Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
José Luis Escrivá en una roda de premsa

Si tens entre 55 i 75 anys, el govern espanyol creu que hauries de treballar més

José Luis Escrivà advoca per «un canvi cultural» per a copiar la tendència d'altres països europeus

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha fet unes declaracions bastant controvertides al diari 'Ara'. Ha aprofundit sobre l'edat fins a la qual es podria treballar a Espanya.

L'advocat veu amb bons ulls dur a terme «un canvi cultural a Espanya» de calat. Així, el nostre país seguiria el camí de la «tendència clara» existent a la resta d'Europa. En general, «entre els 55 i els 70 o 75 anys es treballa cada vegada més».

Escrivà ha posat en valor que «per raons demogràfiques i de qualitat de vida es pot treballar més» que abans.

Per què caldria treballar fins als 75 anys?

Al seu torn, el ministre ha apuntat que Espanya és «una anomalia a nivell europeu», on l'edat mitjana de jubilació és més alta. «Hi ha elements que són normatius, com clàusules de jubilació obligatòries, però crec que és un element fonamentalment cultural», ha explicat.

Segons el criteri d'Escrivà, aquest tret «cultural» és així per la gran quantitat d'aturats que hi sol haver a Espanya, sobretot en comparació amb altres països. També «per certa creença que l'ocupació juvenil substitueix la sènior. Però això no és així, està àmpliament demostrat».

Per tant, les empreses haurien de «generar dinàmiques perquè les persones de certa edat vagin canviant la seva activitat, les hores de feina, la dedicació. Tot un seguit d'alternatives abans de retirar aquestes persones del mercat laboral», ha exposat.

Escrivà no ha deixat passar la Llei d'Estrangeria, que «en alguns temes té un biaix securitari». I és que, segons el ministre, aquesta «genera unes bosses d'immigració irregular molt esteses en el temps. I ho fa sense que els mecanismes d'integració estiguin prou establerts».

José Luis Escrivá explica la situació actual de l'IMV i dels ERTOs

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions també ha parlat dels ERTOs. Ha reconegut que «s'ha de millorar el nivell de digitalització i teletreball del SEPE». També ha assenyalat que molts potencials beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) no han demanat aquest subsidi.

Sobre l'IMV, Escrivà ha posat de manifest que el govern espanyol ha concedit 350.000 sol·licituds d'aquesta ajuda.

«Hi ha una gran distància entre la percepció que un té sobre com és de pobre i sobre la seva situació de vulnerabilitat i la realitat». Bé és cert que el ministre ha revelat que la majoria de beneficiaris de rendes autonòmiques han sol·licitat l'IMV.

D'altra banda, ha defensat la formació per als treballadors afectats pels ERTOs. Ha dit que «si alguna cosa fa falta a Espanya, són els mecanismes de formació dual i dins de les empreses».

Així, la major part d'autònoms «protegits» per l'atur extraordinari rebran ajudes en forma d'exoneracions perquè segueixin la seva activitat.

Escrivà matisa el que ha dit sobre «treballar fins als 75»

Aquest dilluns, 27 de setembre, el mateix ministre ha sorprès amb un tuit sobre l'entrevista que ha concedit a 'Ara'. I és que desmentia el que havien difós alguns mitjans sobre l'edat de jubilació idònia a Espanya.

«Llegeixo amb sorpresa que algunes persones han tret de context les meves paraules, i crec que això es mereix un FIL per a explicar-ho. Com he dit en múltiples ocasions i en la mateixa entrevista, Espanya té una edat de jubilació adequada, que no cal modificar», ha sentenciat el ministre.

«En cap cas plantejo la necessitat de treballar fins als 75 anys, com alguns suggereixen, sinó fomentar mesures que contribueixin a canviar la mentalitat de les empreses perquè no expulsin els treballadors del mercat laboral a partir dels 55 anys i no desaprofitin la seva experiència», ha publicat.

«El que més reforça la sostenibilitat del sistema és acostar l'edat efectiva a l'ordinària de jubilació. Millorar l'ocupabilitat dels més grans de 55 i incentivar la jubilació demorada són dos mecanismes clau, sense que en cap cas es plantegi canviar l'edat de jubilació», ha finalitzat.