Aquest any 2020 finalitza en breus i ens ha portat un últim mes mogut amb moltes nevades al Pirineu i un ambient més sec i sense pluges a gran part de la costa i el prelitoral en general, però sí que ha fet fred a diferència d'altres anys per aquestes dates, quan arribàvem a les festes nadalenques pràcticament sense haver engegat calefaccions a molts indrets del litoral. Per tant, sembla que aquest inici de 2021, seguirà similar amb un gener que ens porta, de moment, fred de cru hivern per molts dies, més enllà de Reis.
Les temperatures seguiran per sota de la mitjana mensual i amb probabilitats que segueixin apareixent nevades a cotes baixes, preferentment, en zones de centre i nord de Catalunya, tot i que no es descarten tampoc al sud. Més enllà, si fem cas als mapes del temps estacionals, ens diuen que el fred tendirà a normalitzar-se, amb unes temperatures una mica més suaus, però seguirà fent fred, el que toca.
Fins al moment, la previsió a curt termini, que és la més fiable i el que tenim més clar, ens indica que estem a les portes d'un gener que es presenta molt fred en els seus primers dies, amb un temps plenament hivernal, almenys durant els primers 10 dies. En aquest sentit, caldrà acabar d'ultimar els detalls d'última hora a les previsions diàries, però per ara, sembla que l'aire fred podria venir acompanyat de ruixats i, per tant, si això passés, seria en forma de neu a cotes molt baixes al llarg dels primers dies del mes.
Gener sec a gran part de Catalunya
Ja centrant-nos en els mapes estrictes de previsió mensual, en aquest primer cas, ens trobem amb el de precipitacions de la NOAA, on es mostren en colors les anomalies positives o negatives. Així doncs, a Catalunya, tot indica que serien menys abundants del que tocaria arreu, excepte al vessant nord del Pirineu, on hi nevaria un 20% més del normal. Gran part de la meitat nord del país, podria caure d'un 40% a un 60% menys precipitació respecte a la mitjana. No obstant això, altres mapes europeus, com els de l'AEMET (Agencia Estatal de Meteorologia) rebaixen aquesta probabilitat, així que s'haurà de veure qui acaba guanyant la partida.
TºC en la mitjana, fred típic d'hivern
Si ens fixem en les temperatures, els mapes trimestrals dibuixen un escenari on sembla que quedarien pràcticament en la mitjana del conjunt del centre de la península i també del territori català, mantenint-se normals per a l'època a les zones costaneres. Per tant, estaríem parlant que no hauria d'haver-hi grans entrades d'aire fredes del nord d'Europa aquest hivern, però com dèiem al principi, això no vol dir que no tinguem alguna setmana molt freda com la de principis d'any i, pot ser, la resta del mes sigui amb ambient més càlid, però com sempre, caldrà anar seguint els models a curt termini.
Hivern descafeïnat a l'est d'Europa
En el conjunt del continent europeu, les pluges serien més abundants del normal i s'ha situat per sobre de la mitjana en moltes zones d'influència atlàntica del nord i centre del continent, mentre que tant a l'extrem nord com sud-oest d'Europa, hi hauria menys precipitacions i sobretot, tota la regió peninsular mediterrània. Les temperatures sembla que seran molt per sobre de la mitjana en tot l'est d'Europa. En canvi, les zones del nord d'Àfrica o Espanya, també les més seques serien les zones amb temperatures més properes a la mitjana i més fredes.