Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bitllets d'euro de totes les quantitats

Si tens un bitllet en mal estat, el Banc d'Espanya té una notícia per a tu

Això és el que has de fer si tens un bitllet deteriorat

Els diners en efectiu continuen sent un dels mètodes de pagament més estesos. En aquest sentit, moltes persones encara fan ús dels bitllets d'euro de manera habitual, en contra d'allò que molts puguin pensar.

Un dels aspectes que cal tenir en compte és que aquests bitllets són molt resistents i tenen una gran qualitat. Tanmateix, això no sempre és suficient i, a causa de problemes com el pas del temps, es poden arribar a deteriorar.

En cas que tinguis a casa un bitllet deteriorat i no sàpigues què hi pots fer, des del Banc d'Espanya han enviat un interessant avís que et pot interessar. Això és tot el que cal saber.

Els bitllets d'euro són molt resistents

En primer lloc, cal destacar que els bitllets d'euro tenen unes característiques molt especials. Aquestes aconsegueixen que els diners puguin resistir el pas del temps en bones condicions. Per això, es fabriquen amb un 100 % de fibres de cotó. Així mateix, els bitllets petits, que solen ser els més comuns, estan coberts amb un vernís especial que «els protegeix de la brutícia o el deteriorament».

Fot d'una lupa sobre uns bitllets i una calculadora
Els bitllets es fabriquen amb un 100 % de fibres de cotó. | Canva

Això és el que has de fer si tens un bitllet en mal estat

Tot i això, no molt habitual que un bitllet s'acabi deteriorant. Si és el teu cas, el primer que has de fer és portar-lo a algun organisme oficial per saber com procedir. El pots presentar a qualsevol sucursal del Banc d'Espanya, així com a qualsevol Banc Central Nacional present a la zona euro. Però això no és tot el que has de tenir en compte sobre aquests bitllets.

És possible canviar un bitllet deteriorat?

Si tens un bitllet en mal estat o deteriorat, de segur que t'has preguntat si el podràs canviar per un altre. En aquest sentit, es podrà canviar quan se'n presenti més de la meitat de la superfície. Ara bé, també te'l podran canviar en el cas que se'n presenti menys de la meitat, però es demostra que la que falta s'ha destruït.

L'avís del Banc d'Espanya si al bitllet hi ha una taca antirobatori

A més a més, des del Banc d'Espanya, indiquen que hi ha la possibilitat de trobar bitllets tacats de tinta si s'ha activat el sistema antirobatori, present als caixers automàtics. En aquests casos, l'entitat recomana que, si se sospita que el bitllet pot procedir d'un dispositiu antirobatori, no s'ha d'acceptar. És a dir, cal demanar a l'entitat que el canviïn per un altre.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
Si el bitllet procedeix d'un dispositiu antirobatori, el Banc d'Espanya no el canviarà. | Getty Images

D'altra banda, com recullen a l'ABC, Gema Ortega, de la Unitat d'Anàlisi de Bitllets, indica que, si tens aquests bitllets, el Banc d'Espanya tampoc no els canviarà. Això també passa amb aquells que s'han fet malbé de forma intencionada.

El Banc d'Espanya confirma la importància de l'efectiu

Una altra de les qüestions que indica el Banc d'Espanya és que els diners en efectiu continuen sent el mètode de pagament més utilitzat. Això passa, sobretot, quan parlem de compres petites.

D'acord amb l'informe Estudios sobre hábits en el dinero en efectivo de 2022, dut a terme per Ipsos, els diners en metàl·lic és el mètode de pagament que s'utilitza amb més freqüència, seguit per les targetes i els dispositius mòbils. Segons aquest informe, els diners en metàl·lic són mitjans de pagament universal que fa servir gairebé tota la població. En concret, 3 de cada 5 persones els fan servir cada dia.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!