Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Fotografia d'un home apretant l'ascensor

Tens un ascensor a casa? Aquesta és la seva relació amb el coronavirus

Espanya és el país d'Europa amb més ascensors per habitant

Fotografia d'un home apretant l'ascensor
L'evidència científica sobre el risc real de transmissió de la Covid-19 en els ascensors és limitada | CatalunyaDiari.cat

A hores d'ara ja estan molt clares les normes de prevenció  davant el coronavirus. La llei obliga l'ús de la mascareta  en tots els establiments i instal·lacions tancades, així com en llocs a l'aire lliure on no es pugui garantir la distància de seguretat  de dos metres. No obstant això, aquesta mesura no sempre es compleix en certs espais que, tot i ser públics, tenen un ús més restringit.

És el cas de les zones comunes i els ascensors  dels edificis. Són espais on moltes vegades no es respecten les mesures d'higiene i distanciament, tot i l'existència de múltiples superfícies de contacte on el virus  pot arribar a resistir 72 hores.

Infecció de Covid-19 en els ascensors

En un ascensor, com que no es pot mantenir la distància de seguretat, hi ha un risc d'infecció  per contacte directe, però també pel simple fet de tocar una superfície prèviament contaminada. Un expert en qualitat de l'aire i ventilació ha arribat a assegurar que les persones podrien infectar-se en els ascensors en només uns segons sense contacte  directe, segons recull un article publicat a 'ABC'.

Tot i el risc implícit que comporta un viatge en ascensor si no complim amb les mesures de seguretat, l'evidència científica sobre el risc real de transmissió  de Covid-19 en els ascensors és limitada.

Evidència científica limitada

El doctor Richard Corsi, expert en el control de la pol·lució en edificis, va avaluar la concentració de virus després que una persona infectada viatgés al desè pis mentre tossia. Després d'abandonar l'ascensor, la següent persona estava exposada a un 25% de la càrrega viral. Tot i això, no hi ha una publicació científica sobre el treball. L'estudi de Corsi es va limitar a una discussió a Twitter i una entrevista al 'New York Times'.

Els estudis existents, la majoria centrats en la transmissió de virus  en edificis públics com hospitals i centres comercials, esmenten la possibilitat de transmissió dins dels ascensors però sense aportar dades específiques. Treballs anteriors d'altres SARS també donen algunes pistes al respecte. Un dels treballs existents conclou que la probabilitat d'infecció en les persones residents en plantes superiors i mitjanes d'un edifici és més gran que les que viuen als primers pisos.

Espanya, el país amb més ascensors

Malgrat aquests escassos però significatius estudis és preocupant els pocs  informes tècnics que han recomanat mesures concretes per evitar la transmissió de virus en els ascensors.

Espanya, seguida d'Itàlia, és el país amb més ascensors per habitant, mentre que a països com Alemanya els habitants viuen més dispersos o en edificis baixos, molts d'ells sense ascensor.