Muntatge d´una foto d´un lladre robant un cotxe i un pàrquing

Si tens cotxe, posa't en alerta: avisen de la peça que no paren de robar a Catalunya

Aquesta peça del vehicle és al punt de mira dels delinqüents

El cotxe és una de les propietats més apreciades de part dels espanyols. No obstant això, comptar amb un vehicle de la teva propietat també pot donar lloc a diversos problemes. Sobretot tenint en compte que arreglar qualsevol avaria pot sortir molt car.

No hi ha més por que arrencar el cotxe i veure que alguna cosa falla. Molts conductors s'han adonat que, quan ho fan, comença a sonar un soroll molt estrany i a sortir un núvol de fum negre pel tub d'escapament.

Lluny de ser una avaria comuna, aquest problema està afectant milers d'espanyols a causa del robatori d'una peça clau per al cotxe. Aquest 2023 s'han multiplicat aquest tipus de delictes. A més a més, si et passa, has de saber que l'avaria que provoca sortirà molt cara.

Aquesta és la peça del cotxe que cada cop roben més a Espanya

En cas que tinguis un cotxe de la teva propietat, el més recomanable és mantenir-se alerta. Aquest 2023 ha augmentat el nombre de robatoris a Espanya de catalitzadors de vehicles.

Muntatge d´un cotxe de la Policia Nacional i una noia sorpresa
Aquest any ha augmentat el nombre de robatoris de catalitzadors | Getty Images, Policía Nacional

Es tracta d'una tendència que ja ha començat a alarmar els conductors, així com la policia. La raó és que el cost econòmic que suposa aquest robatori va entre els 200 i els 700 euros, depenent del model de l'automòbil, així com de les tarifes del taller.

El catalitzador s'ha convertit en una de les peces preferides dels lladres a causa, en gran part, dels materials de què està fet. Sense ell, d'altra banda, el cotxe no pot circular, per la qual cosa cal reposar-lo immediatament.

Els seus materials, al punt de mira

Aquesta peça del cotxe té una gran importància per als delinqüents a causa dels seus materials. Aquests dispositius estan compostos per metalls preciosos, la qual cosa fa que el seu valor es multipliqui al mercat.

Alguns són el pal·ladi, el rodi i el platí. Tots ells són elements presents al catalitzador i el seu valor ha augmentat de forma exponencial al mercat negre. Aquesta ha estat una de les conseqüències de la crisi econòmica derivada de la guerra d'Ucraïna.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Així roben el catalitzador del cotxe

Per robar el catalitzador del cotxe, els delinqüents utilitzen, així mateix, un mètode molt senzill. Fan servir un gat per aixecar una mica la zona on es troba ubicat. Després, tallen els tubs que el connecten al motor i se l'enduu. De manera molt fàcil.

Això ha fet que es comenci a detectar un augment de casos en què les organitzacions criminals especialitzades en robatori i venda de catalitzadors actuen. Tot i això, la Policia Nacional ja ha aconseguit desmantellar diversos grups, com indiquen a les seves xarxes socials.

Dos agents de la Policia Nacional d'esquena
La Policia Nacional ja ha trobat diversos grups responsables del delicte | Cedida

No tots els catalitzadors són iguals

Una altra de les coses que cal tenir en compte és que, per als delinqüents, no tots els catalitzadors tenen el mateix valor. Els que més busquen les bandes són els més grossos pel fet que tenen més quantitat de metalls preciosos.

Per això, els cotxes més grans estan al punt de mira. Entre ells, hi solen estar els SUV, els tot terrenys, així com les furgonetes industrials. Aquests són els que més poden patir el robatori del catalitzador.

Tot i això, també han d'estar pendents els taxistes i els propietaris de vehicles més antics. El primer símptoma d'alerta és el soroll, així com el fum procedent del tub d'escapament.

Com pots evitar que et robin el catalitzador

En aquest sentit, també hi ha algunes mesures amb què pots evitar que et robin el catalitzador. Una de les claus consisteix a aparcar dins un pàrquing sempre que sigui possible, o a zones il·luminades i amb moviment de vianants.

D'altra banda, és recomanable gravar el número de matrícula al catalitzador, així com la instal·lació de dispositius antirobatori de la mateixa peça. Finalment, és millor evitar aparcar amb les rodes sobre la vorera, sobretot les del darrere, ja que redueix les possibilitats del robatori.