacions força generals, però sembla que ni molt menys seran tan importants com les que s’esperen la nit de dimarts a dimecres.

Mapa de previsió a Catalunya el 22 de gener del 2020
Mapa de previsió per aquest dimecres | Catalunya Méteo

Adeu al temporal dijous

De cara a dijous, el temporal ja serà història i la situació es començarà a normalitzar més clarament, si bé fins a primeres hores hi haurà pluges que, amb el pas de les hores, quedaran concentrades i seran més dèbils a Girona, Pirineu i Prepirineu. Per primer cop en molts dies, el sol traurà el nas a moltes comarques. Divendres i el cap de setmana seran força calmats, tot i alguns ruixats poc importants dissabte. 

El temps a Barcelona

La situació serà molt complicada a la capital catalana i tota la seva àrea metropolitana entre la nit i matinada, amb pluges que poden ser torrencials i anar acompanyades de tempesta i fenòmens severs. Dimecres encara plourà, però en menor mesura.

El temps a Tarragona

El front més important creuarà ràpidament les comarques tarragonines després de deixar forts patacs d’aigua. Al llarg de la nit, la situació serà força més tranquil·la, però dimecres la pluja continuarà, tot i que segurament no sigui tan abundant.

El temps a Lleida

Ni les terres de Ponent se salven de la forta llevantada mediterrània. La ciutat de Lleida tindrà pluges aquestes properes hores i, possiblement, es reactivaran dimecres a la tarda. El vent anirà a la baixa a partir del mateix dimecres.

El temps a Sabadell

El temps estarà molt mogut de nit i matinada amb molta pluja que anirà acompanyada d’alguns aiguats, ventades fortes i altres factors severs. Dimecres continuarà la pluja, en general més feble, però serà l’últim dia de temporal.

El temps a Terrassa

Aigua a dojo la que s’espera a la co-capital del Vallès Occidental entre la nit i la matinada. Les pluges seran abundants i intenses, però dimecres perdran intensitat, tot i que seguirà plovent. Dijous ja millorarà clarament el temps.