Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de cotxes circulant

Si tens un cotxe antic, la proposta de l'OCU et pot beneficiar molt aquest 2023

La mesura proposada fa referència a la possibilitat d'accedir a les zones de baixes emissions

La darrera proposta de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en matèria de mobilitat ha estat ben rebuda per part dels conductors. Sobretot dels que compten amb vehicles antics o que no tinguin etiquetes mediambientals.

Aquesta entitat no sembla estar d'acord amb la implantació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) a municipis de més de 50.000 habitants. Es tracta, sens dubte, d'una mesura que ha generat controvèrsia. Per això han proposat als ajuntaments i a Trànsit una sèrie d'alternatives.

Entre altres coses plantegen la creació de pàrquings gratuïts i dissuasius al costat de les ZBE. D'aquesta manera es facilitaria l'accés a les ciutats de les persones procedents de poblacions limítrofes sense el distintiu corresponent. També suggereixen que els vehicles amb més anys puguin entrar en aquestes àrees, encara que es tracti de manera esporàdica.

Aquesta organització posa un èmfasi especial en tot allò relacionat amb l'etiqueta ambiental de la DGT. Assumeixen amb una certa resignació que es basen en aquesta normativa per impedir l'entrada a un municipi de certs vehicles.

Creuen que es tracta d'una cosa totalment incorrecta perquè hi ha models amb l'etiqueta 0 o Ressò. Sobretot perquè aquests contaminen més que els de benzina o dièsel.

Imatge de cotxes circulant per l'autopista
L'OCU pretén que els cotxes més vells puguin entrar a les zones de baixes emissions | Getty Images

Posen al punt de mira els híbrids endollables de gran cilindrada. Expliquen que els correspon l'etiqueta 0, però que són més perjudicials per al nostre entorn que els vehicles amb motor de combustió.

En tot cas, la normativa que regularà la circulació en aquestes zones de baixes emissions dependrà de cada consistori. Els cotxes que són massa antics no compten amb aquest distintiu ambiental, per tant no tindran la possibilitat de circular per aquestes zones. Però aquesta restricció també podria afectar els que comptessin amb les etiquetes B i C.

Plantejaments a tenir en compte

Des de l'OCU recorden que aquest sistema de mobilitat no és viable. Per això, han proposat una sèrie de correccions abans que s'implanti aquest model de Zones de Baixes Emissions a tot el país.

En el cas dels vehicles amb una certa antiguitat, plantegen que tinguin dret a entrar en aquestes àrees tres vegades l'any. Assenyalen que l'impacte mediambiental és mínim i es permetria l'accés als residents quan passés una emergència. El mateix passaria amb els turistes que arribaran a visitar la ciutat.

Insisteixen en la necessitat d'habilitar zones d'aparcament dissuasòries als límits de les ZBE. A més de resultar gratuïts, han d'estar correctament comunicats amb el centre dels municipis a través de transport públic. Així, les persones de l'extraradi podrien arribar a la ciutat sense necessitat de comptar amb l'etiqueta.

Recorden també la necessitat que hi hagi a l'entrada de les ZBE una senyalització clara i àmplia. Tant als laterals com sobre la calçada. Detecten com moltes vegades les multes que s'apliquen són pel desconeixement del conductor o una deficient senyalització.

Retenció
Els nous plans de mobilitat castiguen els vehicles antics | EUROPA PRESS

Posar en marxa carrils bici i impulsar el transport públic

En un intent per implantar aquest model de ciutat sostenible assenyalen que cal fer una aposta decidida pel transport públic. De la mateixa manera s'ha d'implantar una àmplia xarxa de carrils bici, així com la zona de vianants de les zones històriques. Denuncien que a molts municipis l'ús de la bicicleta resulta complicat pel fet que els carrils bici que hi ha no comuniquen entre si.

Tampoc veurien amb mals ulls que s'incrementessin les ajudes del Pla Moves. Això facilitaria l'adquisició de vehicles usats amb l'etiqueta Ressò o zero emissions. Seria la solució per a aquelles famílies amb pocs recursos que no es puguin permetre un cotxe nou.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!