Un volcà en erupció

El volcà de La Palma atura per sorpresa les emissions: les 2 possibles causes

La fi de les emissions de fum i lava canvia l'escenari després d'una setmana del desastre natural sense precedents

L'erupció del volcà de La Palma s'ha aturat durant unes hores i ja no hi ha emissió ni de fum ni de lava. Segons els experts, això pot ser degut a dues causes: d'una banda, una aturada de recàrrega de magma o, de l'altra, un tap en el conducte. Ara, però, l'atenció se centra en la possible arribada de la lava a la mar que provocaria una reacció tòxica.

La fi de l'erupció ha arribat just quan la lava està a punt d'arribar al mar. De fet, la situació segueix sent crítica i han confinat quatre barris de Tazacorte davant la previsible arribada del magma a l'oceà. I això perquè el material volcànic es troba a poc més d'un quilòmetre i podria alliberar gasos tòxics molt perjudicials per als habitants.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Una setmana després de l'erupció del Cumbre Vieja a La Palma, el volcà ha deixat d'emetre fum i lava. Un fet molt inesperat, ja que tots els experts asseguraven que duraria setmanes o fins i tot mesos. Ara, però, els mateixos especialistes intenten esbrinar la raó per la qual el volcà s'ha aturat.

Tot i això, el perill encara no ha passat, i segons el director del Pla Especial de Protecció Civil i Atenció d'Emergències, la lava està a escassos metres de la costa.

Així mateix, ahir a la tarda va superar el nucli urbà de Todoque, on els seus habitants ja havien sigut evacuats. No obstant això, ara s'han confinat quatre barris més per protegir els seus habitants.

Desastre natural sense precedents

La lava segueix el recorregut de la colada principal a una velocitat de 100 m/h, agafant cada vegada més velocitat. I com que el material estava sortint del més profund del volcà, ha augmentat la fluïdesa. La llengua a l'interior del volcà està a 1.200 graus de temperatura, i això fa que avanci més ràpidament.

No obstant això, que les emissions acabin canvia l'escenari perquè suposa la fi de l'erupció abans del qual s'esperava. Això hauria de portar a una estabilització de la situació, amb totes les mirades posades al mar.

D'altra banda, durant tota aquesta setmana, el volcà ha causat grans desperfectes i de fet ha arrasat amb comunitats senceres. A més a més, el dany ecològic és d'una gran magnitud que els experts creuen que trigarà anys a recuperar-se tot el perdut.

El desastre natural també ha provocat una gran tragèdia humana, ja que desenes de persones han perdut les seves cases i les seves pertinences. Tanmateix, alhora, el drama ha provocat una onada de solidaritat a tot Espanya.

Els experts, a l'expectativa

La nova colada de lava generada després del naixement de dues noves boques ha arrasat el barri de Todoque i amenaça d'arribar a la costa. S'acosta així el moment clau d'aquesta erupció que té a tot Espanya en suspens des de fa dies. Així mateix, el Govern canari ha confirmat que es troba molt a prop de l'aigua.

De fet, fa dies que els experts avisaven del risc que suposa l'arribada de la lava a la mar. D'altra banda, mentre tota l'atenció està posada en aquest moment, també hi arriben altres bones notícies de La Palma. I és que durant les últimes hores, el volcà ha mostrat símptomes d'una menor activitat.

Ara, els especialistes confirmen que el volcà ha deixat d'emetre fum i lava i han donat les possibles raons. Fins i tot alguns d'ells creuen que seria millor que el volcà alliberés tota la lava. Així doncs, les següents hores seran crítiques per conèixer l'evolució definitiva d'aquest fenomen sense precedents.

Però, en principi, la fi de les emissions és una bona notícia, encara que també hi ha experts que posen l'accent en els riscos que això podria ocasionar. I és que hi ha qui pensa que aquesta aturada és només un senyal que el volcà està carregant més magma, i que podria ser alliberat aviat per altres orificis.