El volcà de La Palma segueix actiu i acaba d'emetre un núvol de fum negre que es torna cada vegada més dens. Han estat hores d'incertesa, fins i tot es rumorejava sobre la fi de l'erupció. Però, sembla que en realitat el volcà estava recarregant i ja ha tornat a l'atac amb més lava i cendra.
Una recàrrega o un tap, aquestes eren les dues opcions que els experts plantejaven per explicar l'aturada d'aquest matí. El volcà ha deixat de sobte de rugir, i semblava que l'erupció havia acabat. Però ara ha recuperat l'activitat i tornen a produir-se les emissions.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]
Primer no s'albirava lava, però finalment ha acabat també emergint. Segons l'Institut Vulcanològic de Canàries ('Involcan'), el volcà ha reprès l'emissió de lava des del con principal, sent el fum el primer avís del qual vindrà pròximament.
Després d'hores d'incertesa, s'ha tornat a albirar la sortida d'un fum cada vegada més dens del cràter. És més, aquest cap de setmana s'ha obert una nova boca eruptiva i es mostrava més explosiu. Per això ha sorprès la sobtada interrupció de la seva activitat.
Durarà setmanes, fins i tot mesos
Després de dos dies traient més lava i material piroclàstic, el volcà ha frenat la seva activitat per a sorpresa de tots. Tanmateix, era poc probable que fos la fi de l'erupció, ja que els experts calculaven que duraria setmanes o fins i tot mesos.
Per això, les primeres teories van apuntar que el volcà estaria recarregant per tornar-se a activar fins i tot amb més força. «Tenim un eixam sísmic similar al del dia anterior a l'erupció», assenyalava el geòleg Nahúm Méndez, «el que indica que el volcà podria estar recarregant-se».
La sospita inicial dels geòlegs es confirma i l'erupció del Cumbre Vieja no ha acabat. I és que els investigadors científics havien detectat un eixam sísmic al sud de l'illa que no quadrava amb la sobtada interrupció d'activitat. «O el sistema s'està recarregant, o vol sortir per un altre lloc», apuntaven.
No només això, sinó que a més podria haver-hi un altre reservori o càmera més profunda que estigui recarregant més lava. Segons expliquen, podria ser que l'escorça oceànica contacti amb el mantell a treteze quilòmetres fins que trenqui. Es descarta així la fi de l'erupció, que hauria estat sospitosament curta.
Incertesa a La Palma
Els experts tenen clar que el volcà no ha remès i que es torna a activar. Però no queda clar com evolucionarà en les pròximes hores. Tot i això, una de les hipòtesis és que el magma s'està desplaçant a un altre lloc de l'illa, i que allà es produirà una nova erupció.
Les imatges en directe del volcà mostren com el Cumbre Vieja torna a emetre fum després de més d'una hora parat. Alhora, l'activitat sísmica s'ha desplaçat cap al sud, amb un total de setze terratrèmols localitzats a la zona de Fuencaliente.
D'entre aquests, el terratrèmol més intens s'ha localitzat a primera hora del matí, a una profunditat de 10 quilòmetres. Aquests episodis coincideixen amb la sobtada aturada de l'activitat del volcà, ja que durant uns moments ha deixat de rugir i d'emetre fum i lava.
Atents a l'arribada de la lava a la mar
El que pot passar pròximament segueix sent un misteri fins i tot pels experts, els quals tenen el focus posat en l'arribada de la lava a la mar, un dels moments clau d'aquesta erupció. Quan això passi, es podrien deslligar gasos tòxics molt perjudicials per als habitants de la zona.
No obstant això, a hores d'ara el cràter principal torna a treure fum i en les pròximes hores podria a tornar a sortir més lava. A més, no es descarta que hi hagi altres erupcions en altres punts de l'illa. Així doncs, segons sembla, el que deien els experts al principi era veritat: l'erupció durarà diverses setmanes, si no mesos.