Treballador

Si tens més de 60 anys i t'acomiaden, prepara't: la novetat que et perjudica molt

El Tribunal Suprem no considera discriminatori que hi hagi indemnitzacions inferiors segons l'edat

La justícia espanyola no veu discriminació que els més grans de 60 anys acomiadats en un ERO cobrin menys que els més joves. Tot i que això podria semblar una discriminació, el Tribunal Suprem no ho veu així. Entén que aquests treballadors tenen avantatge perquè estan més a prop de cobrar una pensió.

El cas parteix d'un grup de treballadors que van ser objecte d'un acomiadament col·lectiu i que van rebre diferents indemnitzacions. Tots van cobrar 20 dies per any treballat, però, a més, els que tenien menys de 60 anys van rebre un plus. Els afectats van denunciar el que consideren una discriminació.

L'origen de la discussió és la proposta de les indemnitzacions a la carta, plantejada pels mateixos sindicats. De fet, el tribunal s'acull als acomiadaments col·lectius pactats pels sindicats per considerar la mesura proporcional i raonable. Una cosa que, no obstant això, continua aixecant polseguera.

Discriminació per raó d'edat?

La sentència recent del Tribunal Suprem avala l'acomiadament col·lectiu de persones més grans de 60 anys amb una indemnització menor a la resta de treballadors. Això només s'aplica en el cas d'acomiadaments subjectes a un ERO. Per tant, la mesura no es podria justificar en el cas d'acomiadaments individuals.

Foto d'una mà amb una maça en un judici.
El Tribunal Suprem ha deixat clara la seva posició. | Getty Images
 

El sindicat UGT va reclamar als òrgans europeus una nova regulació dels acomiadaments a Espanya. La petició d'un nou sistema que tingui en compte les condicions particulars de cada empleat va ser ben rebuda pel govern espanyol. L'Executiu està disposat a modificar la llei en aquest sentit.

No obstant això, els experts laboralistes adverteixen que un sistema a la carta no ha de beneficiar sempre els treballadors. De fet, en aquest cas hi ha dubtes raonables sobre si hi ha una discriminació per raó d'edat. En tot cas, la justícia deixa clar el motiu del seu posicionament.

El motiu: són a prop de la jubilació

Els treballadors de més de 60 anys que són objecte d'un acomiadament col·lectiu queden en una posició més feble. Els empleats més joves tenen menys dificultats per tornar a trobar feina. Des d'aquest punt de vista, els de més edat haurien de rebre una protecció especial.

Però, per altra banda, els empleats de més de 60 anys que són acomiadats en un ERO estan més a prop de la jubilació. Per tant, s'entén que en poc temps ja rebran la pensió corresponent. De fet, si el contracte extingeix en jubilar-se, el treballador no té ni dret a indemnització.

Per tant, el Tribunal Suprem entén que la diferència en la indemnització per raó d'edat està justificada. L'única línia vermella és que tots els treballadors acomiadats rebin almenys el mínim establert. A partir d'aquí, hi pot haver diferències per raó d'edat del treballador.

La petició dels sindicats

Els sindicats demanen una indemnització per dies treballats, i el seu objectiu és recuperar els 45 dies per any treballat pels acomiadaments improcedents. A partir d'aquí, demanen que s'hi afegeixi un plus en funció de les condicions de cada treballador. Això s'ajusta al que acaba de dir la justícia.

Foto de diversos bitllets de 200 euros i monedes d'1 euro.
Aquests treballadors reben quantitats menors. | Canva
 

Per exemple, en el cas de l'empresa demandada, tots van cobrar una indemnització de 20 dies per any treballat. Els menors de 60 anys van rebre un extra que anava dels 6.500 euros als 14.500 en funció del salari. En el cas dels més grans de 60 anys van obtenir quantitats inferiors.

És un precedent important perquè a partir d'ara aquestes pràctiques no seran considerades discriminatòries. Això sí, sempre que sigui en acomiadament col·lectiu i es respecti la indemnització mínima legal. Si s'apliqués el factor edat en acomiadaments individuals, es consideraria un acomiadament nul.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp totalment GRATIS! Planifica les teves rentadores, les planxades i el forn per a estalviar!