Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb bitllets d'euro i persona amb cadira de rodes

El temps màxim que pots estar de baixa per incapacitat laboral a Catalunya

Pren nota de la durada límit de la baixa per incapacitat temporal

Quan has de sol·licitar una baixa laboral o per incapacitat, pel motiu que sigui, has de saber que la durada d'aquesta no serà permanent. I avui detallarem quin és el límit màxim al qual pots accedir per beneficiar-te d'aquesta baixa.

Per a la Seguretat Social, aquesta ajuda que es dona als treballadors que es troben amb una incapacitat temporal per desenvolupar la seva feina és un subsidi. Un destinat a cobrir les pèrdues de rendes d'aquesta persona. Estem parlant de pèrdues econòmiques que solen provocar-se per una malaltia comuna, o bé per un accident no laboral, una malaltia professional o, fins i tot, un accident de treball.

Tots i cadascun dels treballadors que estiguin dins del règim de la Seguretat Social poden sol·licitar aquesta prestació. I també hi tenen dret tots aquells treballadors autònoms del sistema especial de treballadors agraris que hagin triat aquest tipus d'ajuda.

La Seguretat Social aclareix el límit de temps per acollir-se a aquesta baixa temporal

Ara bé, la pregunta del milió és: quin és el temps màxim pots estar de baixa per una incapacitat temporal? La Seguretat Social és rotunda sobre això i assenyala que una baixa laboral no pot excedir els 545 dies.

Muntatge d'un senyor amb els braços plegats i la imatge amb el logotip del Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social
La Seguretat Social aclareix quant de temps pots estar de baixa. | Europa Press, Billion Photos

Cal indicar que, si has patit una malaltia o un accident laboral, podràs tenir un primer període de baixa d'un any. I aquest temps podrà ser prorrogat un altre mig any més, de manera que 365 dies més 180 donen com a resultat 545 dies de baixa. El primer any, serà l'empresa qui aboni la remuneració del treballador, però només durant aquest període. Els 180 dies restants aniran a compte de la Seguretat Social.

Aquests són els passos per sol·licitar la baixa per incapacitat temporal

Es pot donar el cas d'haver de perllongar aquesta baixa. Tot i això, s'obriria un expedient d'incapacitat permanent. Si ens referim a la malaltia professional, el límit és de mig any i es poden afegir sis mesos més.

Muntatge amb monedes d'euro i persona amb cadira de rodes
Apunta tots els passos a fer per demanar aquest tipus de baixa. | España Diario TIPS, Getty Images, Getty Images Pro

A l'hora de sol·licitar aquesta baixa laboral, la persona afectada ha de tenir clar com ha de sol·licitar-la. En primer lloc, cal visitar el metge de capçalera i aquest farà un comunicat mèdic de baixa que serà obligatori presentar a l'empresa en un interval de tres dies.

En casos on la baixa sigui provocada per accident o malaltia relacionada amb la feina, cal saber que l'empresa és la responsable de comunicar-ho a la mútua. Així, haurà de ser qui executi el comunicat de baixa i gestioni l'abonament econòmic que rebrà el treballador.

Així influeix la baixa laboral en la nòmina que percep el treballador

Un cop la malaltia ja hagi quedat superada, el treballador és qui ha de rebre l'alta mèdica corresponent per reprendre el seu lloc laboral. Això sí, sempre tornarà a la feina quan estigui en les òptimes condicions per fer-ho i mai abans.

Un altre aspecte que cal destacar és com afectarà aquesta baixa laboral la nòmina que percebia l'empleat. La veritat és que aquesta canviarà segons la incapacitat temporal que tinguis.

En cas de tenir una malaltia comuna o accident no vinculat a la feina, el pagament serà efectiu des del quart dia. I serà del 60 % de la base reguladora fins al dia 20. Els darrers dies del mes, el pagament serà del 70 % de la base. Això sí, si ens centrem en aquelles baixes per malaltia o accident laboral, parlem del 75 % de la base reguladora des del primer dia de baixa.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!